Tesztelje életmódját!

Ma már nem kétséges, hogy az életmódunk óriási hatással van egészségünkre: betegségeket okozhat és gyógyíthat is. Ennek kapcsán érdemes végiggondolnia a következő 12 fontos kérdést!

Kétely nincs – összefüggés van!

Olyan életmódtényezőknek, mint a dohányzás elhagyása, a testmozgás, a táplálkozás, a stresszkezelés, a gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatása van számos, életmóddal összefüggő betegségben. Ha egészsége megőrzése vagy gyógyulása elősegítése érdekében életmódváltást fontolgat, előtte vegye nagyító alá jelenlegi életmódját!

 

1. Követ-e valamilyen speciális étrendet, és ha igen, milyen megfontolásból teszi ezt? – Nincs ugyanis egyetlen, mindenki számára ideális étrend (bár például magasvérnyomás esetén a mediterrán vagy a DASH-diéta ajánlható), azt mindig az egyéni egészségi állapot, ízlés és célok szerint érdemes összeállítani.

2. Aktuálisan cél-e a súlycsökkentés? Bár az elhízás önmagában számos betegség rizikófaktora, viszont a szélsőséges fogyókúránál tartósabb eredmény érhető el valódi életmódváltással.

3. Milyen gyakran főz otthon, vagy rendel ételt, eszik gyorsétteremben, vásárol félkész ételeket? – A teljes értékű, kevésbé feldolgozott, jobb minőségű élelmiszerek tápértéke, vitamin- és ásványianyag-tartalma magasabb. Szorítsuk vissza a fast food fogyasztást!

4. Mivel oltja a szomját? – Cukros üdítők helyett ajánlatos tiszta vizet vagy édesítetlen italokat, zöldség-, gyümölcslevet választani.

5. Hány órát ül naponta (beleértve az ülőmunkát és a pihenést is)? – A fizikai inaktivitás a negyedik vezető halálok világszerte. 21-25%-kal növeli a mell- és a vastagbélrák, 27%-kal a cukorbetegség és 30%-kal az iszkémiás szívbetegség rizikóját.

6. Hány percet tölt hetente sporttal? – Az egészség szempontjából minimum heti 150 perc (3 alkalomra osztva) közepesen intenzív, izzasztó testmozgás szükséges, bár ennél kevesebbnek is lehet jótékony hatása.

7. Milyen gyakran végez izomerősítő edzést? Csontritkulás ellen például legalább heti két izomfejlesztő edzés szükséges.

8. Dohányzik vagy dohányzott valaha? – A dohányzás a vezető halálok, amely a szív- érrendszeri betegségektől a daganatokig számos betegség komoly rizikófaktora.

9. Mennyi alkoholt fogyaszt naponta? – Nincs legkisebb ajánlott adag, a maximális elfogadható mennyiség férfiaknál napi 2, nőknél napi 1 egység.

10. Milyen gyakran érzi kezelhetetlennek a stresszt? – A krónikus stressz bizonyítottan csökkenti az életminőséget, növeli számos betegség kockázatát.

11. Milyen támogató kapcsolatok vannak az életében? – A pozitív családi és baráti kapcsolatok, a közösséghez tartozás kimondottan egészségvédő hatású, ezek hiánya viszont fokozza a depressziót, a szellemi hanyatlást.

12. Hány órát alszik éjjelente? – Egy felnőttnek 7-9 óra jó minőségű alvásra van szüksége, az ennél kisebb mennyiség egészségi kockázatokkal jár.

Az életmód feltérképezésére és az egészségi állapot ismeretére alapozva olyan teljes körű életmódtervet építhetünk fel, ami jobb életminőséget és gyógyulást is eredményezhet.

Dr. Vernes Réka
életmódorvos
Életmód Orvosi Központ

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk