Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2019. április – május
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Ennek az örök érvényű mondásnak az igazságát még a modern, rendkívül jól képzett, széleskörűen tájékozott 21. századi embernek sem sikerül cáfolnia, sőt…
a Paramedica
● 1 millió cukorbeteg ● 3 millió magasvérnyomás-beteg ● 5 millió túlsúlyos
2019-ben is tovább folytatódik Magyarország legnagyobb átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, melyben a felnőtt lakosság mellett idén a gyermekek integrációja is megkezdődik, hiszen csak egészséges gyermekből lehet egészség felnőtt.
Hogyan működünk?
Sokan tapasztalják, hogy itt a tavaszi napsütés, mégis sápadtak. Mennének a szabadba sportolni vagy kertészkedni, de hiányzik belőlük a lendület, gyengének, fáradtnak érzik magukat. Hogyan segíthetnénk ezen?
Dr. Szélessy Zsuzsanna
Ma már nem kétséges, hogy életmódunk óriási hatással van egészségünkre: betegségeket okozhat és gyógyíthat is. Íme, a legfontosabb kérdések, amelyeket érdemes végiggondolnunk az életmódunkkal kapcsolatban.
Dr. Vernes Réka
Étkezés és testmozgás terén a szokásokat épp elég nehéz megváltoztatni. A téged körülvevő emberek komoly hatással vannak Rád. Íme, néhány tanács, miként védheted ki az ellenállásukat, és hogyan kaphatod meg a támogatást, melyre oly nagy szükséged van.
Gyakori, mégis kevesen gondolnak arra, hogy a fáradtság, gyengeség, rossz közérzet hátterében nemcsak alváshiány vagy a túlfeszített munka állhat, hanem egyes nyomelemek hiánya vagy épp a szervezetben felhalmozott káros anyagok, például nehézfémek. Sajnos egy rutin laborvizsgálatból nem derül fény ezek mértékére, ezért tekintsünk át néhány jellemző tünetet.
Dr. Szolnoki Lajos
Szervezetünk folyamatosan megújul. Minden nap 30 000 000 000 új sejt keletkezik az anabolizmus folyamatában. Az egyensúly megőrzése érdekében ugyanennyi elhalt, kiszolgált sejtet kell lebontania szervezetünknek. A nagy mennyiségű sejttörmeléket jó esetben a nyirokrendszer elszállítja, és ugyanígy, automatikusan kellene tisztulnia bélrendszerünknek is, ha egészségtelen életmódunkkal nem tennénk ezt lehetetlenné.
Dietetika
Hazánkban sajnos népbetegség a 2-es típusú cukorbetegség és a krónikus fáradtság szindróma, ennek következtében az irritábilis bél szindróma (IBS), illetve a vékony- és vastagbélgyulladás különféle formáinak gyakorisága már milliós nagyságrendű. Nézzük meg, hogyan alakul ki a helytelen táplálkozás, a tudománytalan gyógyszerezés és a divathóbortok eredményeként a komplex kórkép.
Béky László
Hippokratész eme bölcs megállapítása ma már szinte mindenki számára evidens. A helyes táplálkozás szerepe a testtömeg karbantartásban és az egészségmegőrzésben már köztudott és bizonyított, ám a korábbi irányelvekhez képest az újabb ajánlások néhány meglepő fordulattal szolgálnak.
Dr. Tihanyi István
Napjainkban egyre többen követnek gluténmentes étrendet. Ez sokaknál – helytelen módon – rendkívül alacsony rosttartalmú diétát jelent, ami növelheti akár a 2-es típusú cukorbetegség, akár más anyagcsere-betegségek kockázatát.
Szarka Dorottya
Ezek lennénk mi, magyarok a világ többi részének szemében: az ostorcsattogtató gulyásnemzet, akik paprika nélkül talán csak a desszertet tudják elképzelni az asztalon? Ha jobban belegondolunk, tényleg minden magyar konyhában ott a paprika, és ha nem lenne, hiányozna. Tartjuk a tradíciót, hisz már a napköziben is ezen „edukálódtak” az ízlelőbimbóink. Ráadásul, ha kicsit utánanézünk a paprikafogyasztás élettani hatásainak, már nem is akarjuk lecserélni távol-keleti fűszerekre vagy dél-amerikai szuperfood-őrleményekre.
Az amerikai Orvosi Intézet 1998-ban a kolint esszenciális tápanyagnak nyilvánította. Szerepe a szervezet működésében igen sokrétű. Egész életünkön át – a magzati kortól idős korunkig – alapvető szükségletünket képezi. Ezt bizonyítandó, egy vizsgálatban egészséges emberektől megvonták a kolint, és hamarosan a résztvevők 80%-ánál a máj- vagy izomkárosodás előjelei jelentkeztek.
Diabetológia
Az inzulinrezisztenciában (IR) szenvedők gyakran küzdenek súlyfelesleggel. Sokszor épp a fogyásra való képtelenség miatt fordulnak orvoshoz, ahol a kezükbe kapják a diagnózist – mint a plusz kilók magyarázatát –, s talán még időben, hogy megfelelő terápiával megelőzhető legyen egy súlyosabb szövődmény, a 2-es típusú cukorbetegség.
Dr. Koppány Viktória
Egy figyelmes házigazdában joggal merül fel a kérdés: mit ehet egy cukorbeteg? Nehogy valami olyannal kínáljam, ami rosszat tesz neki… Egy fontos alapszabály, hogy cukorbeteg vendégünkre bízzuk rá, hogy miből mennyit szed, ne kínálgassuk folyamatosan, mert általában a repeta már nem fér bele a megengedett szénhidrátkeretbe.
Mozgásterápia
Mindenki jól ismeri azt a tényt, hogy a fogyás komplex folyamatok eredménye, és a testmozgás is egyik kulcsa a sikernek. Hosszú távú eredményt csak alaposan átgondolt, türelmes munkával lehet elérni. Ahogy a mindennapi testmozgás, úgy az étrend átalakítása is kulcsfontosságú, nem tanácsos azonban eltérni az egészséges étkezés alapvető szabályainak betartásától.
Dr. Chen Zhen
Világszerte növekszik a főként nagyízületeket (térd, csípő) érintő kopásos betegségek gyakorisága. Kézenfekvő magyarázat lehetne erre a születéskor várható élettartam növekedése, a népesség nyugati országokban történő elöregedése, ám ezzel még nem értünk az oknyomozás végére, hiszen a panaszok – meglepő módon – fiatal korban is jelentkeznek.
Térdünk a legemberibb testrészünk, hiszen a két lábon járás miatt felszabadult kezeink használata tette lehetővé agyunk fejlődését. Az emberi térd, talán azért, mert még csak 3 millió éves, nagyon sérülékeny, bonyolult szerkezet. Idősebb korban, vagy túl sok, esetleg túl kevés testedzés hatására a térdízület gyengül, a térd instabillá, sérülékennyé válik. Az igen gyakori térdízületi kopások egyik oka a többszöri, nem szakszerűen kezelt térdsérülés.
Akár zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor nyilall bele a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Tapasztalatom szerint igen sok tévhit kering a köztudatban erről a kórképről, melyeket érdemes tisztázni.
Dr. Páll Zoltán
A modern kultúrákban az egészségügyi panaszok nagy része abból fakad, hogy mindennapos aktivitásunk eltér attól, amire genetikailag adaptálódtunk.
Fókuszban
A hormonális fogamzásgátlók családja nekem mindig is kockázatos gyógyszerosztálynak tűnt, és az utóbbi évek kutatási eredményei nem az ellenkezőjéről győztek meg.
Szendi Gábor
A családtervezés idején sokan kivizsgáltatják magukat, hogy a baba a legideálisabb körülmények között foganjon meg, így nemcsak a megtermékenyülés és a beágyazódás megy könnyebben, de megfelelő értékek mellett csökken a vetélés és a koraszülés kockázata is. Fontos odafigyelnünk a pajzsmirigy működésére is, mivel alapvetően befolyásolja a babaproject sikerét.
Dr. Bérczy Judit
Diabétesz, pajzsmirígy-betegségek, depresszió, endometriózis, autoimmun betegségek, hüvelyi fertőzések, férfiaknál pedig a csökkent spermaminőség, csak néhány példa arra, mi minden gátolhatja, nehezítheti a várva várt gyermekáldást. A csalódásokkal teli várakozás elkerülése érdekében fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekvállalásra készülő pár mindkét tagjának egészsége abszolút fontos a fogamzás sikere, a terhesség lefolyása és a leendő baba egészsége szempontjából.
Prof. Dr. Ösapay György
A hüvelyi folyás természetes és szükséges jelenség, ez biztosítja a hüvely egészségét és véd a fertőzésekkel szemben. Mennyisége és állaga a ciklus során változó képet mutat. Lássuk, milyen eltérések esetén érdemes nőgyógyászhoz fordulni!
Dr. Hetényi Gábor
A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Pontosabban: az egészség a bélben kezdődik. De mi köze a bélrendszernek az egészségünkhöz, hogyan befolyásolja a csecsemőkori táplálkozás a gyermek későbbi egészségét, immunrendszerének fejlődését?
Dr. Polgár Marianne
Napjainkban Magyarországon a gyermekek szellemi megterhelése erőteljesnek mondható. Csaknem annyi időt töltenek az iskolában, mint egy átlagos dolgozó felnőtt a munkahelyén. Sok pedagógus ad hangot azon véleményének, hogy túlterheltek a gyerekek. Általános jelenség a gyenge koncentrációs képesség, gyakoriak a tanulási nehézségek, melyek a figyelem és a memória alacsony mértékének tudhatók be.
A gyermekek számára a szülői minta a legfontosabb, és ez a táplálkozásra is igaz. Az étkezési szokások, az új fogásokra, ízekre való nyitottság, a gasztronómiai kísérletező kedv, valamint a preferenciák mind „öröklődnek” az utánzás által. Éppen ezért érdemes az egészséges táplálkozási szokásokat az egész családnak együtt kialakítani.
Prevenció és terápia
Immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri fejlett, civilizált létformánk ellenére. Nem is gondolnánk, milyen hihetetlen dolgokra képes még agyongyötört testünkben is: legyőzi a milliónyi kórokozót, mely naponta bombáz bennünket; felismeri a hibás struktúrájú sejteket, és gyorsan eltakarítja őket; felismeri az egészségünket veszélyeztető anyagokat, s mindent megtesz azok hatástalanításáért… Ahhoz, hogy kifogástalanul tudjon működni, nekünk is támogatnunk kell, különben a sorozatos támadásokban kimerül, s az állandó harcban alulmarad.
Dr. Balaicza Erika
Bőrgyógyászat
Ahogy beköszönt a jó idő, mindenkiről lekerül a zárt, meleg ruha és cipő. Egyre könnyebb, egyre nyitottabb ruhákban, cipőkben járunk, melyek már kevésbé fedik el a testünkön, lábunkon jelentkező bőrproblémákat. Ideje hát nekilátnunk egy alapos, teljes körű „szerviznek”! Haladjunk lentről felfelé, kezdjük tehát a lábunkkal!
Anti-aging
Mindannyian szeretnénk sokáig élni úgy, hogy nyugdíjas napjainkra is megőrizhessük egészségünket és elménk frissességét. Osztrák szomszédjaink alapvető élettani mutatói mind a mai napig sokkal jobbak, így bőven van mit tennünk, javítanunk e téren!
Szabó László
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!