Ne hagyjuk abba a szexet
ötvenen túl sem!

A Michigan Egyetem kutatói a szex, az egészség, a szépség és fiatalosság, illetve a hosszú élet összefüggéseit vizsgálva a Science című lapban megjelent tanulmányukban megállítják, hogy a jó szex lehet az egészséges hosszú élet egyik titka.

Vitathatatlan, hogy a középkorú nők jelentős részének szembe kell néznie bizonyos „szexuális diszfunkciókkal” – a vágy kialakulásának zavaraitól, az orgazmusképtelenségen, a hüvelyi szárazságon át a fájdalmas aktusig terjedően –, ennek ellenére a kutatók javasolják a szex folytatását nemcsak annak boldogító, hanem komoly egészségvédő hatása miatt is. A szexuális késztetések alakulása számtalan biológiai, lelki és szociokulturális tényező együttes hatásától függ, ezért bármelyik tényező szerepet játszhat az ilyen jellegű panaszok kialakulásában.

A probléma mögött meghúzódó lelki okok igen sokrétűek lehetnek: a szorongástól, a stresszen, a depresszión át akár az intimitási problémákig vagy a női szerepben való elbizonytalanodásig, ami előfordulhat például jelentősebb testsúlynövekedés, illetve változókori tünetek esetén is.

A nőgyógyász segítséget nyújt esetleges hormonális problémák, szervi rendellenességek esetén, illetve szakorvoshoz irányít cukorbetegség, érszűkület vagy szívpanaszok jelentkezésekor, ha felmerül, hogy ezek befolyásolják a szexuális késztetést.

A menopauza során gyakori hüvelyi szárazságon segítenek egyrészt a vény nélkül kapható síkosítók, de a tüneteket csökkentheti a nem lankadó szexuális aktivitás is.

Az idő múlásával a pároknak általában fontosabb lesz az intim együttlét minősége, mint a mennyisége. Problémák esetén sem lehet tehát megoldás a teljes lemondás a kielégítő nemi életről. A szexuális tevékenység ugyanis fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét.

Az orgazmus hatására nagy mennyiségű oxitocin termelődik, mely növeli az endorfinok, azaz boldogsághormonok mennyiségét az agyban. Mindez nemcsak a jó hangulatot, az életminőséget , hanem a szervezet öregedésének mértékét, így az idősebb kori külső megjelenést is alapvetően befolyásolja.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk