Nátha, influenza vagy téli allergia?

Ebben az időszakban sokan szenvednek köhögéstől, torokfájástól, tüsszögéstől vagy épp láztól. A tünetek hátterében több betegség is állhat, ezek jellegzetes tüneteit és a köztük lévő különbségeket gyűjtöttük össze.

Náthával járó felsőlégúti hurut – lassan kényszerít ágyba

A náthás tünetek nem hirtelen jelentkeznek, hanem napról napra egyre rosszabbul érezzük magunkat:

  • tegnapelőtt még csak fáradtabbak voltunk a kelleténél;
  • tegnap még csak a torkunk fájt;
  • ma már tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás és egy kis hőemelkedés is van.

Ez a náthás hurut kialakulásának jellegzetes menete. A melléküregek gyulladása következtében állandósulhat a garat felé hátracsorgó váladékozás, ami tartós köhögést is okozhat.

A magas – 38 fok feletti – láz nem jellemző, sem az izomfájdalmak. A fejfájás inkább csak enyhe, ellenben erős, tipikus náthás tünetek (orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és enyhe köhögés ) jelentkeznek.

● Hogyan kezelhető? A nátha és a torokfájás jellemzően 7-10 nap alatt gyógyul, ezalatt célszerű pihenni, sok folyadékot inni, a tüneteket gyógyszerek – torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és orrspray – segítségével csillapítani.

 

Influenza – hirtelen dönti le a lábáról

Ha reggel arra ébredt, hogy fájnak az ízületei, a feje hasogat és gyengének érzi magát, akkor a hirtelen jött tünetek hátterében influenza állhat.

Az is lehet, hogy munkába indult, de délutánra már alig áll a lábán, szokatlanul fáradtnak és rendkívül gyengének érzi magát. Az influenzára jellemző még a több napig tartó magas láz, hidegrázás, torokfájás és erős köhögés is. Náthás tünetek – orrfolyás, tüsszögés – kevésbé intenzíven jelentkeznek. Társulhat mellé viszont hányinger, hányás és hasmenés is.

● Hogyan kezelhető? Az influenzát vírus okozza, így az antibiotikum hatástalan ellene. Segíthet viszont a sok pihenés, bőséges folyadékfogyasztás és a tüneti kezelés, szükség esetén lázcsillapítás. Az ágynyugalom az influenza szövődménymentes gyógyulását segíti, pihenjünk tehát, amennyit tudunk.

Téli allergiák – hónapokig tartanak

Ha semmilyen egyéb, légúti betegségre utaló tünetünk – fáradtság, láz, rossz közérzet – nincs, de hosszabb ideje mégis köhögés, orrdugulás, orrfolyás jelentkezik, akkor érdemes gondolni a lakáson belüli allergia lehetőségére is. A téli allergiák tünetei ezekben a hónapokban erősödnek, okozói a háziporatka és a penészgomba mellett a háziállat szőrétől kialakuló allergia is lehet.

● Hogyan kezelhető? A légúti allergiák esetén – amennyiben lehetséges – a kiváltó allergén megszüntetése tünetmentességet hozhat. Tüneti kezelésként – antihisztamin gyógyszereket és szteroid orrsprayt vagy allergén immunterápiát lehet alkalmazni. Utóbbi jellegzetessége, hogy minimum három éven át tartó kezelést követően hosszabb időre megszünteti az allergiás panaszokat, s emellett csökkenti az allergia gyakori szövődményeként jelentkező asztma kialakulását is. Allergia esetén azonban mindenképp forduljunk orvoshoz, mivel a tünetek maguktól nem fognak megszűnni.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus szakorvos
Fül-Orr-Gégeközpont

Tipp

● A népgyógyászat köhögésre, gyulladáscsökkentő, nyákoldó teák készítéséhez számtalan gyógynövényt használ: kakukkfű, lándzsás útifű, pettyegetett tüdőfű, ökörfarkkóró, szappangyökér, kankalingyökér, hársfa- és bodzavirág, ánizs, kömény, pemetefű stb.

Szintén régi népi gyógymód a karamellizált cukorral készült, héjastól főzött vöröshagyma tea, melyből a még meleg hagymaszirmokat az előzőleg disznózsírral bekent mellkasra borítjuk és fóliával takarva, dunsztkötéssel melegen tartjuk.

Fogyaszthatunk kiskanalanként fokhagymás mézet vagy kivájt fekete retekben tárolt mézet is, a tejtermékek elhagyása, húsmentes böjt és légző gyakorlatok mellett.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk