Erre csörög a dió…

Elérkeztünk az őszi hónapokhoz, így ideje újraterveznünk nemcsak ruházatunkat, de étkezésünket is. Talán elsőként jutnak eszünkbe a most szezonjukat élő termések: a szőlő, körte, alma és a dió, mogyoró. Utóbbiak különösen értékesek, hiszen egész télen át táplálnak bennünket, érdemes tehát hosszú távra terveznünk, hogyan fogjuk őket sokoldalúan hasznosítani.

Az üzletek gyümölcsválasztéka óriási, mégis sokan ragaszkodunk az idénygyümölcsökhöz.

Ennek egyik oka a hagyomány, hiszen nemcsak ősszel, de télen is fontos táplálékaink, még a karácsonyi asztalon és a díszek között is régóta helyük van. A másik magyarázat, hogy sok olyan értékes tápanyagot tartalmaznak, melyekkel – eltarthatóságuknak köszönhetően – egész télen táplálhatjuk magunkat és családunkat. Ráadásul Magyarországon teremnek, így kisebb utat járnak be, míg az asztalunkra kerülnek.

Hazai gyümölcseink egyik legértékesebbje a dió. A termés legfontosabb része a dióbél, melyet tradicionálisan bejgli, diós tészta, különféle torták és sütemények készítésére használhatunk fel. Ám a dióbél nemcsak ízletes csemege, nagyon egészséges is, akár egészben, akár feldolgozott állapotban!

Amennyiben a dióbelet hidegen préselik, a kisajtolt dióolaj teljes mértékben megőrzi a dióbélben található zsírban oldódó vitaminokat. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású E-vitamin tartalma jelentős. A dióolajban lévő zsírsavak 90%-a jótékony hatású telítetlen zsírsavakból – például Omega 3 zsírsavból – tevődik össze, így fogyasztásával támogathatjuk szívünk, érrendszerünk és agyunk működését.

A világos színű dióolaj különleges ízt ad a salátáknak, gyökérzöldségeknek, desszerteknek. Vigyázzunk, ne hevítsük magas hőmérsékletre, csak süteményekhez vagy utólagos ízesítéshez használjuk!

 

A dióolaj ülepített, sűrű, finom szemcsés része kreatívan használható kenhető diókrémként, mely szintén gazdag tápanyagforrás. Az olajban található értékes zsírsavak mellett a diókrém jelentős mennyiségű vitamint (A- és B-vitamin), valamint kalciumot és szelént is tartalmaz. Vegetáriánus étrendet követők számára kitűnő növényi fehérje- és rostforrás.

A dióhoz hasonlóan a törökmogyoró is nagyon értékes, könnyen elérhető, természetes élelmiszer. A népi gyógyászatban is régóta használják, hiszen bőségesen találhatók benne bioaktív anyagok, érösszehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatással bíró vegyületek.

A mogyoróbélből ugyanúgy sajtolható olaj (fontos, hogy ez hőkezelés és adalékok nélküli, tisztán mechanikus, hidegen sajtolás legyen!), és ezzel az eljárással mogyorókrémhez is juthatunk. A mogyoróolaj túlnyomó többségben telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik az LDL koleszterinszintet, és nem terhelik az érfalakat, így szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. Magas az antioxidáns- és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bíró E-vitamin tartalma.

Külsőleg alkalmazva kiválóan hidratál, egyensúlyban tartja a zsírosodásra hajlamos, tág pórusú bőrt.

A mogyoróolajnak ráadásul magas a füstpontja, bátran süthetünk vele magasabb hőfokon, serpenyőben, grillen is. Az ülepített olajból kapott mogyorókrém – az üzletek polcain tömegével található, cukorral, pálmaolajjal és adalékokkal feldúsított mogyorókrémekhez képest – 100%-ban csak mogyorót tartalmaz. Ilyen formában ez valóban tápláló élelmiszer, kiváló forrása az E-, C- és B-vitaminoknak, nyomelemeknek (réz) és ásványi anyagoknak (kálium, kálcium, szelén) és rostoknak.

 

A diót és mogyorót különleges ízvilágú liszt formájában is hasznosíthatjuk. Amennyiben ezeket az olaj sajtolása utáni szárazanyag őrlésével gyártják, akkor olyan zsír- és energiaszegény, gluténmentes élelmiszert kapunk, amely koncentráltan tartalmazza az eredeti magvak értékes tápanyagait.

Diétázóknak, vegetáriánusoknak, gluténérzékenyeknek kiváló fehérjeforrás. Használhatjuk a hagyományos liszt helyett sütemények, pékáruk, kekszek, palacsinták készítéséhez, helyettesíthetjük vele panírban a zsemlemorzsát, de sűríthetünk is vele. Joghurtba, müzlibe, kásába keverve is fogyaszthatjuk.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk