Mire jók a vörös bogyók?

Sok olvasónk panaszolja, hogy cikkeink alapján igyekeznek táplálkozásukat és egész életmódjukat minél egészségesebbé tenni, ám így sem tudnak kizárni életükből minden olyan negatívan ható eseményt, szervezetüket károsító hatást, melytől nagy igyekezettel próbálják megóvni önmagukat és családjukat. Felmerül tehát a kérdés, mivel lehetne kompenzálni e hatásokat, alkalmasak-e erre a vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok és egyéb fitovegyületek?

 

Mára tudományos tény, hogy a kontrollálatlan sejtburjánzás mögött minden esetben valamilyen genetikai mutáció áll. A génjeinkben leírt információk határozzák meg többek között a szemünk színét, a testmagasságunkat, de azt is, hogy milyen betegségekre vannak hajlamaink, de szerencsére önmagukban igen kevés esetben felelnek valamilyen krónikus betegség kialakulásáért. Ez azt is jelenti, hogy a daganatos megbetegedések, néhány kivételtől eltekintve, nem öröklött betegségek. A rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében valójában olyan genetikai mutációk állnak, melyek legfőbb kiváltó okai az ún. környezeti tényezők: helytelen táplálkozás, dohányzás, mozgásszegény életmód, fertőzések.

Minden lélegzettel oxigénmolekulák milliárdjait szippantjuk be, melyek a sejtjeinkben lévő ún. mitokondriumokban zajló „égési” folyamathoz szükségesek. E pici sejtszervecskék ATP-t állítanak elő, ami sejtjeink számára olyan, mint az autóknak a benzin. Ennek során sajnos reaktív oxigéngyökök szabad gyökök – is keletkeznek, melyek szinte bármilyen sejtalkotóval – beleértve örökítő anyagunkat is – képesek reakcióba lépni, ami gyakran valamilyen sérüléssel jár, így a DNS-ünk károsodhat. Ilyenkor a DNS javító enzimek lépnek működésbe, és viszonylag hatékonyan képesek a hibás részt javítani. Mindez testünkben naponta többmilliárdszor megtörténik, még akkor is, ha csak a fotelben ücsörögve olvasgatunk.

 

A baj akkor kezdődik, amikor a reparáló enzimek nem képesek a hibát kijavítani, és a sejtünk „agya”, a DNS maradandóan károsodik. Ekkor a sejt a normál működésétől eltérően fog viselkedni, és rossz esetben osztódni kezd. Ha ezt az osztódási folyamatot az immunsejtjeink nem képesek megállítani, akkor következhet be a tumoros szövetállomány kialakulása.

Sajnos a folyamat gyorsítható. Nem mai felfedezés, hogy a szabad gyökök számának növekedése az élő szervezetekben mindenképpen elősegíti a krónikus betegségek kialakulásának felgyorsulását. A WHO 2015-ben kiadott jelentése szerint a radioaktív sugárzás, a dohányzás és a kipufogógázokban található karcinogének, a mesterséges adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek más-más módon, de a rosszindulatú daganatok katalizátoraiként vannak nyilvántartva.

A biológia felkészítette az élő szervezeteket ezen gyökök semlegesítésre endogén enzimkészlettel (Kataláz, Szuperoxid dizmutáz, Glutation-peroxidáz). Ilyen és hasonló enzimek segítik a túlélését az egyszerű ecetmuslincáknak, a fonálférgeknek és a Homo sapiensnek egyaránt. Ám ez az enzimkészlet az ember kifejlődése óta nem sokat változott, azonban táplálkozási szokásaink óriási mértékékben romlottak!

Hol tudunk kompenzálni? Belső antioxidáns enzimrendszerünk segít a sejtkárosító szabad gyökök (szuperoxidgyök, aktív hidroxilgyök, hipoklórsav stb.) semlegesítésben, de napjaink egészségtelen életmódja mellett ez már nem elégséges. Szerencsénkre nemcsak szabad gyökből van sok, de a természet számtalan módon kínálja jobbnál jobb gyökfogó molekuláit gyümölcsök húsába rejtve. Ezen vegyületek egyik legfőbb csoportja a flavonoidok, melyek funkcionális szerepe testünkben az egészséges, harmonikus működés fenntartása és megőrzése szempontjából létfontosságú. Így amikor a bevásárlókocsit toljuk a gyönyörűen csomagolt feldolgozott élelmiszerektől roskadozó polcok labirintusában, ne csábuljunk el!

Jusson eszünkbe, hogyan védelmezik sejtjeinket az anyatermészet által „csomagolt”, finomabbnál finomabb, tiszta és egészséges, színes zöldségek, gyümölcsök, köztük a természetben is megtalálható fekete szeder, kökény, áfonya és még számos fekete, kék, piros bogyós társuk.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk