Mit tegyek, ha nem múlik a fáradtság?

Az állandó fáradtság, levertség, a szapora pulzus és a gyakori fejfájás gyakran magyarázható a túlzott stresszel vagy a helytelen életmóddal, így előfordul, hogy csak hónapok, évek múlva derül fény a tünetek valódi okára, a vérszegénységre.

– Krónikus fáradtság – Az állandó fáradtság a vérszegénység (anémia) egyik legtipikusabb tünete, legyen szó vashiányos vérszegénységről vagy a B12-vitamin és folsav hiányáról, ugynis mindkettő fáradtságot eredményez az agy és izomzat csökkent oxigénellátottsága miatt. Gyanúra adhat okot, ha különösebb stresszhelyzet, alváshiány vagy plusz testmozgás nélkül jelentkezik a fáradtság.

– Szapora pulzus – A vérszegénység komoly befolyást gyakorol a szív- és érrendszerre, mivel a hemoglobin előállításához vas szükséges, ami oxigént szállít a tüdőből a szervekhez. Vashiányos vérszegénység esetén a szervezet nem jut elegendő oxigénhez, mivel a vér hemoglobinban szegény, azaz kevés vörösvértesttel rendelkezik. A szapora szívverés oka, hogy a kevesebb oxigént gyorsabb keringéssel igyekszik kompenzálni a szervezet.

– Gyakori fejfájás – Az alváshiány, az időjárási frontok vagy a kevés folyadékfogyasztás mellett a vérszegénység is okozhat visszatérő fejfájást, ami megfelelő táplálkozással, a hiányzó elemek, vitaminok pótlásával könnyen kezelhető.

– Világos, szinte fehér íny – A fogíny állapota sok mindent elárul egészségi állapotunkról, így komoly figyelmeztető jel, ha a színe már szinte fehér: minél világosabb a fogíny , annál súlyosabb a vérszegénység.

– Vörös, gyulladt nyelv – A nyelv is fontos információkat hordoz állapotunkról. Vérszegénység esetén a nyelv gyulladt, megduzzad, vörössé válik, égő érzés jelentkezhet – mindez leggyakrabban a vashiányt vagy a megaloblasztos vérszegénységet jelzi.

Vérszegénység esetén fontos a típusának és a kiváltó okainak (vas- vagy vitaminhiány, vérzékenység, vérzés, emésztőrendszeri problémák, anorexia, daganat, hormonzavar stb.) tisztázása, annak kezelése, a vitaminokban és vasban bővelkedő egészséges táplálkozás és a megfelelő vitaminbevitel (B12- és C-vitamin, folsav stb.) előtérbe helyezése, szükség esetén vaspótlás tabletta, indokolt esetben, injekciókúra formájában.

Dr. Szélessy Zsuzsanna
hematológus főorvos
tromboziskozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk