A visszér megelőzése életmóddal

A nyári kánikula beköszöntével a visszeres panaszok fokozódnak, mivel a melegtől az erek kitágulnak és már minimális billentyű elégtelenség is panaszt tud okozni: fokozza a vénás pangást, így gyakran lábduzzanattal is jár. Kialakulása bizonyos életmódi elemekkel részben megelőzhető, részben lassítható.

Statisztikák szerint hazánkban a felnőtt lakosság 50-60%-a szenved visszérbetegségben, ám az orvoshoz fordulók és műtétre kerülők száma csupán 20-30%. A visszér főként az álló foglalkozásúakat és többnyire a nőket érintő betegség, mely nemcsak esztétikailag zavaró, de kezeletlenül súlyos szövődmények okozója lehet.

A visszérbetegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, majd az erek kitágulásához vezet. A vénás elégtelenség rontja a lábszár és a lábujjak vérellátását, így könnyebben alakulnak ki ott fertőző (pl. gombás) betegségek, thrombosis vagy orbánc.

A visszér kialakulására hajlamosít nemcsak az álló, de az ülő munka is, valamint a testsúlynövekedés, a terhesség, a genetikai hajlam és a veleszületett billentyű elégtelenség.

Megfelelő életmóddal részben megelőzhető, részben lassítható a visszeresség terjedése:

  • Szabaduljunk meg mielőbb a fölös kilóktól!
  • A testmozgás még a nagy melegben is elősegíti a keringés javítását. Kerülendők azonban azok sportok, melyek nagy fizikai megterhelést jelentenek (súlyemelés, testépítés, intenzív futás, folytonos ugrálással járó sportok). Kerüljük emellett a nagy meleget is (forró fürdő, szauna, Bikram jóga).

Főként a lábszárban működő izompumpát kell edzésben tartani, erre a célra legelőnyösebb az úszás - főként az erek összehúzódását segítő hideg vízben (túlsúly esetén kifejezetten ez ajánlott) -, a kerékpározás, mely edzi a láb izompumpáit, így elősegíti a pangó vér kiürülését, illetve az intenzív séta, valamint a fekvő helyzetben, felemelt lábbal végzett gimnasztika, ahol a comb és a lábfejek tornáztatásával kiürítjük a vénákat.

  • Segíthet a naponta akár többször alkalmazott hideg-meleg váltózuhany, mely remek értorna és vérkeringés-serkentő is egyben.
  • Kerüljük a hosszú ideig történő álldogálást, rendszeresen tornáztassuk, mozgassuk meg a lábfejünket, álljuk lábujjhegyre, majd sarokra!
  • Ne hordjunk magas sarkú cipőt, mert gyengíti az izompumpa működését!
  • Ülés közben polcoljuk fel a lábunkat legalábbis egy kis emelvényre, hogy ne lógjon!
  • Óriási segítséget jelenthet a kompressziós harisnya viselése, mely összeszűkíti a kitágult ereket, és bár visszafordítani nem tudja a problémát, de súlyosbodását megakadályozhatja.
 

Ha semmi más nem segít, szükség lehet műtétre, amelynek célja a tágult visszerek eltávolítása, a vénás pangás megszüntetése. Az alsó végtag keringése zömében a mélyvénás rendszeren át zajlik, így a felületes vénák eltávolítása nem károsítja a végtag keringését.

Dr. Sepa György
sebész, érsebész főorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk