Vérnyomáscsökkentés természetes módszerekkel

 

A nyári melegben - tartva a rosszullétektől - alig mernek kimozdulni otthonról azok, akik vérnyomásproblémákkal küzdenek. Vajon a gyógyszerek szedése mellett mi magunk mit tehetünk a megelőzés és a panaszok enyhítése érdekében?

A magas vérnyomás viszonylag kevés tünettel jár, általában némi fejfájást okoz, ám növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét.

Hazánkban a felnőttek 16-20%-a, a 60 éven felülieknek pedig több mint a fele magas-vérnyomás betegségben szenved. A magas vérnyomásra való hajlam közel 40%-ban öröklődhet, de ahhoz, hogy a hajlamból betegség legyen, az életmódunk is jelentősen hozzájárul. Kialakulásában olyan tényezők is szerepet játszanak, melyek nagyrészt megelőzhetők, korrigálhatók lennének, ilyenek a mozgásszegény életmód, az alkoholfogyasztás, a stressz, a magas LDL-koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a cukorbetegség.

Elsőként csökkentsük a testsúlyt! Ehhez fegyelmezettség és szakember által összeállított étrend szükséges, melynek hatékonyságát érvédő ételekkel, így például omega-3 zsírsavat tartalmazó tengeri halfélékkel is fokozhatjuk. Bizonyított tény, hogy már 5 kg fogyás is csökkenti a magas vérnyomásértékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül.

Fogyasszunk kevesebb sót és több C-vitamint! Napi 2400 mg alá csökkentett nátrium-bevitel 2-8 ponttal csökkenti a vérnyomás átlagos értékét. Ehhez maximum napi 5-6 gramm konyhasót fogyaszthatunk. A fokozott C-vitamin bevitel ugyanakkor jótékonyan hat a kollagén termelődésére, így biztosítja az erek falának rugalmasságát. Amerikai kutatók úgy találták, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-mal több C-vitamin kb. 4,1 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomás szisztolés és diasztolés értékét.

Iktassunk be kardiomozgást az életünkbe! Már napi 30 perc tempós gyaloglás is érezhető változás hozhat néhány hét után, fél év után pedig már a leleteken is láthatóvá válik a javulás.

Idősebbeknek, gyógyszert szedőknek és krónikus betegeknek mindenképpen javasolt egy alapos orvosi kivizsgálás az életmódváltás előtt.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk