Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2018 február – március
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Nemcsak az időjárás, az évszakok, de láthatjuk: a világ is változóban van. Mások a követelmények, „más” emberek kellenek, akik képesek ennek megfelelni, végrehajtani, s közben túlélni. E küzdelem nem a mamutvadászat során, vagy az arénában, a gáton, a vasút- vagy országépítés közepette, testet nem kímélve, „izomból” történik, hanem sokkal inkább fejben. A „régi emberek” nem is értenék, mi zajlik itt.
a Paramedica
Környezetünkben láthatjuk, hogy idén sem maradt el tél végén az influenzajárvány, mely sok embert dönt le a lábáról. Amennyiben nem akar lázasan és fájó torokkal ágyba kényszerülni, fogadja meg tanácsainkat!
Dr. Bérczy Judit
A tél végi nyirkos, hűvös időben egyre többen köhögnek, tüsszögnek, sokan náthásak. Ha nincs feltétlenül szükség antibiotikumra, hatékonyan kúrálhatjuk magunkat a „természet erejével”, gyógynövényekkel és illóolajokkal, melyeket akár megelőzésként is használhatunk.
Dr. Csókáné Török Orsolya
Az évezredes egészség-tudomány nyomában
Az Ájurvéda – egy ősi indiai tradicionális gyógymód, egyben filozófia, melynek gyökerei 5000 évre nyúlnak vissza. Fő alapelve az ember – mint a test, szellem és lélek oszthatatlan egysége. Szanszkritból fordítva az ájur – egészséget, életet jelent. A véda jelentése – tudomány. Az Ájurvéda segítségével tehát, az élet tudományába kapunk betekintést.
Dr. Tihanyi István
Gyógyszertárak, gyógynövényboltok, természetgyógyászok, védőnők és alternatív módszerek iránt érdeklődő orvosok figyelmébe!
Időpont: 2018. április 13. péntek 9–16.30 óra
Helyszín: Danubius Hotel Aréna (Bp.) teljes rendezvényszintje
A részvétel DÍJMENTES, de előzetes REGISZTRÁCIÓ szükséges 2018.03.31-ig.
Szeretettel várjuk az egész ország területéről a szakmai érdeklődőket!
Prevenció és terápia
A köhögés – amennyiben „produktív” – elősegíti a légutak öntisztulását. A száraz, kínzó, szűnni nem akaró köhögés azonban nem szolgálja e célt. A köhögés – mint tünet – megszüntetéséhez fontos tisztáznunk a kiváltó okokat a megfelelő kezelés érdekében.
Dr. Fülöp Györgyi
Amennyiben a vírusoknak sikerül megtelepedniük a hörgők nyálkahártyáján, hamar kialakul a nyálkahártya lokális gyulladása: megduzzad, sárgás-zöldes, nyúlós váladékot termel, mely összeragasztja a csillószőröket, akár hörgőgörcsöt, légszomjat is okozhat.
Dr. Balaicza Erika
A hideg időben gyakran köhögünk, krákogunk, van, hogy rekedt a hangunk, megszólalás előtt köszörülni kell a torkunkat, másoknak a környezetet zavaró szokásává válik a krákogás, s van, aki szeretné, de nem tudja abbahagyni – ilyenkor már máshol kell keresnünk a kiváltó okokat.
Dr. Holpert Valéria
Csak egy csepp
Az ausztrál és amerikai bemutató után hazánkban is láthatta a közönség a Just One Drop (Csak egy csepp) című dokumentumfilmet, amelyet 8 éven át a világ számos országában forgattak orvosokkal, történészekkel, tudósokkal, homeopatákkal és páciensekkel. „Azért készítettem ezt a filmet, hogy párbeszédet kezdeményezzek a homeopátiáról. Ez a film jóval többről szól, mint a homeopátia: a választás szabadságáról az egészségügyben.” – nyilatkozta Laurel Chiten, a film rendezője.
Lassan vége a télnek, mégis egyre többen panaszkodnak torokfájásra, melyet valójában nem a hideg, hanem döntően a vírusok okoznak, ám lehet bakteriális eredetű is. A tünetek enyhítésére az első napokban bevethetjük a házi praktikákat is, de ha a panaszok nem múlnak, sőt erősödnek, forduljunk inkább orvoshoz!
Dr. Holpert Valéria
Orrdugulást az egyszerű nátha mellett allergia, orrpolip vagy orrsövényferdülés is eredményezhet. Tapasztalatok szerint, ha tartósan szájon át lélegzünk, és nem találunk gyors megoldást az orrdugulás megszüntetésére, a következmény – a nyálkahártyák kiszáradása mellett – rossz közérzet, köhögés, sőt fertőzés is lehet.
Dr. Augusztinovicz Mónika
Sajnos hajlamosak vagyunk félvállról venni az igen gyakori náthás, meghűléses tüneteket, s nem gondolunk arra, hogy az elhúzódó panaszok komoly szövődményekkel járhatnak.
Dr. Balogh Katalin
A köznyelvben „felfázásként” emlegetett rendkívül kellemetlen tünetegyüttes sokaknál visszatérő probléma. A megelőzés érdekében tekintsük át, hogy a hidegen túl valójában mi minden okozhatja, és milyen lehetőségeink vannak a kezelésre.
Prof. Dr. Romics Imre
Hogyan működünk?
A hosszú tél végén, kora tavasszal sokan panaszkodnak fáradtágra, levertségre, rosszkedvre, enyhe depresszióra. Mindez érthető, hiszen a téli hónapok alatt szervezetünk tartalékai kiürülnek, ami kimerültséggel járhat. Hogyan javíthatjuk állapotunkat, s mit tegyünk, ha a fáradtság nem múlik?
Dr. Koppány Viktória
Az immunrendszer szervezetünknek a külső-belső negatív hatásokkal, például fertőzésekkel szembeni védekezésében résztvevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Egyes körülmények és saját szokásaink is gátolhatják annak egészséges működését. Lássuk, melyek ezek!
Prof. Dr. Balázs Csaba
Anti-Aging
Sok kutató szerint, az „öregség” egy szociális szerep, amit a legtöbb idősödő ember fokozatosan érvényesnek kezd tekinteni magára nézve, és kezdi elfogadni, annak megfelelően élni és viselkedni.
Szendi Gábor
Statisztikai adatok szerint a franciák hosszabb életűek, s ezt állítólag vörösbor-fogyasztásuknak köszönhetik. Ebéd után mindig megisznak egy pohár jó minőségű vörösbort, melynek egyik fontos molekulája – a rezveratrol – állítólag képes meghosszabbítani a sejtek élettartamát, ami összefügghet az élethosszal is.
Sokáig egészségben, szellemi frissességben élni – ez mindannyiunk vágya, hogy idős, nyugdíjas napjainkat ne kelljen a gyógyszerek számolgatásával töltenünk. Osztrák szomszédaink alapvető élettani mutatói mind a mai napig sokkal jobbak, így bőven van mit tennünk, javítanunk e téren!
Szabó László
Mozgásterápia
Negyven felett egyre többen panaszkodnak a fájó nyak-, váll-, derék-, térd- vagy ujjízületek miatt, sőt a porckopás egyre több fiatalt is érint. Íme, néhány hatékony tipp a fájdalom csillapítására.
Dr. Páll Zoltán
Fókuszban
Évszázados jó szokás, hogy tavasz közeledtével megtisztítjuk testünket a sok felesleges salakanyagtól – nevezhetjük ezt akár Húsvéti nagyböjtnek vagy egyszerűen méregtelenítő kúrának. Ne ugorjunk azonban hirtelen bele, hiszen ennek is megvan a maga jól bevált módszere!
Dr. Vass Éva
Ahogy az emésztőrendszerben, a vastagbélben, úgy a nyirokrendszeren belül is salakanyagok halmozódnak fel, lerakódások, plakkok keletkeznek, melyek rontják e szervek működését és gátolják a nyirokkeringést. A nyirokfolyadék állapota állandóan változik, összetételét már egyetlen étkezés is jelentősen befolyásolja. Megtisztítása mindössze pár órát vesz igénybe, azonban a teljes nyirokrendszer kitakarítása több hónapos folyamat.
Dr. Balaicza Erika
Kevesen tudják, hogy a vércukorszint stabilizálása nemcsak a cukorbetegek számára fontos, hanem mindenkinek, aki frissen, jó erőnlétben, egészségben és ideális alakját megőrizve szeretné tölteni napjait. Amikor valakinek túl alacsony a vércukra, általában fáradékonyságot, kimerültséget vagy gyötrő éhséget tapasztal, melyet gyakran ellenállhatatlan falásrohamok követnek. Vajon mit teszünk ilyenkor? És mit mutat a mérleg, ha ezt gyakran tesszük?
A téli ünnepek után, tavasszal és nyár elején – amikor a lenge ruhában jobban előtűnnek a felesleges kilók – sokan kezdenek bele valamilyen diéta kúrába. Testi adottságaink jó része sajnos csak mértékkel korrigálható, mégis megpróbálhatjuk kihozni belőle a legjobbat. Érdemes ehhez az alkatunknak leginkább megfelelő diétát választanunk. Az alábbi tippekkel szeretnénk segíteni a kedves Olvasónak, hogy fittebb, egészségesebb és elégedettebb lehessen.
Dr. Balaicza Erika
Diabetológia
A 2-es típusú diabétesz a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan járványszerűen szaporodik – már gyermekek között is. A megbetegedésre számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Lássuk, melyek ezek!
Dr. Marton Anna
Sokan úgy gondolják, amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, hogy örökre búcsút inthetnek a finom falatoknak, a nassolásnak. De vajon ez valóban így van?
Varga Dóra
Dietetika
Egyre több orvos állítja, hogy manapság szinte mindenkinek van valamilyen jellegű emésztési panasza. Az eleinte csaknem tünetmentes állapotból (pl. latens tejcukor, tejfehérje vagy gluténérzékenységből), mely klinikai tünetek nélkül, rejtett formában zajlik, s az évtizedek során alattomosan kikezdi a bélnyálkahártyát, eleinte enyhe, később súlyosabb elváltozások is kialakulhatnak.
Béky László
Az Institute of Food Allergy Research kutatói úgy vélik, az interleukin-12 a felelős az ételallergiák megjelenéséért. Ez a molekula fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében, ám ételallergiások esetében nem termelődik. Felmerült, hogy külső bevitele terápiás lehetőséget nyújthat az ételallergiák enyhítése, gyógyítása terén.
Dr. Babai László
Aki eddig édesszájú volt 30-40 évig, attól nehéz elvárni, hogy ezentúl – a reformétrend irányzatokat követve – aszkéta módon mondjon le minden megszokott finomságról. Ez ellentmondana az emberi természetnek.
Szendi Gábor
A zsírok és olajok szerepe táplálkozásunkban
Manapság egymásnak igencsak ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban. Sokan az elhízásért – tévesen – a zsírokat okolják, és messze elkerülik őket, pedig fogyasztásuk a legújabb kutatások szerint, nélkülözhetetlen az egészséghez. Nem mindegy azonban, milyen zsiradékot választunk, és hogyan használjuk!
Kozmetológia
Bőrünket számos megpróbáltatás éri a tél folyamán a szél és a hideg szárító hatása miatt, ám a kora tavaszi, erősödő napfény is fokozhat egyes panaszokat: sötétednek például a pigmentfoltok, és Rosacea esetén fokozódik a bőrpirosság. Ideje tehát gondoskodnunk a megfelelő kezelésről.
Dr. Vincze Ildikó
A vitaminokban szegényebb téli táplálkozás, a fűtés szárító hatása, kevés mozgás a friss levegőn, s a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. Ráadásul, a téli hónapok során lerakódott salakanyagok még lassítják is az anyagcseréjét. A kiszáradt, sápadt, fáradt bőr tükrözi a szervezet belső állapotát, nem csoda hát, hogy az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Tekintsük át ennek kapcsán a legidőszerűbb teendőket!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!