Legszívesebben aludna munkaidőben is? Ez lehet az oka!

A sötét, téli hónapok során sokan fáradékonyabbak a szokásosnál, hiszen a napfény hiánya erősen rányomja a bélyegét hangulatunkra és teljesítményünkre is. Amennyiben ez nem csupán időszakos és hullámokban jelentkezik, hanem folyton ólmos fáradtság kínozza, érdemes megvizsgáltatnia a pajzsmirigyét.

Az állandó kimerültség mind a családi életre, mind a munkahelyi teljesítményre kihat, hiszen az ember ilyenkor ingerültebb, türelmetlenebb, figyelmetlenebb és többet hibázik. Ennek okára sokféle magyarázatot találunk, emiatt sokszor nem is derül fény a valódi kiváltó okra, ami igen gyakran pajzsmirigy alulműködés. Emiatt, ha nem múlik az állandó álmosság, úgy laborvizsgálattal érdemes megbizonyosodni a TSH, T3, T4 és ATPO szintjéről, melyekből megállapítható, hogy az illető pajzsmirigye elegendő hormont termel-e vagy sem.

A pajzsmirigy által termelt hormonok ugyanis a szervezet üzemanyagaként is funkcionálnak, lényeges szerepet töltenek be az anyagcsere-folyamatokban. Segítenek többek között a növekedésben, a szénhidrátok, zsírok, fehérjék lebontásában, valamint hozzájárulnak a normál szívfrekvenciához és a vérnyomáshoz. Amennyiben túl kevés hormont állít elő a pajzsmirigy, úgy ezen folyamatok (is) zavart szenvednek, a szervezet működése lelassul. Csökken a pulzus, az emésztés, alacsonyabbá válik a vérnyomás, összességében minden folyamat csökkent üzemmódra kapcsol. Ez magyarázza az állandó fáradtságot és álmosságot.

A fáradtságon túl a következő tünetek is pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak: hajhullás, száraz bőr, megritkult szemöldök, sárga tenyerek, székrekedés, túlsúly, menstruációs zavarok, meddőség, vetélés.

A terápia során a hiányzó hormonok pótlásra kerülnek, s amint szintjük normalizálódik, a tünetek is fokozatosan csökkennek, majd elmúlnak. Ha a megfelelő hormonszint beállítása mellett is fennállnak a panaszok, úgy más hormonális eltérés is előfordulhat. Szintén gyakori ugyanis, hogy inzulin-rezisztencia, D-vitaminhiány vagy mellékvesekéreg elégtelenség is jelen van, melyeket szintén kezelni szükséges.

Dr. Békési Gábor PhD.
egyetemi docens, belgyógyászendokrinológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk