Őrizzük meg a vesék egészségét!

A vesebetegség, azaz a vese kiválasztó-képességének csökkenése alattomosan terjedő kór. Látványos tünete már csak igen késői fázisban van. Most fény derült az egyik kevéssé ismert kiváltó okára.

A vesebetegségek előfordulása az idősebbek körében rohamosan terjed. 1994-es adatok szerint az idősek 18,8%-a, 14 évvel később, 2008-ban pedig a 26%-a számított krónikus vesebetegnek.

Napjainkban, az American Medical Association adatai szerint, az USA teljes felnőtt lakosságának 13,6%-a érintett enyhébb vagy súlyosabb formában. Ráadásul sokan - tünetek hiányában - nem is tudnak róla, kezelést sem kapnak, emiatt fokozottan ki vannak téve a szívbetegségek kockázatának is.

Ismert kockázati tényezők:

  • A magas vérnyomást tekintették sokáig az elődleges rizikófaktornak, de annak rendszeres ellenőrzése és karbantartása terén az elmúlt években komoly előrelépés történt.
  • A cukorbetegség a másik főbűnös - a vércukorszint megfelelő karbantartása terén étrendi oldalról még komoly elmaradásaink vannak.
  • Az elhízás, a test(zsír)tömeg népesség szintű emelkedése szintén főként a helytelen étkezési szokásokkal függ össze.
  • Toxikus hatású gyógyszerek - ma már közismert tény, hogy bizonyos gyógyszerek, például egyes, gyakran használt fájdalomcsillapítók is kifejezetten vesekárosító hatásúak.

A John Hopkins Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a protonpumpa gátló szerek, amelyeket gyomorégés (savas reflux) ellen használnak, 20-50%-kal növelik a krónikus vesebetegségek kockázatát. A kockázat mértéke az adagolás gyakoriságától függ: napi 2-szeri adag 46%-kal nagyobb rizikót jelent.

A kutatási eredmények szerint a protonpumpa gátlók (főként az újabb típusú gyógyszerek) akut vesegyulladást idézhetnek elő, ahol a vesecsatornák közti tér megduzzad, akadályozva ezzel a méreganyagok kiszűrését a vérből. Megfigyelték, hogy a betegség gyorsabban gyógyul, ha az érintettek abbahagyják a protonpumpa gátlók szedését, de a regenerálódás így is hónapokig tart, esetenként további terápiára is szükség van. A kutatók 6 éven át 10 482 idősebb (63 év körüli) személyt vizsgálva megállapították, hogy a protonpumpa gátlót szedők jelentős arányban még túlsúlyosak is voltak, gyakrabban szedtek vérnyomáscsökkentőket, így esetükben a kockázat még nagyobb mértékű volt.

Érdekes módon azon reflux betegségben (GERD) szenvedőknél, akik a régebbi típusú savlekötőket szedték, a kockázat nem növekedett.

A legtöbben nincsenek tisztában vele, milyen finom és érzékeny szerkezet a vese, melyen - a méreganyagok kiszűrése során - naponta 120-150 liter vér áramlik át, emellett számtalan egyéb létfontosságú funkciót lát el.

Fontos tudnunk, hogy a krónikus vesebetegségekben szenvedőknek gyakran lényegesen magasabb a homocisztein és a C-reaktív protein (CRP) szintjük, ami egy sor szív- és érrendszeri rendellenesség előrejelzője lehet.

A vesék egészséges működésének megőrzése elengedhetetlen mindenki számára, aki hosszú és aktív életre vágyik. Fenti rizikófaktorokon kívül sajnos nem szentelünk elég figyelmet a helytelen táplálkozás, az elégtelen folyadékfogyasztás és a szervezet öregedését gyorsító életmód reformjára sem. Jelentős javulást hozhatna a mértéktartó, racionális gyógyszerszedés, több gyógyszer együttes szedése esetén a fokozott körültekintés. Bizonyos táplálék-kiegészítők is - például a Q10 koenzim, az Omega-3 zsírsavak és az N-acetil-L-cisztein - bizonyítottan hatékony segítséget jelentenek a vesék egészséges működésének fenntartásában.

Forrás: William Faloon: Hidden Factor Behind Kidney Disease Epidemic.
Life Extension Magazine, Febr. 2017. ford. Czárán Judit
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk