Maradjunk rugalmasak!

Testünkben minden ízület egy kifinomult mérnöki alkotás. Ízületek nélkül testünk csaknem merev, mozdulatlan lenne. A csontjaink mobilizálásában részt vevő legtöbb ízület szabadon mozgatható, felületük porccal borított, melyet az ízületi folyadék táplál. A porcok egyik legfontosabb alkotóeleme (67%-ban) a kollagén, mely anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Idővel, a kollagéntermelés csökkenésével, romlik a porcok rugalmassága, emiatt lesz egyre nehezebb mozogni, szaladni, ugrálni.

Az emberi szervezetben milliós nagyságrendű fehérjetípus található, ezek közül az egyik leggyakoribb a kollagén. A kollagén egy olyan rostképző fehérje, mely az izmok, ízületek, porcok, kötőszövetek, csontok, bőr, fog és a köröm természetes összetevője. Ezen belül az I. típusú kollagén alkotja a bőr, az inak és a csontok kollagénállományát. Testünk fehérjetömegének 30%-át a kollagén alkotja, de a bőrben ez az arány eléri a 70%-ot.

A kollagén kóros elváltozása és bomlása számos kötőszöveti betegség okozója, amelyeket kollagénbetegségnek nevezünk. Ezek a betegségek jellemzően az ízületeket, a szívet, az izmokat és a bőrt érintik. A kollagénnek fontos szerepe van a test öregedési folyamatában, amely során a szervek – melyeknek legfőbb alkotóeleme a kollagén – nem képesek normál élettani funkciójukat ellátni.

Szervezetünkben a kollagén termelése valójában már 25 éves kor felett csökkenni kezd, és 50 éves kor felett már észrevehetően visszaesik. Ennek következménye az ízületek rugalmasságának csökkenése, gyakori merevsége, a bőr ráncosodása, kiszáradása, sőt a körmök és a haj töredezése is.

Mai ismereteink szerint a porcok pusztulásának hátterében a porcszövet alapállományának szerkezeti változása áll. A prágai Károlyi Egyetem Ortopédiai Klinikáján osteoarthrosisban szenvedő betegekkel végzett vizsgálat során a kollagént a glükózaminhoz hasonlóan hatásosnak ítélték a fájdalom enyhítésének gyorsaságában. Úgy találták, hogy a kollagén rendszeres, kúraszerű alkalmazása elősegítheti a porcok regenerálódását, pótolja az öregedés, a genetikai hajlam vagy a rendszeres fizikai megterhelés miatt kialakult kollagénhiányt.

Ismert tény, hogy az emberi szervezet a bőrön keresztül is képes felvenni azokat az anyagokat, amelyekből hiányt szenved. Ez a magyarázata például a gyógyfürdők, gyógyvizek hatékonyságának, és a kozmetikai ipar is emiatt alkalmazza sikerrel a különféle krémek összetevőiben a kollagént, a hyaluronsavat és sok egyéb hatóanyagot, például vitaminokat. Egyes esetekben a fájdalmas ízületek kollagénes borogatása is hasznos lehet.

Dr. John M. Stuart, a Tennessee-i Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora úgy találta, hogy a szájon át adott kollagénnek nincs mellékhatása, azonban nagyon fontos a megfelelő molekulaméret, hogy a készítmény minél jobban felszívódjon, hasznosuljon.

Táplálékaink közül a húsokban, főleg a szárnyasokban és a halakban van sok kollagén, mely főként ezen állatok inaiban, porcaiban és bőrében található, amit gyakran fel sem használunk az ételekben. A húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebből érdemes húslevest főzni.

Az étkezési zselatin állati eredetű élelmiszer, sertés- vagy marhabőrből, csontból és porcból állítják elő. Semleges színe, íze és szaga miatt sokféle ételhez, édességhez, desszerthez felhasználhatjuk.

Ha a kollagént tartalmazó ételeket nem találjuk vonzónak, nyugodtan fogyaszthatjuk étrend-kiegészítő formájában is, mely ugyancsak segíthet a porcok állapotának javításában, a csontok rugalmasságának fokozásában és az ízületi gyulladások enyhítésében.

Forrás: Medical Tribune News Service/Informed

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk