Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2019. december – 2020. január
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Várakozásban vagyunk. A most kezdődő Adventi időszakban várjuk az Eljövetelt, – a keresztény kultúrkörben – a Teremtő eljövetelét, általánosságban pedig az Ünnep, a Karácsony, s vele a Kisded érkezését. Még általánosabban (és egész éven át), várjuk a világba a Gyermekek érkezését, akik – ha nem is megváltani, de – talán jobbá tenni jönnek bolygónkat és mindannyiunkat.
a Paramedica
Közhely, de igaz: a gyerek nem a szép szóból vagy a fenyegetésből ért, hanem a szülői minta alapján tanulja meg a legtöbbet az életről, az őt körülvevő világról. Legyen szó étkezésről, sportról, a másokkal való kommunikációról, vagy egy ünnep megéléséről, egy biztos: a gyermek úgy fogja érezni, látni, gondolni, és (jaj, nekünk!) továbbvinni a dolgokat, ahogyan azt tőlünk eltanulta.
Kalla Tímea
Fókuszban
A téli fényhiányos hónapokban jelentkező levertség sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Tünetei között szerepel a csökkent aktivitás, kedvetlenség, fáradékonyság, motivációhiány. Ilyenkor segítenek a szabadban – még inkább a napsütésben – tett séták, kirándulások vagy a kocogás.
Dr. Hubina Erika PhD.
Sápadtság, szédülés, gyengeség, állandó fáradtság érzése, kis terhelésre fokozott szívdobogás, gyakori fejfájás, esetleg hányinger, koncentrációs zavarok, töredező haj, köröm, bőrviszketés, immungyengeség, fázékonyság… Előfordulhat, hogy e szerteágazó tünetek mögött egyetlen ok rejtőzik?
Dr. Szolnoki Lajos
A sötét, téli hónapok során sokan fáradékonyabbak a szokásosnál, hiszen a napfény hiánya erősen rányomja a bélyegét hangulatunkra és teljesítményünkre is. Amennyiben ez nem csupán időszakos és hullámokban jelentkezik, hanem folyton ólmos fáradtság kínozza, érdemes megvizsgáltatnia a pajzsmirigyét.
Dr. Békési Gábor PhD.
Évek óta sokan keresnek meg azzal, hogy késő ősszel, a télhez közeledve, ahogy rövidülnek a napok és haladunk az év vége felé, folyamatosan fáradtnak érzik magukat, s bármit tesznek, nem javul az állapotuk. Pedig milyen messze van még a hírhedt tavaszi fáradtság szezonja?
Dr. Balaicza Erika
A folyamatos fáradtság a megfeszített munka, tanulás vagy éjszakai műszak okozta kimerültség mellett gyakran valamilyen – lelki vagy testi – betegség tünete is lehet. Szerencsés esetben még nem egy betegség, hanem „csak” egy hiányállapot tünete: például a B12-vitamin hiányáé.
Dr. Kádár Éva
A depressziót tartják az elmúlt években az USA egyik legsúlyosabb mentális egészségi problémájának, mely az amerikai lakosság kb. 7%-át érinti élete egyes szakaszaiban. Talán emiatt képezi igen sok kutatás tárgyát, hogy miként függ össze a mikrobiom – a belekben található mini baktérium ökoszisztéma – a depresszió és egyéb mentális betegségek kialakulásával.
Mozgásterápia
Akiknél csontritkulást diagnosztizálnak, hajlamosak azt gondolni, hogy mostantól óvakodniuk kell minden mozgásfajtától, mert csak így előzhetik meg a csonttöréseket. A valóság azonban épp ennek ellenkezője!
Dr. Dobos Márta
Az ösztrogén és az ízületi gyulladás kapcsolatát jelenleg is kutatják. Nem kizárt, hogy a női nemi hormon csökkenő szintje összefüggésbe hozható a gyulladás megjelenésével. Köztudott, hogy a csontritkulás is gyakrabban érinti a hölgyeket, így a problémák összeadódnak, s az eredmény nem „csak” a fájdalom, hanem változó mértékű mozgáskorlátozottság és életminőség-romlás is lehet.
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc.
Napjainkra szinte varázsszóvá vált a kollagén, ami már csaknem mindenben – krémekben, kozmetikumokban, púderekben, tablettákban és italokban is – megtalálható. Őszintén szólva, ezúttal teljesen indokolt a felhajtás, amit körülötte csapnak!
Dietetika
Az ünnepi időszakban talán több időnk van, hogy a menüt változatosabbá, egészségesebbé varázsoljuk, s ehhez új ízeket, összetevőket, recepteket is kipróbáljunk. Semmiképp ne hagyjuk ki az egyre nagyobb választékban kapható ízletes, egészséges, hidegen sajtolt olajokat, melyekkel igen sokféle ételt különlegessé varázsolhatunk!
Most, hogy már egyértelműen megcáfolták a telített zsírok fogyasztása és a szívbetegségek közötti összefüggést, végre nyugodtan élvezhetjük az ízletes szalonnát, a liba- és kacsazsírt, a finom vajat, tejszínt és kókuszolajat? Van, aki igen és van, aki sajnos nem!
Bizonyára sokan tapasztalták már, milyen elemi erővel tud rátörni az emberre a cukor és a szénhidrát utáni vágy, s azt is tudják, milyen nehéz ezt kontrollálni. Mindez különösen igaz az év végi túlhajszoltság, kimerültség időszakában, pláne, amikor az ünnepi sütés-főzés, vendégség, családi ünneplés közepette a desszertek folytonos csábítása már-már elviselhetetlen.
Szarka Dorottya
Szabó Gyuri bácsi, a gyógynövényes gyógyítás legendás alakja a természet szeretetét és a gyógynövények ismeretét gyermekkorából hozta magával. Gyógyteáit az egész ország ismeri. A 91 éves, kiváló egészségnek örvendő, mai napig aktív bükki füvesember a cukorbetegség tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyteájáról mesél.
Egész év során, a hétköznapokban nem túl egyszerű az egészségtudatos étrend és életmód betartása. A téli ünnepek alatt még a reformétrend hívei is gyakran „kirúgnak a hámból”, ám azok kedvéért, akik alakjuk megőrzése vagy ételérzékenység (pl. glutén, laktóz) miatt MENTES étrendet választanak, szeretnénk az ünnep fényét néhány egészséges sütirecepttel is emelni.
Prevenció és terápia
A felső légúti fertőzések és az influenza menetrend szerint aratnak a téli hónapokban – a gazdaságnak több tízmilliárdos kárt, a betegeknek pedig szenvedést és gyakran komoly szövődményeket okozva. A védekezést illetően még napjainkban is számos téves nézet van a köztudatban.
Szendi Gábor
A köztudatban a köhögést egy olyan betegségnek tartják, melyet bármi módon, de azonnal meg kell szüntetni. A köhögés annyiban hasznos, hogy elősegíti a légutak öntisztulását, ráadásul önmagában nem is betegség, hanem inkább tünet, melyet érdemes komolyan venni, és a kiváltó okait felfedezni és kezelni.
Dr. Fülöp Györgyi
Télen sokan tapasztalhatják, hogy a légúti fertőzés vagy influenza szövődményeként nehezen múló, elhúzódó köhögés, hörghurut alakul ki. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.
Dr. Potecz Györgyi
Hűvös időben a gyerekközösségekben visszatérő panasz a nátha, melyet torokfájás és pár napon belül fülfájás, fülgyulladás is követhet. Tekintsük át röviden ennek okait és a megelőzés lehetőségeit!
Dr. Holpert Valéria
A téli nedves, hideg időszakban újra gyakoribbá válnak a meghűléses betegségek, melyeket szeretnénk megúszni, ám gyakran épp apróságokkal, mindennapi szokásainkkal ártunk a legtöbbet. Mit tegyünk, és mit ne, hogy könnyebben átvészeljük a náthás, influenzás időszakot?
Prof. Dr. Balázs Csaba
Az ezüst jótékony hatásait a különböző civilizációk már évezredek óta használják.
Szabó László
Gyógyító természet
Immunrendszerünk folyamatos terhelésnek van kitéve mai rohanó világunk hétköznapjai során. Gyakran dugóban ücsörgünk és szívjuk a szmogot, esetleg épp egy repülőgépen lélegezzük be a vírusokat, száguldunk át az időzónákon, vagy folyamatos vegyi terhelés éri a szervezetünket – otthonunkban és munkahelyünkön – a szintetikus textilek, a festékgőzök és tisztítószerek révén – mindezek a modern élet velejárói.
Gauranga Das (Szűcs Gábor)
Hogyan működünk?
Miért jobb télen születni? A várandósság utolsó 3 hónapja kulcsfontosságú lehet a születendő gyermek egészsége szempontjából. A magas pollenkoncentráció ebben az időszakban növelheti a kisgyermeknél a későbbiekben kialakuló asztma kockázatát.
Dr. Hidvégi Edit
Nemcsak Magyarországon, de az egész világon egyre több a teherbeesési nehézségekkel küzdő pár, aminek hátterében számtalan tényező állhat. Érdemes különféle vizsgálatokkal mielőbb kiderítenünk a sikertelenség okát a megfelelő terápia kiválasztása és az esetleg szükséges életmódváltás bevezetése érdekében.
Dr. Lőrincz Ildikó, Dr. Hernádi Balázs
Mai rohanó világunkban, amikor minden sürgős: gyors feladatmegoldások, gyors eszközök, gyorsételek; az emberek gyorsan akarnak gyógyulni, regenerálódni, szépülni. Tudjuk azonban, hogy semmi jó nem származik a villám-fogyókúrákból, a gyors terápiák eredménye sem tartós. A valódi egészség vagy „wellness” időt és energiaráfordítást igényel, érdemes tehát napi életvitelünk részére tenni.
Dr. Boros Szilvia, PhD.
Kardiológia
Az egész évi rohanás és a pihenésre szánható idő lerövidülése hosszú távon jelentősen rontja érrendszerünk állapotát. Ez főként a nagy mennyiségben (gyakran feleslegben) keletkező, még a nyugalmi fázisban is magas koncentrációban cirkáló stresszhormonoknak (adrenalin, noradrenalin) köszönhető. Ezek tartós jelenléte fokozza a vérzsírok szintjét, szűkíti az ereket, emeli a vérnyomást és rontja a szív ingerképző és vezető rendszerének működését, azaz ritmuszavart idézhet elő. Ráadásul a feszült, ingerült emberek könnyebben ragadnak cigarettát vagy többet esznek a stressz levezetésére.
Dr. Balaicza Erika
Kozmetológia
A kor előrehaladtával természetes jelenség a ráncok megjelenése, azonban néhány életmódbeli tényező ezt igencsak meggyorsíthatja. Kerüljük ezeket, ha nem akarunk idősebbnek kinézni valós életkorunknál!
Dr. Borbola Kinga
Bárki számára elérhető a fiatalosabb, frissebb, szebb bőr, aki megfogadja tanácsaimat!
Dr. Balaicza Erika
Szemészet
Sok esetben nem is érzékeljük látásunk fokozatos romlását, így nem fordulunk vele orvoshoz. Pedig ha időben felismernénk és kezelnénk, sokféle probléma megelőzhető lenne. Emiatt 40 év felett mindenképp javasolt az évente elvégzett szűrővizsgálat, de emellett van még néhány egyszerű praktika, ami segíthet szemünk világának megőrzésében.
Dr. Nagy Mária
Mikroperimetriás látásfejlesztés a MAIA világszínvonalú orvosi csúcstechnológiával
A MAIA mikroperimetria csúcstechnológia, amelynek segítségével – világszínvonalú műszerrel – stimulálni tudjuk a retinát a jobb látás elérése érdekében.
Dr. Ozsváth Mária H.C.
Téli Extra
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Téli Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely az ünnepi, illetve a hideg, téli időszakban hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!