Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2020 június – július
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Mindannyian lassan 3 hónapos „gyakorlatot” szereztünk a vírusveszély, az izoláció, illetve munka- és társadalmi kapcsolatainkban a távolságtartás terén, ezekből igen jól vizsgáztunk. A következő 3 hónapban újabb kihívások elé nézünk, még több lesz a kérdőjel.
a Paramedica
A legtöbben „gyerekcipőben” járunk e téren. A problémák tengerében észre sem vesszük a jót, a szépet, aminek örülni lehetne, mindent magától értetődőnek tekintünk, pedig nem az! Íme, néhány ötlet: hogyan kell és lehet „köszönömöt” mondani.
Minden, ami él, szomjazik, vízért kiált. A száraz telet igen meleg, aszályos tavasz követte. 1901 óta – 1946 és 2007 áprilisa után – az idei volt a legszárazabb április. Vajon megmentette-e a májusi eső a tavaszi természetet? Mire számíthatunk ezek után idén nyáron a klímaváltozás egyre fokozódó szélsőségei közepette?
A klímaváltozás elleni küzdelem kulcsa nemcsak a fásítás, hanem a meglévő erdőterületek minőségi fenntartása a folyamatos erdőborítás biztosításával.
Fókuszban
Március közepe óta – a klímaváltozással összefüggő szélsőséges időjárási viszonyok közepette – átmenetileg már többször volt részünk nyárra emlékeztető melegben, de most már végre hivatalosan is itt a nyár, a szabadság, pihenés, nyaralás, kirándulás, fürdőzés, csodás napfény, s egyben a leégés, a hőguta, az elviselhetetlen kánikula időszaka is. Van tehát, aki alig várta, s van, aki már a végét várja.
Dr. Vincze Ildikó
A nyári kánikulát még a fiatalok és egészségesek is nehezen viselik, még nagyobb megterhelést jelent azonban az idősebbeknek vagy az épp változókorban lévőknek. Az ilyenkor gyakori tüneteket – izzadás, hőhullámok, ingerlékenység, alvászavar – csak tovább súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Hogyan segíthetjük ez esetben a kánikula elviselését?
Dr. Hetényi Gábor
Nem kell túl sok idő a kánikulában, a tűző napon, hogy leégjünk. Mit tegyünk, ha ilyen pechesek vagy elővigyázatlanok voltunk?
Dr. Pánczél Gitta
Felnőtt korára a lakosság kb. 30-40%-a már hordozza a herpeszvírus valamely fajtáját, mely végérvényesen befészkeli magát az idegsejtekbe és dúcokba, s onnan – többféle kiváltó ok miatt – igen könnyen és gyorsan aktiválódhat. Lássuk, melyek ezek az okok, és mit tehetünk herpesz esetén!
Anti-aging
Nyáron is sokat tehetünk a bőrünk szépségéért, frissességéért. Íme, néhány egyszerű tipp, hogy a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehessünk!
Peterman Krisztina
Az öregedés megannyi jele – mint a csontritkulás, a bőr elvékonyodása és ráncosodása, az ízületi fájdalmak megjelenése – gyakran egy közös problémára vezethető vissza: étrendünkből jószerével eltűnt a kollagén.
Szendi Gábor
Prevenció és terápia
Az idei évet sok szempontból átírta a koronavírus-járvány, de az allergének nem várnak, nem kerülnek el bennünket idén sem! Változik-e az allergiák kezelése a vírushelyzetre tekintettel?
Dr. Moric Krisztina
A WHO összegyűjtötte az utóbbi hónapok során a koronavírussal kapcsolatban kialakult leggyakoribb tévhiteket. Az egyik tévedésnek már több száz halálos áldozata volt, pedig csak a „néphagyományt” követve igyekeztek védekezni a fertőzés ellen.
Dr. Sárdi Krisztina
A jelenlegi helyzet még a viszonylag higgadt embereket is szorongással töltheti el, a napközbeni feszültségtől emelkedhet a vérnyomás, sokan panaszolják, hogy éjszaka is erős szívdobogásra ébrednek.
Dr. Vaskó Péter
A koronavírus szempontjából a krónikus betegek és az idősek mellett a dohányosok is fokozott veszélyben vannak. Ha eddig nem tettük, most igazán érdemes rászánni magunkat a leszokásra, melynek jótékony hatásai már 2-3 nap után érezhetően javítják a légzési funkciót, a tüdő működését.
Dr. Dózsa Izabella
A jelenlegi koronavírus veszély semmiképp nem indokolja, hogy az asztmás betegek felfüggesszék vagy csökkentsék gyógyszeradagjukat, sőt annak szedése most különösen fontos!
Dr. Hidvégi Edit PhD
Gyógyító természet
Számos nyilatkozatot olvashatunk a vitaminok veszélyességéről, fölöslegességéről, arról, hogy szedésük csupán luxus, épeszű ember jól elvan nélkülük. Mégis sokan látnak reményt a C- és a D-vitaminban, nem minden alap nélkül.
Szendi Gábor
Amikor friss, rostban gazdag, színes gyümölcsöket és zöldségeket eszünk, bizonyára elégedettek vagyunk, hogy milyen finomságokat fogyasztottunk, jól laktunk, ráadásul ma is tettünk valamit az egészségünkért. Keveseknek jut eszébe (mikor egy harsogó hagymába harap vagy vörösbort kortyol), hogy most éppen „harcol” – akár a száján éktelenkedő herpesz, akár az erősödő allergiás tünetek vagy valamilyen vírus ellen.
Ha megkérdeznénk valakit, hogy egészséges-e gyümölcsöket fogyasztani, akkor valószínűleg tízből tíz ember igennel felelne. Ha arról érdeklődnénk, hogy miért tesz nekünk jót a gyümölcs, vélhetően a legtöbben a vitaminoknak tulajdonítanák a dicsőséget, ami azonban csak részben igaz. A növényeket felépítő vegyületekről, a flavonoidokról egyre több szó esik mind a tudományos, mind a szakirányú hétköznapi értekezésekben.
Szabó László
Hogyan működünk?
Az alvászavarok bizonyos típusai összefüggést mutatnak a túlsúllyal, s ez az összefüggés oda-vissza igaz. Tehát önmagában a túlsúly is előidézhet alvászavart, ugyanakkor a nem kielégítő alvás növelheti a súlygyarapodás kockázatát – vajon miért?
Dr. Vida Zsuzsanna
Az utóbbi években több kutatócsoport foglalkozott az alvászavar és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolatával: az eredmények azt mutatják, van összefüggés!
A vírusvédelmi intézkedések májusi „lazításának” eredményeként júniustól több munkahelyen újra indul az élet: a kollégák részben, fokozatosan vagy teljes egészében visszatérnek a korábbi munkarendbe. Sokan még mindig otthonról dolgoznak. Nekik a társaságot – munkatársaik helyett – szünidejüket épp megkezdett csemetéik jelentik, így számukra még elérhető nyári táborra, saját maguknak pedig többek között az otthonlét 3. hónapjában még tartható, és főleg eredményes diétára keresnek megoldást. Mert ha igaz, már a fürdőruha szezonra „gyúrunk”.
Fogyni és a karcsúságot megőrizni tudni kell! Lássuk, hogyan hatnak azok a természetes szerek, ételekben és italokban található anyagok, melyek igazi segítséget nyújthatnak!
Dr. Balaicza Erika
Dietetika
Nyár elejére – mindannyiunk szerencséjére – a vírusvédelmi intézkedések már lehetővé teszik, hogy ismét találkozhassunk a családdal, rokonokkal, barátokkal. Kitűnő és minden szempontból biztonságos alkalom erre egy hangulatos, szabadtéri közös sütögetés, melyen minden generáció részt vehet, csak azokra kell figyelnünk, akik valamilyen ételallergia vagy -intolerancia miatt nem fogyaszthatják az ilyenkor szokásos ínyencségeket.
Szarka Dorottya
A nyárral együtt nemcsak a grillszezon, de a salátaszezon is elérkezett! Szakítsunk a nehéz és hízlaló köretekkel! A hétvégi grillezés mellett hétköznapi étrendünket is gazdagítsuk változatos, színes és egészséges salátakölteményekkel!
A sófogyasztás csökkentéséről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy még a szívbetegeknek is kifejezetten káros, a sószegény közétkeztetés pedig veszélyezteti a gyerekek egészségét. Vajon miért buzdítanak mégis – rég meghaladott elveket követve – a sófogyasztás csökkentésére egyes szakemberek?
Egyre növekszik a gluténmentesen étkezők száma, de a köztudatban még mindig nagy az információhiány, a tévedés és félreértés, hogy kinek és miért is kell diétáznia.
Dr. Polgár Marianne PhD
Sokak szerint a gluténmentes étkezés egyhangú és tápanyagszegény. Az alábbi 27 féle gluténmentes liszt összehasonlításából kiderül, hogy ilyen étkezés mellett is biztosíthatók a szervezet számára fontos tápanyagok, főként ha megfelelően használjuk őket az étrendünkben.
Szarka Dorottya
A nyár első napjaitól egészen őszig lehetőségünk van megtölteni a kamra polcait azokkal a gyümölcsökkel, melyeket nyáron frissen, télen pedig lekvár, dzsem formájában kóstolhatunk. A kora nyári epret követi a cseresznye, meggy, málna, ribizli, fekete szeder, sárgabarack, őszibarack, majd a szilva, de társíthatunk hozzájuk almát, körtét, sőt, akinek kertje van, akár fügelekvárt is főzhet – természetesen, mentesen!
Nyári Extra
Mi a nyári program? Legyünk kreatívak! Maradjunk egészségesek!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!