A sikerbetegség

A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport korábbi online felméréseinek adatai igazolták azt az előzetes feltételezést, hogy a férfiak szexuális problémái, a potencia zavarok egyfajta sikerbetegségnek tekinthetők.

Ívelő karrier, lankadó potencia?

A válaszadók egyharmada számolt be a szexuális életében előforduló merevedési zavarokról. A potencia gondokkal küzdők több mint fele felelősségteljes és sok elfoglaltsággal járó munkát végez.

A kutatásból az is kiderült, hogy a pozíció mellett a munkával eltöltött idő is jelentősen befolyásolhatja a problémák kialakulását, hiszen az érintettek jelentős része akár 12 óránál is többet tölt a munkahelyén.

Nem csupán a munka mennyisége, hanem a munkával járó stressz is fontos szerepet játszik az „ágybeli teljesítményben”. A stressz, a megfelelési kényszer, az esetleges frusztráció szintén a vezető okok között szerepelt.

Fontos kiemelni, hogy az érintettek nagyrészt nem a magánéleti, hanem a munkahelyi gondokban látják problémájuk kialakulásának gyökerét.

Női sikerek – férfiúi kudarcok

Napjainkban a „hagyományos” női és férfi szerepek átértékelődtek. Egyre több nő dönt a saját karrier építése mellett, sőt gyakran sikeresebbek is, mint partnerük. A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport egy másik kutatása arra kereste a választ, hogy az így átalakuló családmodell mennyire befolyásolja a párok szexuális életét.

A válaszokból kiderült, hogy a nők karrierépítése miatt csökkent az együtt töltött idő, a túlhajszolt nők fáradtsága pedig ritkább együttlétekhez vezet. A férfi partnerből a nő sikerei gyakran frusztrációt, bizonyítási kényszert váltanak ki. A kérdőív kitöltőinek 62,5%-a ebben látja a potencia- problémák kiindulópontját.

Szomorú, hogy az érintettek közül minden ötödik belenyugodni látszik teljesítőképessége csökkenésébe, nem mer segítséget kérni, nem keres fel urológus vagy andrológus szakorvost. Pedig a merevedési zavarok – különösen a lelki eredetűek – igen hatékonyan gyógyíthatók.

Ma már az interneten és telefonon keresztül is elérhető anonim tanácsadás, diszkrét tájékoztatás, amit érdemes igénybe venni.

Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk