Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2019. február – március
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Statisztikák azt mutatják, hogy mi magyarok élen járunk depresszió, borús hangulat és pesszimizmus terén. Elég csak körülnéznünk az utcán, a járműveken zsúfolódó emberek között: semmi szín, semmi változatosság! Homogén, sötét, szürke tömegnek látszunk, s persze, mint kinn, úgy benn… Pedig bizonyára sokan tudják, hogy a színek hatnak ránk, nemcsak hangulatunkra, pszichés állapotunkra, boldogságunkra, hanem fizikai közérzetünkre, egészségünkre is. Ez a hatás oda-vissza működik.
a Paramedica
Vajon miért van az, hogy egyeseknek állandóan jókedvük van, mások meg mindig lehangoltak? Az emberek többsége gyakran ok nélkül is szomorú, egyszerűen azért, mert az élet sokszor örömtelennek, kilátástalannak, unalmasnak vagy lehangolónak tűnik. Elég egy apró bosszúság, és máris kibillenünk a lelki nyugalmunkból. Mindez másként is lehetne…
Szendi Gábor
A téli fényhiányos hónapokban jelentkező levertség sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Tünetei között szerepel a csökkent aktivitás, kedvetlenség, fáradékonyság, motivációhiány. Ilyenkor segítenek a szabadban, még inkább a napsütésben tett séták, kirándulások vagy a kocogás.
Dr. Hubina Erika
A betegségekről nagyrészt elmondható, hogy a szervezet lelki és energetikai egyensúlyának megbomlásából alakulnak ki, melynek oka a gondolkodásmód helytelenségéhez vezethető vissza, de befolyásolják a magzati, csecsemőkori és kisgyermekkori traumák, lelki sérülések is. Mindenki úgy él, úgy érez, úgy cselekszik, ahogy gondolkodik. A gondolatok megjelenési helye a test.
Dr. Balaicza Erika
Prevenció és terápia
Születésünktől kezdve életünk egyetlen pillanatát sem töltjük steril körülmények között. Szervezetünket, életműködéseinket támogató és veszélyeztető mikroorganizmusok milliói közepette telnek napjaink. Ezek – immunrendszerünk által fenntartott – dinamikus egyensúlya dönt egészségről vagy betegségről.
Ha végignézünk a történelmen, a legtöbb ember úgy halt meg, hogy nem a rák, nem a szívbetegség vagy más civilizációs kór lett a végzetük, hanem valamilyen kisebb-nagyobb sérülés okozta fertőzés. Megmarta őket egy vadállat, menekülés közben felhorzsolta egy szikla, felöklelte egy bika, meglőtték a csatában, munka közben összezúzta a kezüket egy gép még az ipari forradalom idején… Aztán jött egy fertőzés és elvitte őket.
A téli, tél végi időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. Ám, ha nem múlik, nem enyhül néhány nap alatt, érdemes utána járnunk, vajon mi állhat a hátterében.
Dr. Dózsa Izabella
Nemcsak a beteg, hanem a hálótárs számára is zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögés riasztja fel. Az éjszaka folyamán is jelentkező köhögést komolyan kell venni! Lássuk, mint tehetünk a kezelés érdekében!
Dr. Hidvégi Edit
Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, súlyos panaszokkal jelentkezik! Enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetekkel – rossz közérzettel, hőemelkedéssel, köhögéssel – is jelentkezhet a betegség, melyet a megfelelő kezelés érdekében fontos idejében felismernünk.
Dr. Hidvégi Edit
Ha valakinek fáj a torka, az első, hogy megnézi a tükörben, látható-e valamilyen elváltozás – például vörösség, duzzanat, esetleg fehér foltok – a torok, a mandulák területén. Ezek a tünetek azonban több betegségre is utalhatnak, kérdés tehát, milyen esetben forduljunk orvoshoz.
Dr. Holpert Valéria
A fülfájdalom kiindulópontja gyakran az orrjáratok és a torok duzzanatát okozó nátha, influenza vagy allergia. A végeredmény pedig általában középfülgyulladás, melynek okozója vírus és baktérium is lehet.
Dr. Augusztinovicz Mónika
Szemészet
Egyetlen szervünk sem képes olyan jól látható, élethű képet adni vénáink és artériáink állapotáról, mint a szemünk. Mivel szinte minden anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szemfenék erei fontos szerepet játszhatnak az ilyen típusú betegségek felismerésében és nyomon követésében. Emiatt 40 éves kor felett ne hagyjuk ki az éves szemészeti szűrővizsgálatot!
Dr. Nagy Mária
A MAIA mikroperimetria egy csúcstechnológia, amelynek segítségével – egy világszínvonalú műszerrel – stimulálni tudjuk a retinát a jobb látás elérése érdekében.
Dr. Ozsváth Mária
Kardiológia
A hétköznapi rohanás közepette a pihenésre szánható idő lerövidülése hosszú távon jelentősen rontja érrendszerünk állapotát. Ez főként a nagy mennyiségben (gyakran feleslegben) keletkező, még a nyugalmi fázisban is magas koncentrációban cirkáló stresszhormonoknak (adrenalin, noradrenalin) köszönhető. Ezek tartós jelenléte fokozza a vérzsírok szintjét, szűkíti az ereket, emeli a vérnyomást és rontja a szív ingerképző és vezető rendszerének működését, azaz ritmuszavart idézhet elő. Ráadásul a feszült, ingerül emberek könnyebben ragadnak cigarettát vagy többet esznek a stressz levezetésére.
Dr. Balaicza Erika
Hogyan működünk?
Az állandó fáradtság, levertség, a szapora pulzus és a gyakori fejfájás gyakran magyarázható a túlzott stresszel vagy a helytelen életmóddal, így előfordul, hogy csak hónapok, évek múlva derül fény a tünetek valódi okára, a vérszegénységre.
Dr. Szélessy Zsuzsanna
A hormonális folyamatok átszövik szinte az egész szervezet működését, így igen gyakran beleszólnak a női nemi funkciókba is. A menstruáció, a terhesség és a klimax, mind olyan folyamatok, ahol a jelentkező problémák megoldásához nőgyógyász és endokrinológus segítségére egyaránt szükségünk lehet.
Dr. Lőrinc Ildikó
Az erősebbik nem tagjai rendszerint nem szívesen beszélnek egészségügyi gondjaikról. Számukra kényes, a férfiasságukat érintő problémával pedig még nehezebben fordulnak orvoshoz. Az alacsony tesztoszteronszint a testi tünetek mellett az önértékelést és az életminőséget is jelentősen befolyásolja.
Dr. Koppány Viktória
Dietetika
Megdöbbentő, hogy az élő szervezetben minden mindennel összefügg, és ideális esetben harmonikus egyensúlyban van. Ilyenkor megfelelő a koleszterinszintünk, így egészséges az érrendszerünk, megfelelő az epesavak termelése, ami elengedhetetlen a jó emésztéshez, ennek köszönhetően pedig stabil a tápanyag- és vitaminellátásunk, nem szenvedünk hiányt semmiben, így jól működik az immunrendszerünk. Sajnos, az összes feltétel ritkán teljesül egyszerre.
Dr. Tihanyi István
Legtöbben, amikor a baktérium szót meghalljuk, általában a kórokozókra gondolunk, és különféle betegségek jutnak eszünkbe. Azonban egyes baktériumok az emberi szervezet normál állapotának részei, méghozzá olyannyira, hogy 10-szer több van belőlük testünkben, mint emberi sejt. Hasznos baktériumok találhatók például az emberi bőrön, szájban, torokban, a béltraktusban és a szülőcsatornában is.
Szabó László
Egészségünk, erőnlétünk és jó közérzetünk nagymértékben függ bélflóránk összetételétől és stabilitásától. A bélrendszerben élő hasznos baktériumok száma a téli egészségtelen étkezés és gyakori antibiotikum kúrák miatt általában megfogyatkozik. Ennek következményeit, a hasfájást, puffadást, székrekedést vagy hasmenést megfelelő diétával, pre- és probiotikumok fogyasztásával enyhíthetjük.
Dr. Hidvégi Edit
A kókuszpálma azon kevés növény közé tartozik, melynek minden részét felhasználják.
Télen, kora tavasszal immunrendszerünkre nagyobb feladat hárul, de a fokozott vitamin-utánpótlás mellett gondoskodnunk kell azok felszívódásáról, hasznosulásáról is, amihez zsiradékok szükségesek. Igaz ugyan, hogy manapság egymásnak is ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban, melyből az valóban igaz, hogy nem mindegy, mit választunk, és hogyan használjuk!
Tapasztalatok szerint a mesés, vonzó külső vagy esetleg a szívinfarktus elkerülése nem a legnyomósabb érvek a fogyás mellett. A következő 4 változás azonban közvetlen, jelentős és hosszú távú javulást eredményezhet az életminőségben, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni!
Gasztroenterológia
Egyre többen panaszkodnak arról, hogy nem bírják a glutén tartalmú ételeket, kellemetlen hasi tüneteik vannak, sőt hasmenés vagy zsíros széklet, görcsök, fejfájás és bőrkiütések is előfordulnak. Jelenleg a lakosság körében a gluténérzékenyek aránya kb. 1%-os.
Dr. Kristóf Margit
Az ételintoleranciák kevéssé ismert, de ma már egyre gyakoribb típusa a hisztaminintolerancia. Igen szerteágazó tünetekkel jelentkezhet: a tipikus allergiás tünetektől (orrfolyás, könnyezés, szemviszketés), az asztmán, a gyomor-bél panaszokon és az ekcémán át, egészen a migrénes fejfájásig, sőt szapora szívverés és ízületi panaszok is jelentkezhetnek. Emiatt azonosítása nem egyszerű feladat.
Moldován Judit
Diabetológia
Nemcsak a cukorbetegeknek, hanem az egészséges embereknek is fontos, hogy a vércukorszintjük minél egyenletesebb legyen: ne emelkedjen vagy ne süllyedjen le túl hirtelen. Mit tehetünk a vércukorszint ingadozása ellen?
Sokáig a zsír volt az ellenség, mostanság viszont egyre több táplálkozáskutató mutat vádlón a cukorra és a gabonafélékből készült finomított szénhidrátokra. Álláspontjuk szerint a szénhidrátfogyasztás lecsökkentése a kulcs az elhízás, a szívbetegség, a II-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás leküzdéséhez.
Természetes gyógymódok
A hosszú téli időszak alatt sokkal kevesebb friss, élő zöldséghez és gyümölcshöz jutottunk, így nemcsak vitamin- és ásványianyag raktáraink merültek ki, de fogytán vagyunk a szervezetünk szabad gyökök elleni védelmét segítő antioxidánsokból is, melyeket a stressz és az egészségtelen életmód számos eleme felemészt.
Napjainkban szinte varázsszóvá vált a kollagén, mely megtalálható sok krémben, kozmetikumban és étrend-kiegészítőben. Őszintén szólva, ezúttal teljesen indokolt a felhajtás, amit körülötte csapnak.
A szakrendelőkben a legnagyobb forgalom általában a mozgásszervi betegségekkel foglalkozó osztályokon van. Nem csoda, hiszen a gyulladásos ízületi panaszok már népbetegségnek számítanak. Az egészen fiatalokat leszámítva szinte nincs olyan, akinél ne jelentkezne időnként (vagy tartósan) olyan fájdalom, ami nemcsak a mozgáskészséget, de az életminőséget is jelentősen rontja.
Mozgásterápia
Legyen szó meszes vállról, sarokcsonti kinövésről vagy ún. ugrótérdről, sok esetben a kombinált terápia a célravezető gyógymód. Milyen terápiákat lehet kombinálni?
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
A csípőízületi kopás igencsak megnehezítheti a mindennapokat, ezért érdemes még idejében elkezdeni a kezelését, hogy megelőzhető legyen a csípőprotézis műtét. Ismerjük meg tehát a hajlamosító tényezőket és a kezelési lehetőségeket!
Dr. Páll Zoltán
Kiver a víz, amikor a tengő-lengő nyugdíjasok számára pártok és önkormányzatok ingyen virslis „kultúrprogramokat” szerveznek. Nem törvényszerű, hogy leamortizált testben vegetáljuk végig a nekünk kirótt időt – túl értékesek vagyunk ehhez! Ne hagyjuk parlagon heverni képességeinket!
Szendi Gábor
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!