Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2020 szeptember
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Fókuszban
Kedves Olvasó! Reméljük, mindenkinek jól telt a nyara, módjuk volt kicsit pihenni, kikapcsolódni, feltöltekezni energiával, élményekkel és boldogságmorzsákkal az előttünk álló őszi-téli időszakra, mely sok kérdőjelet tartogat.
a Paramedica
A szabadidő jobban boldogít, mint a pénz? Több vizsgálat bizonyítja, hogy ez így van minden életkorban és nagyrészt minden élethelyzetben.
Nehéz iskola- vagy munkanapok során alig várjuk az estét, hét közben a hétvégét, egész éven át a nyári szabadságot, hogy végre eltűnhessünk valahová, minél messzebb. Vajon mi elől igyekszünk menekülni? Ez nem egyéb, mint a munka, az állandó teher, a mindennapi rutin. Tisztában vagyunk-e vele, hogy konkrétan mi az, amit a nyári szabadság idején regeneráltunk, újrateremtettünk vagy legalábbis ezt kellett volna tennünk?
Dr. Szende Krisztina
A stressz a 20–21. század betegsége. Stressz-szindróma, menedzserbetegség, pánikroham, számos furcsa, megmagyarázhatatlan tünet – mi vár azokra, akik ezekkel orvoshoz fordulnak, és mi az, amit saját maguk is megtehetünk gyógyulásunk érdekében?
Prof. Dr. Balázs Csaba
A hasfájás igen gyakori panasz – pontos okának kiderítése gyakran okoz nehézséget a kezelőorvosnak, hiszen a hasüregben igen sok szerv foglal helyet. Ráadásul az alhasi panaszok, a méh, a hüvely és a petefészkek gyulladása is járhat hasba sugárzó fájdalommal, sőt a szívinfarktust is kísérheti gyomorfájdalom, nem is beszélve a stressz okozta változatos tünetegyüttesről.
Dr. Nemes János
A megfeszített munka után sokan tapasztalhatták nyáron, hogy milyen nehéz pihenni, kikapcsolódni, ha közben görcsben van a gyomrunk. A nyugati világban a munkahelyi és magánéleti stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi problémát. A stressz és az azzal való megküzdés képessége mérhető, így a kimutatott veszélyeztetettség ellen célzott lépéseket tehetünk.
Dr. Keresztényi Zoltán
Számos statisztika szerint az egészségkárosító tényezők között – főként az ún. „fejlett” országokban – vezető helyet foglal el a stressz. Milyen módszereket ajánl az ayurvéda évezredes bölcsessége a stressz kezelésére és szervezetünk egészséges egyensúlyának helyreállítására?
Gauranga Das (Szücs Gábor)
Kardiológia
A stressz, harag és egyéb negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált idegesség azonban már nemcsak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de szívbetegséghez is vezethet.
Dr. Kocsi Anikó
Tudjuk, sokan tapasztalják is, hogy a stressz férfiaknál merevedési zavarok kialakulásához vezethet. Az esetek nagy részében, a pszichés túlterheltség múlásával a probléma spontán is rendeződhet, kivéve, ha hátterében más okok is állnak.
Dr. Kapocsi Judit Ph.D.
Szexológia
A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport korábbi online felméréseinek adatai igazolták azt az előzetes feltételezést, hogy a férfiak szexuális problémái, a potencia zavarok egyfajta sikerbetegségnek tekinthetők.
Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport
A Michigan Egyetem kutatói a szex, az egészség, a szépség és fiatalosság, illetve a hosszú élet összefüggéseit vizsgálva a Science című lapban megjelent tanulmányukban megállítják, hogy a jó szex lehet az egészséges hosszú élet egyik titka.
Dr. Demjén László
Aktuális
Az élet nem más, mint a folyamatosan változó körülményekhez való alkalmazkodás, ami bizonyos stresszel jár. Sellye János bizonyította elsőnek, hogy stressz nélkül nem lehet élni. Azonban még az ún. boldog stressz is a sejtekben termelődő életenergiát fogyasztja.
Béky László
HA JÖN A 2. HULLÁM…
Az elmúlt hónapokban sok olvasónk kérdezte, hogy adott egészségügyi panaszuk, betegségük fokozza-e a fertőzés kockázatát vagy súlyosságát, ha esetleg jön a koronavírus járvány 2. hulláma. Kiválasztottunk 3 jellemző témakört, melyekre részletesebben válaszolunk. Első közülük az épp csúcsán lévő parlagfűszezon, mely talán a legtöbb pollenallergiás panaszt okozza.
Dr. Moric Krisztina
Több krónikus betegségről tudjuk, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus fertőzés esetén. Ide tartozik a csökkent pajzsmirigyműködés és a pajzsmirigygyulladás is, amennyiben azok nincsenek megfelelően kezelve.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Ismeretes, hogy a várandósság során a kismamák immunrendszerének működése fékezve van, így a vírusfertőzéseket is könnyebben elkaphatják. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján az esetleges koronavírus fertőzés – tekintettel arra, hogy a kismamák fiatalok – általában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel zajlik.
Dr. Szélessy Zsuzsanna
Természetes gyógymódok
Az utóbbi pár év tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek egyre tágabb csoportja fordul ismét a természethez, ha az egészsége védelméről van szó. Az „ismét” nem is lehetne indokoltabb, elvégre a gyógyszerek ipari szintű gyártása előtt az embernek a természeten kívül nem állt rendelkezésére más eszköztár, ha meg szerette volna őrizni egészségét, vagy éppenséggel a gyógyulást kereste.
