A biztonságos fényvédelem

Nap nélkül nincs élet, így mi sem nélkülözhetjük testünk egészséges működéséhez. Rosszul teszi, aki a leégéstől, vagy a bőrráktól félve soha nem merészkedik napra. Napozni érdemes, de csak mértékkel, biztonságos fényvédelem mellett.

A helyileg alkalmazandó napvédő szerek működési mechanizmusuk szerint két csoportba sorolhatók: kémiai és fizikai védőszerek.

A vegyi szűrők az UV-sugarak elnyelésével fejtik ki hatásukat, és megkülönböztetünk csak UV-A vagy csak UV-B, illetve mindkettőt elnyelő napvédőket.

A fizikai szűrők az UV-sugarak visszaverésével vagy szétszórásával fejtik ki hatásukat. A fizikai szűrők egyaránt hatásosak az UV-A és UV-B sugarak elleni védelemben. Két legismertebb fajtájuk a titán-dioxid és a cink-oxid. Ezen hatóanyagok közel a legideálisabb védelmet nyújtják, mivel vegyileg közömbösek, biztonságosak, és minden fajta UV-sugárzás ellen széleskörű védelmet biztosítanak.

Hogyan használjuk a napvédőket?

  • Válasszunk széles spektrumú, legalább 30 faktoros, teljes védelmet nyújtó terméket.
  • Bőségesen kenjük be magunkat naptejjel, összefüggő filmréteget képezve a bőrön.
  • Napozás előtt fél órával vigyük fel a bőrre, majd fél óra múlva ismételjük meg, hogy egyenletes fedést biztosítsunk.
  • Két óránként ismételjük meg a napvédő használatát.
  • Úszás, erős izzadás, vagy törölközőhasználat, esetleg ruha általi ledörzsölés esetén azonnal kenjük újra, még akkor is, ha a termék "vízálló" felirattal ellátott.
  • A rovarriasztó szerek csökkentik a napvédő hatását, így, ha egyszerre alkalmazzuk mindkettőt, használjuk magasabb faktorú krémet.
  • Az alkohol tartalmú testápolók, spray-k vagy gélek zsírosabb, szőrrel jobban fedett testrészeken használatosak. A krémek a száraz bőr védelmére a legalkalmasabbak, míg a tejes ápolók felvitele a legegyszerűbb. Speciális stifteket alkalmazhatunk az orr, az ajkak, s a szem körüli érzékeny területek védelmére.

Dr. Zubek Krisztina
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk