Tejintolerancia:
amikor a tejtermékeket valóban helyettesítenünk kell

Amennyiben felnőttként a tejfogyasztás panaszokat okoz, mindjárt tejcukor-érzékenységre gondolunk, és bevásárolunk laktózmentes termékekből. Kevéssé ismert azonban, hogy gyakran nem is a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a tüneteket. Tejfehérje-érzékenység – másnéven tejintolerancia – esetén nem elég a laktózmentes diéta, csak a tejtermékek teljes kizárása, helyettesítése szünteti meg a tüneteket.

 

Az ételintolerancia napjainkban viszonylag gyakori jelenség: a tej mellett főként a búza és a tojás okoz panaszokat. Emiatt egyre nő a MENTES élelmiszereket és készételeket árusító boltok és éttermek száma.

Az érintettek még így is gyakran ütköznek nehézségekbe, ha valamilyen allergia vagy érzékenység okán diétára kényszerülnek. Sokan nincsenek tisztában az alapvető fogalmakkal, és nem mindig veszik komolyan a diéta fontosságát. Ha valaki a számára kerülendő összetevőt tartalmazó ételt fogyasztja, utána órákkal, néha napokkal később – az egyéni érzékenységétől és az elfogyasztott mennyiségtől függően – különböző súlyosságú tünetei jelentkeznek. Leggyakoribb panasz a hasfájás, puffadás, hasmenés, de elfordulnak bőrtünetek, sőt hangulatváltozások is, melyek akár több napig is eltarthatnak.

● Tejallergia – tünetei csecsemőkorban jelentkeznek a tápszerek, tej tartalmú ételek bevezetésével egy időben, vagy az anyatejjel átjutó tejfehérje miatt. A gyerekek többsége 3 éves korára kinövi a betegséget. Allergia esetén az immunrendszer is érintett, IgE ellenanyag termelődik a szervezetbe jutó tejfehérje miatt, ezt az ellenanyagot lehet allergia vizsgálat során kimutatni.

● Laktózintolerancia (másnéven tejcukor-érzékenység) – enzimhiány, melyben az immunrendszer nem, csak az emésztőrendszer érintett. A tüneteket a vékonybélben termelődő laktáz enzim elégtelen mennyisége okozza.

● Tejfehérje érzékenység – az emésztőrendszer és az immunrendszer egyaránt részt vesz a reakcióban. A nem megfelelően megemésztett tejfehérje átjut a bélfalon , és az immunrendszer IgG ellenanyagot kezd termelni ellene.

Laktóz vagy tejfehérje? Nem mindegy!

● Egy tejcukorérzékeny nyugodtan fogyaszthat tej tartalmú ételeket, arra kell csak ügyelnie, hogy az laktózmentes legyen. Neki tehát nem okoz problémát egy laktózmentes túróval és tejföllel készült túrós tészta vagy egy laktózmentes sajttal borított pizza. Sőt ha épp semmilyen laktózmentes termék nem elérhető a közelében, akkor az étkezés előtt bevett laktáz enzim tablettával megelőzheti a kellemetlen tüneteket.

● A tejfehérjeérzékeny ember azonban semmilyen, még laktózmentes tejterméket sem fogyaszthat, hiszen az csak tejcukor-mentes, de tejfehérjét tartalmaz. Tüneteit egyetlen módon előzheti meg: a tejtermékek teljes elhagyásával.

Szerencsére helyettesítheti azokat növényi – elsősorban kókuszból, mandulából, zabból és rizsből készült – tejjel, joghurttal, tejszínnel és sajttal.

 

A szerteágazó tünetek megnehezítik a tejintolerancia diagnózisát. A vizsgálatot az IgG ételintolerancia teszttel végzik. A diagnózishoz az eliminációs diéta is szükséges, vagyis igazolni kell, hogy a beteg tünetei valóban megszűnnek a tej tartalmú ételek elhagyásával.

Jó hír, hogy tejintolerancia esetén a diéta nem egy életre szól. Általában 2-3, de szükség esetén 6-8 hónapos szigorú tejmentes étrendet kell tartani. Ennyi idő elteltével meg lehet próbálni a tej tartalmú ételek fokozatosan visszavezetését az étrendbe, ha szeretnénk.

Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
Budai Allergiaközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk