Fokozódnak a nyári melegben a visszérpanaszok

A nyári meleg igazán kedvező a vízparti üdüléshez, nyaraláshoz, ám igencsak rontja a visszér-betegek állapotát. E panaszt sokan csak esztétikai problémának gondolják, pedig kezeletlenül, súlyos szövődményei lehetnek. Érdemes tehát idejében tennünk a megelőzés vagy állapotjavítás érdekében.

A visszérbetegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami egyrészt a gravitációból ered, másrészt a vénabillentyűk elégtelenségéből, így a vér pangásából – mindez hosszú távon az erek kitágulásához vezet. Sajnos a hajlam örökölhető, de ehhez még bizonyos tényezők is adódnak:

Állómunkát végzők és mozgásszegény, ülő életmódot folytatók a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva.

Nőknél a terhesség alatti hormonális változások, a magzat növekedése, illetve a túlsúly jelent kockázatot, ami többszöri terhesség esetén tovább növekszik. Szerencsére, szülés után az elváltozások általában visszafejlődnek, különösen az esetleges túlsúly megszüntetését követően.

● A meleg komoly kockázati tényezőnek számít. Nyáron azért romlik a visszerek állapota, mert a melegben kitágult erekben a billentyűk nem zárnak teljesen, a véráram megfordul bennük és vénás pangást okoz. Emiatt melegben nagyon fontos a kompressziós harisnya viselése már kezdeti stádiumban is.

Előzzük meg a panaszokat, az állapot súlyosbodását!

● Kerüljük a hosszú ideig álldogálást, tornáztassuk rendszeresen a lábujjakat, a lábszárat, minél többet sportoljunk! Időnként polcoljuk fel lábunkat, ürítsük ki a vénákat értornával!

● Kiváló értorna, egyben vérkeringés-serkentő a váltózuhany, a vádlinkra engedett meleg, majd hideg víz – hideggel befejezve.

 

Mondjunk le a magas sarkú cipőkről: az 5 cm alatti sarokmagasság az optimális.

● Csökkentsük a túlsúlyt, hogy lábunk kevesebb terhet cipeljen!

Láb- és bokadagadás, lábszárfájdalom, bőrpír vagy nyomásérzékenység esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!

A visszerektől műtét helyett ma már lézer vagy modern, rádiófrekvenciás kezeléssel is megszabadulhatunk.

Dr. Sepa György
sebész, érsebész szakorvos
tromboziskozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk