Panaszok a várandósság idején

Visszerek

Sok esetben az alsó végtagi visszeres tágulatok a terhesség során alakulnak ki. Jó hír, hogy ezek egy része szülést követően elmúlik.

A nők 25%-át, egyes felmérések szerint 50%-át, míg a férfiak 10%-át érinti a visszeresség problémája. A visszerek sokszor tünetmentesek, mindössze esztétikailag zavaróak. Ha panaszokat okoznak, akkor azok a fájdalom, feszülés, nehézláb-érzés. A tünetek estére fokozódnak, különösen egész napos állást, ülést követően. A kanyargós visszerekben a vér áramlása lassul, könnyen betrombotizál. Ilyenkor gyulladás alakul ki, a bőr vörössé, meleggé válik, kisebesedhet.

A nők egy részénél a visszértágulatok a terhesség során alakulnak ki, vagy rosszabbodnak. Ennek háttere, hogy a magzat növekedésével nyomás alá kerül a hasi nagy véna, ezzel emelkedik a nyomás a láb vénáiban, feszítve azok falát. A helyzetet súlyosbítja, hogy a terhességben a magasabb progeszteronszint hatására fellazulnak a kötőszövetek, ezzel gyengül a vénák falának tartása. Nagyobb a visszértágulat kialakulásának esélye, ha a szülők, nagyszülők is visszérbetegek. A genetika mellett hajlamosító tényező az elhízás, túlsúly, ikerterhesség, tartós állással, üléssel járó munka.

Megelőzés

  • Végezzen rendszeres – óránként – lábtornát!
  • Tartsa testsúlyát az egészséges tartományban!
  • Pihentesse lábait felpolcolva!
  • Ne üljön vagy álljon tartósan!
  • Aludjon a bal oldalán! (A nagy hasi véna a jobb oldalon halad, így bal oldalon fekvésnél kevésbé nyomja a magzat.)
  • Viseljen kompressziós harisnyát!
  • Segítenek a vénafal erősítő krémek és étrend-kiegészítők!

A tanácsok betartása a közelgő meleg időben különösen fontos, mert a meleg még tovább rontja a vénás keringést, előhozza a visszereket.

Jelentős panaszokat okozó, szülést követően is fennmaradó visszerek esetében szakorvosi kezelés válhat szükségessé.

Dr. Sepa György
sebész, érsebész szakorvos
Trombózisközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk