Tényleg sápadt vagyok?

Sápadtság, szédülés, gyengeség, állandó fáradtság érzése, kis terhelésre fokozott szívdobogás, gyakori fejfájás, esetleg hányinger, koncentrációs zavarok, töredező haj, köröm, bőrviszketés, immungyengeség, fázékonyság… Előfordulhat, hogy e szerteágazó tünetek mögött egyetlen ok rejtőzik?

Egyoldalú táplálkozás, nem megfelelő felszívódás, fokozott igénybevétel vagy sportteljesítmény, serdülőkori növekedés, menstruáció, műtét, véradás, várandósság, időskor egyaránt előidézheti szervezetünkben egy nagyon fontos ásványi anyag, a vas hiányát.

Időskorban sokan szednek vérhígító gyógyszereket, s ha rendszeres kontrollal nem követik az állapot változásait, gyakran alakul ki vashiány. Ugyancsak sok esetben tapasztalható, hogy az idősek nagyon kevés folyadékot fogyasztanak, emiatt is megnő a vérsűrűségük. Ezt a hatást csak fokozott mértékű vérhígítás tudja kompenzálni, ami viszont növeli a vérzések kockázatát. Így ennek hatására is kialakulhat vashiányos anaemia.

A vashiányos vérszegénység kezelése során fokozottan figyelni kell arra, hogy a táplálékkal mennyi vasat viszünk be a szervezetünkbe. Étkezzünk változatosan! Tudnunk kell, hogy a húsból és a belsőségekből, például a májból a vas jobban felszívódik, mint a zöldségekből. Így mérlegelnünk kell, hogy mennyi hús, belsőség vagy hal kerül a tányérunkra hetente, illetve, hogy tartsunk-e szigorú diétákat.

A vastartalmú készítmények bevételekor ne igyunk kávét vagy teát, és kerüljük a magas rosttartalmú gabonaféléket, illetve mellőzzük az EDTA (E 385) nevű tartósítószert tartalmazó élelmiszereket, mivel ezek egyaránt gátolják a vas felszívódását.

A vaspótlást vashiányos vérszegénység esetén 2-6 hónapig kell folytatni. Laborvizsgálattal ellenőrizhető, hogy mikor áll helyre a normális vérkép. Ekkor azonban a szervezet vasraktárai még üresek, és ha elhanyagoljuk a vas utánpótlását, könnyen kiújulhat a vérszegénység. Ezért a következő hónapokban még célszerű a táplálékkal vagy étrend-kiegészítővel nagyobb mennyiségű vasat bevinni a szervezetbe.

Dr. Szolnoki Lajos
háziorvos, természetgyógyász

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk