A természet patikája torokfájásra

Ahogy az idő hűvösebbre fordul, egyre többen panaszkodnak torokfájásra, pedig azt nem a hideg, hanem döntően vírusok okozzák, ám lehet bakteriális eredetű is. A tünetek enyhítésére az első napokban bevethetjük a házi praktikákat, természetes módszereket is, de ha panaszok nem múlnak, sőt erősödnek, forduljunk inkább orvoshoz!

Teák, levesek

A bőséges folyadékfogyasztás ez esetben is nagyon fontos, mivel a rendszeres hidratálás megkönnyíti a nyelést, segít csillapítani a gyulladt torok fájdalmát. A folyadékpótlást többségében inkább meleg (de nem forró) mézes tea és levesek segítségével oldjuk meg. A gyümölcslevek nem feltétlenül jelentenek jó alternatívát ebben az esetben, némelyek – például a narancslé – savtartalma irritálhatja a gyulladt nyálkahártyát.

Sós vizes gargalizálás

Kiválóan fertőtlenít és hidratál, ha egy teáskanál tengeri sót feloldunk 1dl langyos vízben és kis adagokban gargalizálunk vele. Az ízét nem mindenki találja kellemesnek, de egy próbát megér. Adhatunk a vízhez még egy teáskanál kurkumát is, de akár tabletta formájában is fogyaszthatjuk ezt az erős gyulladáscsökkentő hatással bíró gyógynövényt.

Méz

A méz számos kórokozóval veszi fel a harcot, s a baktériumok nem válnak rá rezisztensé. A hagyományos orvoslás kezdi ismét felismerni hatékonyságát ott, ahol az antibiotikumok kudarcot vallanak. Ne csak torokfájás idején fogyasszunk mézet, mert a benne található sok értékes anyag másra is jótékonyan hat. Méhpempővel együtt például fizikai fáradtság, álmatlanság vagy székrekedés leküzdésére is hatékony.

Gyömbér

Ne feledkezzünk meg a gyömbérről sem, mert igen erős gyulladáscsökkentő. A megfázás és influenza megelőzésében és kezelésében is jelentős eredmény érhető el vele. Torokfájás esetén felforralt vízhez adjunk egy teáskanálnyi gyömbért és mézet, makacs köhögésnél pedig adjunk hozzá csipetnyi szegfűszeget is. Házilag torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyömbérszirupot úgy készíthetünk, hogy egy darab gyömbért meghámozunk, lereszelünk, mézzel és citromlével elkeverjük, egy kis fahéjjal ízesítjük, és naponta több alkalommal, egy-egy teáskanállal fogyasztunk belőle.

Fokhagyma

A fokhagyma kiváló szelénforrás, mely sokféle kedvező hatása mellett fontos szerepet játszik a vírusos eredetű fertőzések megelőzésében és leküzdésében.

Torokfájás esetén önmagában, mézbe keverve vagy citromlével is fogyaszthatjuk.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Fontos tudnunk, hogy a vírusos torokfájás erőssége általában néhány napon belül fokozatosan enyhül. A bakteriális eredetű ezzel szemben általában fájdalmasabb és hosszabb ideig is tart.

Ilyenkor már nem elegendők az otthoni gyógymódok, mert az elodázott orvosi vizsgálattal csak a szövődmények megjelenését kockáztatjuk.

Ha a torokmandulák gyulladtak, vörösek, genny látható rajtuk, esetleg hányás, étvágytalanság, fejfájás és nyirokcsomó duzzanat jelentkezik, biztos, hogy orvoshoz kell fordulnunk, sőt antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk