Kókusz, a sokoldalú táplálék

A kókuszpálma azon kevés növény közé tartozik, melynek minden részét felhasználják.

Törzse és levelei építőanyagként szolgálnak. A kókuszdiót borító háncsszövet csomagolóanyagok és matracok alapanyaga. Vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag húsa, illetve a kókuszvíz étkezési és kozmetikai célokat szolgál.

A kókuszpálma virágjának nektárjából karamellás ízű kókuszvirág cukor készül, melyet teába, kávéba, süteményekbe és főzéshez is használhatunk. E tradicionális ázsiai édesítőszer ásványi anyag (cink, vas, magnézium, kálium), vitamin (C, E, B) és aminosav (16 féle) tartalma kiemelkedő, ráadásul alacsony glikémiás indexe miatt (GI=35) lassan szívódik fel a szervezetben, kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

A kókuszreszelék, kókuszliszt, kókuszolaj, kókuszvíz, kókusztej és kókusztejszín – mint egészséges konyhai alapanyagok – glutén- és laktózérzékenyek diétájában is biztonsággal felhasználhatók.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk