Készítsük fel bőrünket a nyárra!

A nyár beköszöntével a lengébb ruházatban kendőzetlenül előtérbe kerülnek nemcsak alakunk eddig sikeresen rejtegetett gyengébb pontjai, hanem bőrünk állapota, szépséghibái is. Ideje tehát – az esetleg szükséges fogyókúra mellett – bőrünket is „csúcsformába” hozni. Nézzük, hogyan!

Első és legfontosabb lépés a felhalmozódott, hámló rétegektől való megszabadulás, melyeknek a száraz, érdes érzést köszönhetjük. Végezzünk nedves bőrfelületen, puha szivacs, finom arckefe vagy mosdókesztyű segítségével arcmasszírozást, majd bőrradírozást, melytől bőrünk ismét puha, friss tapintású lesz, ráadásul a nyár folyamán szerzett barnaság így tartósabb marad.

A nyári felkészülés második lépése a hidratálás. Közepesen száraz bőr esetén folyékony, míg kifejezetten száraz bőrre krém formájában válasszunk hidratáló készítményt. Gondoljunk – főként világos bőrűek esetében – az UV-védelemre is. A fényvédelem valójában bőr- és hajszínre való tekintet nélkül, mindenki számára fontos a leégés ellen, és a bőr öregedésének késleltetésére.

Alkalmazzuk nagyanyáink receptjét: ne dobjuk el a meghámozott zöldségek héját! Ezeket a természet a külső behatások elleni növényi védelem céljából alkotta meg (tehát bőségesen tartalmaznak antioxidánsokat). Aki rendszeresen bedörzsöli az arcát valamely zöldség héjával, frissességgel ajándékozza meg arcbőrét.

Bőrünket természetes úton is feszessé tehetjük:

  • gingko bilobával, amely javítja a bőr keringését;
  • aloe verával, mely élénkíti a sejtanyagcserét, megköti a nedvességet;
  • algakészítményekkel, melyek méregtelenítenek, ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjealkotókat, vitaminokat juttatnak a bőrbe;
  • ligetszépe olajjal, mely javítja a bőr rugalmasságát és csökkenti a vízveszteségét.

Régóta ismert, hogy a legkiválóbb szépítőszer az alvás. Az éjszaka második felében különösen aktív a mély alvásszakaszhoz kapcsolódó prolaktin hormon , mely a sejtek osztódását irányítja. Megindítja a sejtregeneráció folyamatát, egyúttal kisimítja az arcvonásokat is.

TIPP: Testápolás terén is haszonnal alkalmazhatjuk a holdritmusok ismeretét. Bőrtisztító kúránkat érdemes fogyó hold idején végezni, főként, ha közben egyenetlenségek, pattanások, mitesszerek elleni „beavatkozásokat” is szeretnénk végezni. Tapasztalatok szerint ilyenkor kevésbé keletkeznek sebek, a terület gyorsabban gyógyul.

Ha valamilyen bőrtápláló, hidratáló anyagot szeretnénk bejuttatni a bőrbe – arcpakolás, masszázs, krémezés formájában – erre legkedvezőbb a növő hold ideje. Aki emellett a holdnaptárban az állatövi jegyeket is figyelembe akarja venni, az ne hagyja ki a Bak napjait, melyek mindenféle bőrápolásra alkalmasak.

A nyári időszakban, a fürdőruhaszezonban még intenzívebben tesszük ki testrészeinket a szőrtelenítés megpróbáltatásainak, válasszuk ehhez a fogyó hold idejét, főként a Bika napjait, akkor sokáig nem nő vissza a szőr. A szőrt a növekedéssel ellentétes irányban távolítsuk el, így munkánk tartósabb eredményt hoz. Szőrbenövések ellen használjunk gyógyszertárakban, drogériákban kapható termékeket, melyek egyben gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Figyelem: aki tartós eredményre vágyik, szőrtelenítésre használja az év legkedvezőbb napját, június 18-át! Népi megfigyelések szerint az ezen a napon délelőtt kihúzott szőr, kigyomlált gaz nem nő vissza. Vigyázat, ne szedjük ki túl vékonyra szemöldökünket, mert utólag már hiába vágyunk dúsabb szemöldökre!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk