Itt a fürdőruhaszezon!

Még a nyaralás előtti utolsó pillanatokban sokan szeretnének megszabadulni fölös kilóiktól, hogy beleférjenek tavalyi fürdőruhájukba, ezért különféle gyorsdiétákhoz folyamodnak. Ám a szigorú koplalásnak gyakran több a kára, mint a haszna!

 

A legtöbb villámkúrával az a baj, hogy a drasztikus megvonások csak rövid távon hoznak eredményt. Igaz, akkor látványos lehet, ám hosszútávon, az esetek többségében jelentkezik a jojó-effektus, vagyis a gyors visszahízás. Ráadásul az emberek többsége kifejezetten egészségtelenül diétázik, így a kialakult hiányállapottal komolyan árthat is a szervezetének. Erre utaló figyelmeztető jelek például a rossz közérzet, depresszió, hajhullás, a körmök töredezése és egyes bőrproblémák.

Ismerünk azonban néhány egyszerű módszert, mellyel az anyagcsere felgyorsítható.

  • Reggelizzünk! Ha kihagyjuk a reggelit, lelassul az anyagcserénk. Fogyasszunk reggelire fehérjét is, melyet lassan emésztünk meg, így a vércukor- és energiaszintünk stabil marad, Ráadásul aktiválja az adrenalin termelését, ami fokozza az éberséget, a koncentrációt.
  • Aludjunk eleget! A kimerült szervezet anyagcseréje lassul, így több zsír halmozódik fel a bevitt táplálékból. Legalább 7 órát aludjunk minden nap!
  • Munka mellett is mozogjunk! A napi 8-10 órás ülés lelassítja a zsírégetést, sőt mozgásszervi problémákat is okozhat. Amikor csak lehet, álljunk fel és járkáljunk (pl. telefonálás közben), így kissé fokozhatjuk az anyagcserét.
  • Oldjuk a stresszt! A stressz miatti alváshiány és evési kényszer hatással lehet pajzsmirigyünkre is, mely anyagcserét szabályozó hormonokat is termel. Alulműködése egyenes az út a súlygyarapodáshoz és a depresszióhoz is. A stresszoldó módszerek tehát nemcsak fogyasztanak, de a pajzsmirigyet is optimális működésre késztethetik.

A hosszú távú eredmény érdekében fogadjuk el, hogy fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükségünk új elvekkel, új étrenddel és új időbeosztással.

Hart Nikolett
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk