Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2019 június – július
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Előző lapszámunkban 7+1 pontban foglaltuk össze a gyermekkortól kialakítható és idős korig megőrizhető reális testkép és fenntartható egészség néhány fontos mérföldkövét. Írtunk a családi életmódminta egész életen át meghatározó hatásáról az étrendi-preferenciákra, az aktivitás szintjére, a munkához való viszonyra és a szabadidő eltöltési igényekre. Mindez főként a testről, a fizikai épség fenntartásáról szól, de hol marad a mentális egészség?
a Paramedica
Az egészséges élethez elengedhetetlenül szükséges tápanyagok listája igen hosszú, és a tudomány fejlődésével egyre bővül. Fiatalon szervezetünk látszólag „automatikusan” jól működik, ám az évek múltával egyre több teendőnk lesz, hogy megőrizzük erőnlétünket és fiatalos külsőnket.
Dr. Kökény Zoltán
A felborult alvásritmus nemcsak fáradtságot, de egészségkárosodást is okozhat!
Nemrégiben tudományosan is igazolták, hogy az alvás nemcsak gyógyít, de annak hiánya súlyos egészségkárosodásokat is okozhat: növeli többek között a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a diabétesz kialakulásának kockázatát. Alvásritmusunk sokféle okból, nyáron például a hőség vagy akár a hosszabb utazások miatt is kizökkenhet megszokott rendjéből.
Prof. Dr. Gellér László
Fókuszban
A nyári hónapokban sokan kelnek útra, hogy valamilyen közlekedési eszközzel eljussanak nyaralásuk helyszínére. Ez egyeseknek élmény és öröm, míg másoknak szenvedés. Utóbbiaknak szeretnénk néhány tanáccsal szolgálni, hogy enyhíteni tudják az utazás viszontagságait.
A családi nyaralás minden évben várva várt esemény. Minél többen, minél távolabbra és minél hosszabb időre megyünk, annál komolyabb előkészületeket igényel. Az sem mindegy, hogy a vízparton süttetjük majd a hasunkat, vagy túlélő túrára indulunk hegyen-völgyön át. Minél kevesebb fontos dolgot hagyunk otthon, annál zökkenő mentesebb, felhőtlenebb lesz a pihenés, kikapcsolódás. Ehhez kívánunk mi is segítséget nyújtani.
Dr. Balogh Katalin
A nyári melegben kihagyhatatlan program a vízparti nyaralás, a strandolás, mely minden korosztály számára üdítő program. Az ezzel járó veszélyek elkerülése mellett fontos betartanunk néhány higiéniás szabályt is. Íme, néhány hasznos útravaló, melyet főként a kisgyermekes családoknak érdemes megszívlelniük.
Dr. Vincze Ildikó, Dr. Augusztinovicz Mónika, Dr. Szűcs László
D-vitamin vagy melanoma? Egymásnak igen ellentmondó híreket, véleményeket, kutatási eredményeket olvashatunk a napozás kapcsán. Íme, közülük néhány gondolatébresztőként, épp idejében, a nyár kezdetén.
Dr. Vincze Ildikó, Dr. Kökény Zoltán
Érdemes már jó előre gondoskodnunk róla, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékekkel térjünk haza. A nyaralás alatt vagy – szerencsés esetben – a hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire csak kellemetlen, gyermekeknél, időseknél azonban akár kiszáradással, kórházi kezeléssel is járhat. Megelőzésként már az utazás előtt kezdjünk probiotikumkúrába!
Dr. Polgár Marianne
A nyaralásra ne csak a fürdőruhával, hanem egészségügyi szempontból is készüljünk! Gyűjtsünk össze minden szükséges információt a célállomásról, hogy ne érjen meglepetés, előre tudjuk, mire számíthatunk!
Prevenció és terápia
A fertőzés általában még gyermekkorban történik, s felnőtt korára a lakosság kb. 30–40%-a már hordozza a herpesz vírus valamely fajtáját, mely végérvényesen befészkeli magát az idegsejtekbe és dúcokba, s onnan – többféle kiváltó ok miatt – igen könnyen és gyorsan aktiválódhat.
A májusi borús, esős időben igazán keveset láttuk a napot, így nyár elején bőrünk és szemünk UV-védelme nem tűnik központi kérdésnek. Bár „leégni” még nem nagyon volt módunk, de szemünket – a márciusi-áprilisi napfényes heteket is beleszámítva – már hónapok óta ostromolja az egyre erősödő UV-sugárzás. Tapasztalhatjuk, hogy még a fátyolfelhőkön átszűrődő napsugarak is hunyorgásra kényszerítenek. Fontos tudnunk, hogy szemünk károsodását leginkább csak megelőzni tudjuk, visszafordítani sokkal kevésbé.
Dr. Tóth Eszter
A nyári strandolás során elszenvedett felfázások, fertőzések nemcsak a hólyagot, de a vesét is érinthetik. A vesék kiválasztó-képességének csökkenését azonban egyéb tényezők is előidézhetik. A vesebetegség alattomosan terjedő kór: látványos tünete már csak késői fázisban van. A vesék egészségének megőrzése ugyanakkor a hosszú élet záloga is lehet!
Kardiológia
A nyaralás nemcsak a láblógatás, hanem sokak számára az utazás és az ezzel járó stressz időszaka is. Emiatt magas vérnyomás esetén különösen érdemes felkészülnünk erre az időszakra.
Dr. Kapocsi Judit Ph.D. Med. habil.
A klímaváltozás, a hőhullámok számának növekedése – statisztikailag kimutatottan – komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Az elmúlt évtizedben a fővárosban évente 1-2 nyári hőhullám volt, viszont az utóbbi években már évi 3-5 is előfordul.
ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet
Angiológia
A nyári meleg igazán kedvező a vízparti üdüléshez, nyaraláshoz, ám igencsak rontja a visszér-betegek állapotát. E panaszt sokan csak esztétikai problémának gondolják, pedig kezeletlenül, súlyos szövődményei lehetnek. Érdemes tehát idejében tennünk a megelőzés vagy állapotjavítás érdekében.
Dr. Sepa György
A legtöbb ember számára örömet és felüdülést jelent a nyári kék ég és napsütés, viszont akik már átestek trombózison, kissé félve néznek elébe a nyáron várható nagy melegnek, pláne ha még utazni is készülnek.
Prof. Dr. Blaskó György
Hajgyógyászat
Végre kihevertük a tavaszi hajhullást, s a várva várt nyári napfény és a hűsítő víz hatására testünk-lelkünk felüdül, megtelik éltető energiával, vajon hajunk is ennyire élvezi a nyaralást?
Kis Éva
Kozmetológia
A nyár beköszöntével a lengébb ruházatban kendőzetlenül előtérbe kerülnek nemcsak alakunk eddig sikeresen rejtegetett gyengébb pontjai, hanem bőrünk állapota, szépséghibái is. Ideje tehát – az esetleg szükséges fogyókúra mellett – bőrünket is „csúcsformába” hozni. Nézzük, hogyan!
A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. Serdülőkorban zsírosabb,, később normalizálódik, s az idő múltával egyre inkább a bőr szárazsága okoz problémát. A bőrápolásban nemcsak az idő múlása, de az évszakok váltakozása is mindig új kihívást jelent, nem is beszélve az esetleg aktuálisan jelentkező bőrpanaszokról.
Allergológia
A virágok a természet szerves és szükséges részei. Ma mégis milliók szenvednek tavasszal-nyáron pollenallergiában. Ha meg akarjuk érteni az atópiás betegségeket, ebből a paradoxonból kell kiindulnunk.
Szendi Gábor
Ne higgyük, hogy az allergiás tünetek megjelenése egyenes arányban áll a lakásban található por mennyiségével! A poratka allergia ugyanis nem azonos a házi porra való érzékenységgel.
Dr. Pálffy Márta
Az a mítosz, hogy „rossz gének” kellenek a gabonától kialakuló bélrendszeri károsodáshoz, már évek óta megdőlt. Egy korábbi vizsgálat tisztán kimutatta, hogy bárki károsodhat a glutén- vagy gliadinfogyasztástól.
Dietetika
Javában tart a grillszezon, a nyárias időben szívesen sütögetünk a szabadban. A legtöbben finom fűszerekkel vagy ízletes szószókban pácolt grillezett húsokat, halakat készítenek, melyek egyöntetű sikert aratnak – kivéve hisztamin-intolerancia esetén, ahol a füstölt húsok és egyes fűszerek is gondot okozhatnak.
Szarka Dorottya
Nap mint nap találkozunk káros anyagokkal: vegyszerek vesznek körül minket otthon, az utcán, a munkahelyünkön, életünk minden apró részletében, de ezeket már észre sem vesszük, pedig egészségünkre jelentős hatással vannak.
A számtalan diétás irányzat sokféle, gyakran egymásnak ellentmondó tanáccsal lát el bennünket, viszont mindegyik, egységesen a salátafélék bőséges fogyasztására buzdít. Ha nyár, akkor nemcsak grillszezon, de salátaszezon is van, hiszen a grillhúsok mellé „kötelező” valamilyen salátakölteményt is tálalni.
A kiegyensúlyozott, változatos, értékes alapanyagokban, élelmi rostban gazdag étrend követése mindenkinek hasznos, de cukorbetegként emellett figyelni kell a napi energiabevitelre, és a makro-tápanyagok (szénhidrát, fehérje, zsír) elfogyasztott mennyiségére is. Nézzük meg a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, tévhiteket a cukorbetegek gyümölcsfogyasztása kapcsán!
Közeledik a fürdőruhaszezon. Egyre sürgetőbbé válik a fogyókúra. Sokan mégis hiába kezdenek különböző diétákba, hiába sportolnak, hogy formába hozzák magukat, előfordul, hogy a plusz kilók mégsem akarnak eltűnni. Hogyan tovább?
Dr. Lőrincz Ildikó
Az elhízás bizonyítottan az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma. A magyar lakosság 60%-át, vagyis 10 emberből 6-ot közvetlenül érint. A túlsúly következménye olyan betegségek kialakulása, mint például az érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, érelzáródások vagy a 2-es típusú cukorbetegség. A statisztikák szerint a dohányzást követően a második legfőbb rizikófaktora a civilizációs betegségeknek. Hátterében állhatnak betegségek, genetikai és pszichés tényezők, de leggyakoribb okozója mégis a helytelen életmód.
Szabó László
Hogyan működünk?
Napjainkban egyre gyakoribbak a hormonzavarok, s a velük járó kellemetlen tünetek. E tendencia megértését segíti, ha áttekintjük a leggyakoribb kiváltó okokat!
Dr. Polyák Annamária
A hormonális folyamatok egész életünkben meghatározzák szinte az egész szervezet működését, gyakran beleszólnak a női nemi funkciókba is, és sokféle bőrprobléma kialakulását idézhetik elő.
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a terméketlenség leggyakoribb okai közé tartozik. Az orvosi kezelés mellett megfelelő életmóddal is javítjuk a teherbeesés esélyét.
Dr. Katona Evelin
A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik az anyai szervezetben, mely a magzat egészséges fejlődését szolgálja. Ennek velejárói többek között a hormonális változások, a pocak gömbölyödése, a testsúly bizonyos mértékű növekedése és a kötőszövetekben tapasztalható változások, melyek jelentősen hatnak a bőr állapotára.
Dr. Vincze Ildikó
Mozgásterápia
Egy korábbi cikkemben már kifejtettem, hogy az ízületi problémák javításához, az ízületek épségének megőrzéséhez – a rendszeres testmozgáson kívül – három természetes anyagra van szükség: kollagénre, proteoglikánokra és hialuronsavra. Ahhoz, hogy jobban megértsék javaslataim fontosságát, érdemes megismerniük az életünk minden mozdulatát lehetővé tévő ízületek csodás szerkezetét, felépítését, működését.
Dr. Tihanyi István
Nyári Extra
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Nyári Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely a meleg, nyári időszakban, utazások, nyaralások során hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!