Miért izzadok ennyire?

Az izzadást a szimpatikus idegrendszer szabályozza, amely a szervezet belső környezetének, hőmérsékletének viszonylatos állandóságát biztosítja ez által. A kellemetlen, túlzott verejtékezésnek azonban stressz, félelem és számos betegség is állhat a hátterében.

A test jellegzetes illata az emlősöknél nagyon fontos szerepet játszik a szexuális magatartás szabályozásában, a saját terület kijelölésében és az állati közösségen belüli hierarchia meghatározásában.

Az ember azonban inkább szabadulni szeretne a testszagtól és a ruhát szennyező, károsító verejtéktől. A jól ápoltsághoz manapság már hozzátartozik a különféle dezodorok és izzadást gátló, nyomait eltüntető szerek és eszközök használata.

A bőrben kétféle verejtékmirigy található.

Az apokrin mirigyek a hónaljban, az emlőben és a nemi szervek környékén vannak. A szőrtüszőbe nyílnak, méretük és aktivitásuk a serdülőkorban, hormonális hatásra nő meg, majd időskorban ismét csökken. Váladékuk tejszerű csepp a szőrtüsző nyílásában.

Az ekkrin verejtékmirigyek az irha alsó rétegében lévő gomolyagszerű csöves mirigyek, melyek szabadon nyílnak a bőr felszínén. Testünkön mintegy 2 millió ekkrin verejtékmirigy található. Számuk testtájanként változó, a tenyéren és a talpon van a legtöbb. Működésüket az idegrendszer szabályozza, a hormonális rendszer nincs rájuk közvetlen befolyással. Az ekkrin verejték szagtalan, átlátszó, sós ízű folyadék, amelynek 99%-a víz.

A normális környezeti hőmérsékleten, nyugalmi állapotban észlelt fokozott verejtékezést hiperhidrózisnak nevezzük, mely észlelhető:

  • kövér embereken,
  • stressz hatására,
  • trópusi klímához való alkalmazkodáskor,
  • betegségek – például lázas állapotok, vércukorszint-csökkenés, pajzsmirigy-túlműködés, idegrendszeri kórképek esetén.

Hazánkban a népesség legalább 1%-a szenved kóros izzadásban. 50% a hónalj, 40% a tenyér-talp, 10% az arc izzadásáról panaszkodik. (Az USA-ban egy 2004-es felmérés szerint a lakosság 2,8%-ának okoz az erős izzadás jelentős, az élet minőségét rontó panaszokat.)

A kóros izzadás belsőleg nyugtatókkal, verejték-elválasztást csökkentő gyógyszerekkel, illetve betegség esetén – oki terápiaként – az adott probléma kezelésével, külsőleg pedig számos módszerrel mérsékelhető. Ezekről részletesen következő cikkünkben adunk tájékoztatást.

Dr. Körmendy Miklós
bőrgyógyász, kozmetológus főorvos
www.duoderm.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk