Amikor a fejfájás oka az emésztőrendszerben van

A tartós fejfájás oka lehet neurológiai vagy hormonális probléma, de okozhatja ízületi elváltozás, esetleg a váll-nyaki területen elhelyezkedő izmok merevsége, sőt a stressz is. Igen gyakran szenvednek azonban fejfájástól azok, akiknek emésztőszervi panaszai is vannak.

A betegek nem ok nélkül vélik úgy, hogy az elhúzódó fejfájásukon az étkezési szokásaik megváltoztatásával is segíthetnek. Nem mindegy azonban, hogy milyen betegség áll a fejfájás hátterében, ezek ugyanis eltérő diétát igényelnek.

Ha valakinél a fejfájás mellett hasi panaszok – fájdalom, puffadás, hasmenés – is jelen vannak, akkor ezt okozhatja például lisztérzékenység, irritábilis bélszindróma, Crohn-betegség, epepanaszok és hisztamin intolerancia is.

 

A kiváltó októl függően valakinél a gluténmentes, az alacsony FODMAP (rövidláncú szénhidrátok, bizonyos cukrok kerülése) vagy például az alacsony-hisztamin tartalmú étrend fogja meghozni a várt javulást.

Ne a diéta legyen az első lépés! A különböző betegségek eltérő kezelést igényelnek. A diagnózis nélkül bevezetett étrendi változtatások – például gluténmentes diéta – hatására lecsökkent a cöliákiát mutató ellenanyag termelése, így álnegatív eredményt kaphatunk, s panaszok továbbra is fennmaradhatnak. Javulást ugyanis csak abban az esetben várhatunk, ha pontosan tartjuk az állapotunkhoz igazodó, előírt diétát.

Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk