Miért fájnak jobban a nők ízületei?

Az ösztrogén és az ízületi gyulladás kapcsolatát jelenleg is kutatják. Nem kizárt, hogy a női nemi hormon csökkenő szintje összefüggésbe hozható a gyulladás megjelenésével. Köztudott, hogy a csontritkulás is gyakrabban érinti a hölgyeket, így a problémák összeadódnak, s az eredmény nem „csak” a fájdalom, hanem változó mértékű mozgáskorlátozottság és életminőség-romlás is lehet.

A Newscastle Egyetem kutatói szerint az időskorú lakosság 65,4%-át érinti az ízületi gyulladás (arthritis), amelytől nagy többségben a nők szenvednek. A fájdalom leggyakrabban a térd, a csípő, a derék, esetleg a csukló területén jelentkezik, a vállak és a lábfejek jóval ritkábban érintettek.

A gyulladások rendkívül sok kórkép kapcsán felmerülhetnek. A megfelelő diagnózishoz sokat elárulnak a jellemző tünetek: például a fájdalom, a duzzanat, a bőrpír, a mozgás bizonyos korlátozottsága (esetleg láz, levertség, étvágytalanság).

A laborvizsgálatok hamar jelezhetik a gyulladást, gyorsult vérsüllyedéssel, gyulladásos fehérjeszinttel – CRP.

Az orvosnak támpontot jelent a diagnózisnál a fájdalmas ízületek száma is. A fertőzéses ízületi gyulladás tipikusan egyetlen ízületet érint, míg például a köszvényben és a rheumatoid arthritisben jóval több ízület is begyulladhat. Ez utóbbi betegség döntően a csukló táján, a kézközépcsontnál és a lábtőízületeknél jelentkezik. Természetesen a korrekt diagnózishoz ki kell zárni például a daganatos betegséghez társuló arthritist is.

Mit tehetünk a gyulladt ízülettel?

Elsődleges feladat az ízület nyugalomba helyezése, a gyulladás csökkentése borogatásokkal, jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. Az aktív fájdalomcsillapítás egyik eszköze lehet a célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapítás.

Azoknál, akik tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapításra vágynak, jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában hialuronsavas injekciókúrával és orvosi kollagén terápiával.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc.
sebész és TCM szakorvos
Fájdalomközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk