Pollenallergia szempanaszokkal

A pollenek a nátha és egyéb légúti tünetek mellett más allergiás panaszokat is okozhatnak, így például kötőhártya-gyulladást, szemhéj- és arcduzzanatot, de súlyosbodhat tőle akár az ekcéma is.

 

A pollenek által okozott allergiás betegségek öröklött hajlam és környezeti tényezők hatására alakulnak ki, s az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek. Legismertebb formája a szénanátha: a beteg tüsszög, köhög, orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést tapasztal az év adott időszakában. Egyeseknél az adott pollen csak szemtünetet okoz, melyhez esetenként szemhéj- és arcduzzanat is társul.

Az időszakosan jelentkező allergiás kötőhártya-gyulladást tehát a szemekbe kerülő pollenek okozzák. A szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony kötőhártya gyulladása a betegnél viszketést, szemvörösséget és könnyezést okoz. Amennyiben nem kezeljük, a viszketés miatti dörzsöléssel másodlagos fertőzést is okozhatunk.

A szemtünetek leghatékonyabb kezelése megfelelő szemcsepp rendszeres használatával javasolt – ennek kiválasztásához kérjük szemész vagy allergológus szakorvos véleményét.

Fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

  • Magas pollenkoncentráció esetén minimalizáljuk a szabadban töltött időt!
  • Ha kimegyünk, viseljünk a szabadban napszemüveget, hogy ezzel is csökkentsük a szembe kerülő allergének mennyiségét!
  • Nyaraláshoz – ha megoldható – válasszunk pollenmentes helyszínt: hegyeket vagy tengerpartot.
  • Hosszú haj esetén javasolt a gyakori hajmosás, hogy minél kevesebb pollen hulljon onnan szemünkbe vagy éjszaka a párnára. Cseréljük emiatt a párnahuzatot is gyakrabban!
  • Bár nagyon nehéz kibírni, de lehetőleg ne dörzsöljük a szemünket, mert azzal csak fokozzuk a viszketést és még rosszabb állapotba kerülünk. Ráadásul a nem egészen tiszta kézzel még fertőzést is okozhatunk, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Dr. Pintér Judit, allergológus főorvos
Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk