Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2020. december – 2021. január
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Ahogy a COVID-19 miatt a világsajtóból sok más hír kiszorul, úgy a fontos információt közvetítő cikkeink mellett, nyomtatott magazinunk nyitóoldalán csak cseppnyi hely maradt, melyen elmúlt közös 19 évünk legrövidebb üzenetét írtam a Kedves Olvasónak!
Illésné Hoffer Adrienne
Mit tudunk eddig?
A 2020-as koronavírus-járvány nem pusztán napjaink meghatározó témája, de nagy valószínűséggel történelmünk megkerülhetetlen sarokkövé is válik. Október végén világszinten csaknem 50 millió érintettről beszéltünk, így vitathatatlan, hogy egy világjárvánnyal kell megbirkóznunk.
Szabó László
A PAIN című szaklapban megjelent tanulmány szerint a vírus tüske-fehérjéje gátolja egy fájdalomérzékelésben részt vevő receptor működését, ami magyarázatot adhat a tünetmentes fertőzöttek nagy számára és a vírusterjedés sebességére.
Orvostovábbképző Szemle
A sokféle magyarázatból lassan kibontakozik a válasz. Az életmód és a krónikus betegségek okozta magas Interleukin-6 szint lehet felelős a vírusfertőzés súlyos, esetenként végzetes kimeneteléért.
Szendi Gábor
Szív-érrendszer, légutak, agy, idegrendszer – a szövődmények „élmezőnyében”?
Az utóbbi hónapok minden mást megelőző, kiemelt témája: a koronavírus és a védekezés módjai, feladatai. Mindenki arra törekszik, hogy megvédje magát és családját a fertőzéstől, s ha ez nem sikerülne, legalább gyorsan, könnyen, minél kevesebb tünettel átvészelje azt. Az elmúlt időszak tapasztalatai – a kockázati tényezőkön túl – a fertőzés hosszabb távú esetleges szövődményeire is felhívják a figyelmet.
A koronavírus-járvány miatt most fokozottan figyelünk a gyerekeknél jelentkező bármilyen panaszra, légúti tünetekre. Sok óvodai vagy iskolai hiányzáshoz vezethet, ha a gyermeknél elhúzódó száraz köhögés jelentkezik, és emiatt nem mehet közösségbe. Járjunk utána, mert ez nemcsak Covid-19 vagy más légúti fertőző betegség, hanem allergia tünete is lehet, mely nem fertőz, a közösség tagjaira nem veszélyes!
Dr. Hidvégi Edit PhD.
Az Egyesült Államokban és Európában is már a tavasz folyamán jelentették egy olyan rejtélyes gyulladásos szindróma fennállását gyermekek esetében, ami valószínűleg a Covid-19-hez köthető.
Prevenció és terápia
Vajon miért van az, hogy egyesek az őszi-téli hűvös időben egyik fertőzésből a másikba esnek, míg mások a járvány, a frontok, a hideg, eső és köd dacára is egészségesek? Azért mert egyeseknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük – ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk a véletlenre! Mi magunk is sokat tehetünk ellenálló képességünk támogatásáért!
Dr. Balaicza Erika
Ha arra kérnénk a kedves olvasót, gondoljon egy vitaminra, vajon melyiket választaná? A többség vélhetően azonnal a C-vitaminra asszociálna, ami érthető, hiszen az aszkorbinsav valóban nélkülözhetetlen, emellett természetes forrásból is viszonylag könnyen hozzáférhető anyag. Mondhatni: a C-vitamin alapvitamin, melynek minden háztartás polcán ott a helye! Eszünkbe jut esetleg egy másik vitamin is a hűvös, borongós időben?
Szabó László
Az eddigi adatok alapján a koronavírus-fertőzés elsősorban az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében jelent fokozott veszélyt. Szülőként mégis aggódunk, hiszen a gyerekközösségekben gyorsan terjednek a fertőzések.
Dr. Hidvégi Edit PhD.
Természetes gyógymódok
Érdemes tudatosítanunk, hogy a lehűlés önmagában nem okoz megfázást, sőt a hideg levegő tréninget jelent az immunrendszer számára. Az ún. meghűléses panaszok kiváltó oka tehát valójában fertőzéses eredetű. Ne fogjuk tehát a hidegre a vírusok okozta panaszokat: náthát, köhögést, fejfájást, lázat! A képlet egyszerű: megfázás = vírusfertőzés!
Dr. Balaicza Erika
A borongós, hideg, téli időben – főleg ha valaki köhög vagy náthás – érthető, ha melegre és fényre vágyik. Testi-lelki feltöltődést jelent ilyenkor egy illóolajos, gyertyafényes fürdő vagy a kályha melegénél elkortyolt gyógynövényes tea.
Dr. Csókáné Török Orsolya
Dietetika
Az ünnepi időszak a pihenésről, „nassolásról” és a kiadós étkezésekről is szól. Sok helyen egymást érik a gyerekekkel, unokákkal, családi körben elfogyasztott ebédek, vacsorák, az asztalon ínycsiklandó fogások sorakoznak. Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy a hagyományostól eltérő ételekkel és elkészítési módokkal egészségesebb karácsonyi menüt állíthassanak össze.
Varga Dóra
A járványhelyzet miatt megváltozott munkabeosztás, napirend, az étkezések eddigiektől eltérő ütemezése, a bizonytalan helyzet miatt erősödő stressz, szorongás az érintetteknél hozzájárulhat a refluxos panaszok erősödéséhez.
Dr. Sárdi Krisztina
Meglepő módon ma a zsírmáj már a világ népességének kb. 25%-át érinti. Kapcsolatot mutat az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, és egyéb inzulinrezisztenciával összefüggő rendellenességekkel. Hozzuk rendbe mielőbb májunkat, hogy megelőzzük a komolyabb egészségügyi következményeket!
Diabetológia
A karácsonyi-szilveszteri ünnepi időszakban a legtöbb ember hajlamos elengedni magát, a szokásosnál többet enni, nassolni, hiszen nehéz ellenállni a sok finomságnak. Mindez még nagyobb kihívást jelent a cukorbetegeknek, nagyobb önfegyelmet követel tőlük, pedig a nassolásból ők is szeretnék kivenni a részüket.
Szabó Lucia
A sikeres diabétesz diéta összeállításához fontos tudnunk, hogy szoros összefüggés lehet egyes élelmiszerek rosttartalma és vércukoremelő hatása között: a magasabb élelmirost-tartalmú szénhidrátforrások ugyanis kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint a rostszegény változatok.
Kozmetológia
A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc és a kézfejek területén jelentkezik. Mit tehetünk a megelőzés és a kezelés érdekében?
Dr. Vincze Ildikó
Ha már a 30-as éveinkben járunk, nem hitegethetjük tovább magunkat, jóval túlhaladtuk a tinédzserkori pattanások idejét. Nem foghatjuk tehát a hormonok tombolására, ha még mindig bőrhibákkal küzdünk, meg kell végre keresni a probléma gyökerét.
Peterman Krisztina
Anti-aging
Hogyan fékezzük a ráncosodást?
A kor előrehaladtával természetes a ráncok megjelenése, de megfelelő életmóddal és hatékony módszerekkel sokáig megőrizhetjük fiatalos külsőnket.
Peterman Krisztina
Az őszi szüretről általában nem a szúrós csipkebokor és annak pirosló, savanykás termése jut eszünkbe, pedig legalább annyit profitálhatunk belőle, mint a napérlelte szőlőfürtökből, ráadásul a dércsípte csipkebogyókból is készíthetünk bort és likőrt!
Mozgásterápia
Ne mondjunk le róla 50 felett sem!
40-50 éves kor felett sem kell lemondanunk a remek fizikai kondícióról, a könnyedebb tréningekről és a komoly edzésről sem. Ebben az életkorban azonban már előtérbe kell, hogy kerüljön a sérülések megelőzése, a biztonság!
Fülöp Tibor
A lassú tűzön, hosszú ideig főzött csontból finom leves készíthető, mely az egészség és fiatalosság megőrzéséhez szükséges kollagén bőséges forrása. Napjainkban a kollagén szinte varázsszóvá vált, de ezúttal teljesen indokolt a felhajtás, amit körülötte csapnak.
A megelőzés és a minőségi gyógyulás lépései
A home office, a bezártság, a közösségi, baráti és társasági érintkezés, a programok, események hiánya miatt sokak számára a sport jelenti a „menekülési útvonalat”. Rengetegen kezdtek el futni, tornázni, olyanok is, akik soha nem sportoltak, s a kezdeti lelkesedéstől fűtve, fokozatosság nélkül vágtak bele az edzésbe, megfelelő erőnlét és felkészültség nélkül. Vajon, milyen tapasztalatokat szereztek?
Dr. Páll Zoltán
Téli Extra
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Téli Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely az ünnepi, illetve a hideg, téli időszakban hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
Partnerünk:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!