Szabó László
Dietetika
Szokott köd ülni az agyára egy-egy kiadós étkezés után? Szokott ebéd után kábán meredni a munkájára, s legszívesebben az asztalra borulva aludna egyet? Tévedés azt hinni, hogy ez normális és elkerülhetetlen része az életnek.
Szendi Gábor
TÉVHITEK ÉS TÉNYEK
A TÁPLÁLKOZÁS TERÉN
Való igaz, hogy nagyanyáink egyrészt az évszázados szokások, másrészt a higiéniai hiányosságok miatt befőzéskor nagy adag cukrot és különféle tartósítószereket adtak a befőtthöz, melyekről ma már tudjuk, hogy közel sem egészségesek. Azt is tudjuk azonban, hogy lehetséges cukor és vegyszerek nélkül is jól elálló, sokkal egészségesebb befőtteket készíteni! Lássuk, hogyan!
Hagyományosan a csokoládéfogyasztást egészségtelen, sőt hizlaló és megbetegítő káros szenvedélynek tekintik. Az elmúlt évek kutatási eredményei cáfolják ezt a véleményt, sőt a csokiról – a tiszta, jó minőségű, minél sötétebb, nem tömegtermelésben készült csokiról – egyre-másra derülnek ki annak egészségvédő hatásai. Tehát a kutatások alapján, szakemberek állítják, hogy A CSOKI EGÉSZSÉGES!
A sófogyasztás a közegészségügy és a kardiológusok kedvenc vesszőparipája, jó példa arra, amikor a hivatalos álláspont homlokegyenest mást állít, mint a tudomány.
Két bűntudattal fogyasztott „élelmiszerről” – a són kívül a kávéról is – bebizonyosodott: nem hogy kárunk származna belőle, de kifejezetten fontos lenne elegendő mennyiséget fogyasztanunk belőlük.
Szendi Gábor
A napjainkban jellemző ülőmunka, kevés mozgás, alacsony folyadékfogyasztás, rostszegény étrend sok kellemetlen panasz megjelenéséhez vezethet. A rostokban gazdag táplálkozás ugyanakkor hatékonyan segít megelőzni és kezelni a már kialakult tüneteket, emésztőrendszeri és egyéb panaszokat is.
Dr. Hidvégi Edit PhD
Hogyan működünk?
Nem mindig ez a kimerültség oka!
Napjainkban egyre népszerűbb az a nézet, hogy a folyamatos stressz és túlterheltség mellett jelentkező kimerültség okát a mellékvese „kifáradásában” keresik. Járjuk tehát körbe, mi köze a mellékvesének e panaszokhoz.
Érdekes megfigyelés, hogy a mozgásszervi betegségektől, reumatikus-ízületi panaszoktól szenvedők köre nagyrészt a korábban rendkívül aktív, mozgékony, állandóan tevékenykedő vagy sportoló emberekből áll. Hogyan lesz a mozgékonyságból merevség? Vajon miért kárhoztatja a reuma ezeket a fáradhatatlan, másokat is segítő, ügyes, nyugtalan embereket kényszerű pihenőre, tétlenségre?
Korkontroll
A stressz hatásai sokféle módon jelentkezhetnek, van, akit lebénítanak, van, aki felpörög és megállíthatatlan cselekvési kényszert érez, vagy gyomorgörcsöt, hasmenést kap, allergiás, asztmás tünetei erősödnek, esetleg a felszökő vérnyomástól erős fejfájása lesz, s igen sokan reagálnak akár a görcsös állapotig fokozódó izomfeszüléssel, fájdalommal.
Hajgyógyászat
„Kihullik a hajam tőle” – mondogatjuk gyakran, ha egy megoldhatatlan vagy bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár „bele is őszülhetünk”. Van-e ennek valóságalapja? Járhat-e hajunkra nézve súlyos következménnyel a stressz?
Prof. Dr. Balázs Csaba
Gondolat – érzelmek – energetikai zavar – funkciózavar – struktúra-átépülés. Stressz hatására is ez az automatizmus indul be, ha időben közbe nem lépünk. De mi köze ennek a hajunkhoz?
Kis Éva
Fogászat
Ki gondolná, hogy a hétköznapjaink során időnként vagy tartósan jelentkező stresszes állapot nemcsak fejfájást, szív- vagy emésztőrendszeri panaszokat okozhat, de még a fogainkat is veszélyezteti?
Bőrgyógyászat
A Psychological Science szaklapban publikált egyik kutatásban a meditáció élettani hatásának vizsgálata során megállapították, hogy a rendszeresen meditáló emberek immunrendszerének sejtjei lassabban öregednek, a meditáció pozitívan befolyásolta a kromoszómák és gének működését is.
Cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, adalékmentes, vegyszermentes… egyre szélesedik azon termékek köre, ahol akár divat, akár egészségvédelmi megfontolásból elvárjuk a „mentességet” és keressük azon termékeket, melyek valóban megfelelnek e követelményeknek. Valójában mitől is legyenek mentesek ezek a termékek?
Allergológia
Tippek: milyen jó és rossz meglepetéseket szerezhetünk allergiás kedvesünknek?
Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) összegyűjtötte azokat a lényeges szempontokat, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha allergiás párunkat szeretnénk meglepni valamilyen ajándékkal. Bryan Martin allergológus, az ACAAI elnöke szerint az egészség épp oly fontos, mint a romantika, ráadásul figyelmetlenségünkkel – a legjobb szándék ellenére is – kellemetlen perceket szerezhetünk kedvesünknek.
Dr. Hidvégi Edit PhD
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnerünk:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!