Itt a grillszezon!

Javában tart a grillszezon, a nyárias időben szívesen sütögetünk a szabadban. A legtöbben finom fűszerekkel vagy ízletes szószókban pácolt grillezett húsokat, halakat készítenek, melyek egyöntetű sikert aratnak – kivéve hisztamin-intolerancia esetén, ahol a füstölt húsok és egyes fűszerek is gondot okozhatnak.

A hisztamin-intoleranciások diétája

Hisztamin-intolerancia esetén a szervezet nem képes megfelelően lebontani a felszabaduló és/vagy szervezetbe jutó hisztamint. Ennek oka a hisztamin lebontásáért felelős DAO-enzim csökkent termelődése. A hisztamin-intolerancia diétával (és alkalmanként enzimpótlással) kezelhető. A diéta igen összetett, több élelmiszer – többek közt bizonyos gabonafélék, tejtermékek, zöldségek, húsok, halfélék, italok – kizárására is szükség lehet.

Halak az étlapon

Grill alapanyagként a húsok és a halak beszerzése során igyekezzünk minél frissebb árut vásárolni, ugyanis ami sokat állt, abban felszaporodhat a hisztamin. Mivel a halak igen romlandók (a magas fehérjetartalom miatt), még könnyebben keletkezik bennük hisztamin, így ha csak 1-2 órát állt, az is problémás lehet. Halak esetében – ha szabad levegőn tárolják –, a baktériumok is előbb kezdik el lebontani, előbb keletkezik bennük hisztamin.

Halakat ezért inkább frissen fagyasztott, vákuumcsomagolt formában vásároljunk, a fagyasztóládából az alul lévőket (kevésbé kiolvadtakat) válasszuk. De a frissen, szemünk láttára kihorgászott hallal sem lövünk mellé. Hazaszállítás, további tárolás során ügyeljünk rá, hogy minél kevesebbet álljon a szatyorban, kocsiban, konyhapulton.

Halak közül hisztaminérzékenység esetén kerülni kell a füstölt halakat, rákok, kagylók és egyéb tengeri gerinctelenek, valamint a halkészítmények (pl. pástétomok) fogyasztását!

Húsfogyasztás

Akár friss, akár fagyasztott húst vásárolunk, az üzletben először a szárazárut vegyük meg, a hűtő- és fagyasztópultban kapható termékekből kerüljön utoljára a kosárba! A fagyasztott termékek közül csakúgy, mint a halak esetében, a hűtőpult alján lévő csomagokból válogassunk! Ha nem fagyasztott húst veszünk, akkor vákuumcsomagolt termékeket válasszunk. A hűtőpultos, csomagolatlan termékek ki tudja, mióta állnak ott, illetve az „állás” következtében a különböző baktériumok, gombák jócskán elszaporodhatnak a hús felületén, melyek szintén növelik a hisztamintartalmat.

Otthon mielőbb tegyük be őket a hűtőbe, fagyasztóba! A hűtőben maximum 1 napot álljon, majd készítsük el és fogyasszuk is el!

Grillezéshez, a húsok ízesítéséhez amúgy is alkalmazunk fűszeres olajat, szószokat fontos, hogy ez mindenképpen lepje el a húst, mert az olaj védőrétegként megakadályozza, hogy a levegővel (és mikrobákkal) érintkezzen a hús felülete! Húsok közül hisztaminérzékenyek kerüljék az erősen pácolt, szárított, füstölt (felvágottak, kolbászfélék, krémek és pástétomok) húskészítményeket és a jóval előre ledarált húst!

Mivel fűszerezzünk?

A bolti, adalékanyaggal, tartósítószerrel teli fűszerkeverékek, húsleveskockák és a mindezeket tartalmazó konzervek, készételek egyértelműen tiltólistásak a hisztaminszegény étrendben.

A „natúr”, „mono” fűszerek változatos felhasználása, kombinálása az egyes húsféleségekkel sok lehetőséget nyújt a kísérletezésre.

  • Baromfihús mellé ajánlható: kakukkfű, tárkony, bazsalikom, zsálya, fahéj és szerecsendió.
  • Sertéshúshoz jó választás: köménymag, babérlevél, curry, lestyán és a petrezselyem.
  • Marhahúshoz: boróka, szurokfű, rozmaring, bors és kakukkfű.
  • A vadhúsok (természetesen a kevésbé érleltek) ízéhez passzol: koriander, szegfűszeg, és szerecsendió.

A chilivel, paprikával, pirospaprikával, mustárral, magas illóolaj-tartalmú hagymafélékkel vigyázni kell, de sokak számára kis mennyiségben nem okoznak problémát.

Fontos megjegyeznünk, hogy a fahéj és a szegfűszeg kis mennyiségben használható a hisztaminszegény étrendben, azonban erős allergizáló hatásuk miatt egyeseknél tüneteket válthatnak ki.

Személyre szabott diéta

Mivel a hisztaminérzékenység mértéke egyénenként jelentős eltérést mutathat, a diéta szigorúsága is ennek megfelelően – egyéni tolerancia függvényében – eltérő lehet. Nincs olyan étrend, amely mindenkinél egyformán beválna, hiszen az egyes ételekre adott reakció függ attól, hogy milyen mértékben csökkent a hisztamint lebontó enzim termelődése, de befolyásolhatja a stressz és a hormonális állapot is.

Érdemes ezért dietetikussal konzultálni, hogy az étrend – a tünetek megszűnése mellett – megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.

Szarka Dorottya
dietetikus

Miért bio?

Nap mint nap találkozunk káros anyagokkal: vegyszerek vesznek körül minket otthon, az utcán, a munkahelyünkön, életünk minden apró részletében, de ezeket már észre sem vesszük, pedig egészségünkre jelentős hatással vannak.

Becslések szerint a szennyező anyagok 10%-ban a levegőn keresztül, 20%-ban az ivóvízzel, 70%-ban pedig az elfogyasztott élelmiszerekkel jutnak be szervezetünkbe. Ezek a nem természetes anyagok mérgeznek minket, egész környezetünket, hatnak a növényekre, állatokra, vízre, levegőre, talajra. Globális szinten nagyon nehéz megállítani ezt, de a szűkebb környezetünkben tehetünk ellene.

Egyre több termelő tér vissza a hagyományos, vegyszermentes gazdálkodáshoz, és állít elő biotermékeket. Az organikus gazdálkodás harmóniában áll a természettel. A biotermékekkel nem juttatunk szervezetünkbe rákkeltő anyagokat, hormonokat, tartósítószereket stb.

Attól, hogy egy alma kukacos, még nem biztos, hogy bio. Vásárláskor figyeljünk oda, hogy a BIO vagy ÖKO szó szerepeljen a terméken, illetve legyen rajta: „Ellenőrzött biológiai gazdálkodásból származó” felirat.

A biotermékek fogyasztása túlmutat saját és családunk egészségének védelmén. Jusson eszünkbe, hogy amikor ilyen terméket vásárlunk, támogatjuk vele azokat a gazdálkodókat, akik óvják vizeinket, termőföldjeinket, levegőnket, megőrizve azt gyermekeinknek.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk