Nyáron is őrizzük meg szemünk egészségét!

A látás felbecsülhetetlen képesség: a külvilágból származó információ több mint 90%-át a szemünkön keresztül kapjuk. Szemünk az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások - így az UV-sugárzás is - jelentősen befolyásolja a látáscsökkenést.

Mivel a szemünk páros szerv, így nem mindig észleljük azonnal, ha csak az egyik romlik el, ráadásul a szervezetünk, az agyunk - bizonyos mértékig - képes kompenzálni a változásokat. Így gyakran csak évek múlva tudatosodik bennünk a látáscsökkenés, amikor már a mindennapi tevékenységeinket akadályozza.

Szemünk ugyanakkor jól látható, élethű képet ad vénáink és artériáink állapotáról is. Mivel minden anyagcseréhez kapcsolódó rendellenesség hatással van a véredényekre, a szemfenék erei fontos szerepet játszhatnak a betegségek felismerésében. Emiatt is fontos, hogy 40 éves kor felett évente vegyünk részt szemészeti szűrővizsgálaton, melyek alkalmával az esetleges szürkehályog, a zöldhályog és az időskori makuladegeneráció is idejében felismerhető és kezelhető.

Szerencsére a szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk. Fontos a káros UV-sugarak kiszűrése, amelynek legbiztosabb eszköze a megfelelő UV-védelmet biztosító, jó minőségű napszemüveg viselése - nemcsak nyáron! A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett az étrendre is érdemes odafigyelni: bizonyítottan jó a vitaminokban, tápanyagokban gazdag étrend fogyasztása. A-vitamint például tojássárgájából és májból, C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink és a sárgarépában található béta-karotin, valamint a spenótban, káposztában levő antioxidáns hatású lutein is jótékony hatású, segít megőrizni a szem épségét.

Ne feledkezzünk el a könny védő szerepéről! Az egészséges könnyfilm megtartásában a kellő folyadékfogyasztás mellett az omega-3 zsírsavak is fontos szerepet játszanak, fogyasszunk ezért rendszeresen halat, tenger gyümölcseit, mandulát és diót!

Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk