Napozzunk vagy ne napozzunk?

D-vitamin vagy melanoma? Egymásnak igen ellentmondó híreket, véleményeket, kutatási eredményeket olvashatunk a napozás kapcsán. Íme, közülük néhány gondolatébresztőként, épp idejében, a nyár kezdetén.

A túlzásba vitt napozás – főként a leégés – a bőr idő előtti öregedéséhez, korai ráncosodásához vezet. Ez 80%-ban a 18 éves kor előtt begyűjtött napsugarak következménye.
Az UV-sugarak roncsolják a bőr rugalmasságát biztosító rostokat, az elasztint, melynek termelődése az idő múlásával amúgy is csökken.
Szintén a túlzott napozás következménye a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín, mely főként az arcon jelentkezik sötétebb és világosabb foltokkal.
A szeplők is főként a napfény hatására jelennek meg a világos bőrű, szőke vagy vörös hajú személyeken. Az egészségre nem veszélyesek.
A májfoltok (öregségi foltok) kialakulásában a napfénynek is szerepe lehet. Várandósoknál szülés után általában elmúlnak, időseknél leginkább az arcon és a kézfejen jelennek meg, csupán esztétikai problémát okoznak.
Nem kifejezetten a napnak kitett testrészeken jelennek meg az anyajegyek (esetleg a melanoma), és nem a régóta változatlan formában meglévő anyajegyek jelentik a veszélyt. Önvizsgálat során figyeljünk meg minden új, gyorsan növő, addig nem észlelt elváltozást, mellyel feltétlenül forduljunk szakorvoshoz!

Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Pár éve brit orvosok bizonyították, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén.
Kimutatták, hogy a szív-érrendszeri halálozás növekedése összefügg azzal, hogy az emberek kevesebbet tartózkodnak a napon. A napozástól keletkező D3-vitamin ugyanis védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben.
Ugyancsak kimutatták, hogy az UV-B sugarak csökkentik a magas vérnyomást. Napon az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyagok eltávolítása, javul a sejtek tápanyagellátása.
Beteg testrészeink gyorsabban gyógyulnak, javul a bőrlégzés, a szívműködés, de a nap hatással van a hormonrendszerre (pl. tavasszal erősebb szexuális inger), a belső elválasztású mirigyekre és a pajzsmirigy működésére is.
Jótékonyan hat számos bőrbetegség – pl. ekcéma, pikkelysömör – esetében
is.
Napozzunk tehát mértékkel, megfelelő fényvédelem mellett.

Dr. Kökény Zoltán
sebész adjunktus

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk