Utazás viszontagságokkal

Aki korábbi útjai során már megtapasztalta az utazási betegség gyötrelmeit, az émelygést, hányingert, hideg verejtékezést, hasi problémákat vagy emésztési zavarokat, érdemes testileg és lelkileg is jó előre felkészülnie, hogy minimálisra csökkentse a kellemetlenséget.

 

E panaszok legfőbb oka egyensúlyrendszerünkben keresendő. Járművön utazva, szemünk alkalmazkodik a mozgáshoz, a belső fülben található egyensúlyszervek viszont nem, így az agy egymásnak ellentmondó jeleket kap, ez okozza a hányingert.

Indulás előtt – elővigyázatosságból – ne együnk túl sokat, ne igyunk alkoholt és ne dohányozzunk!

Nem mindegy az sem, hogy hol ülünk!

  • Autóban üljünk előre, ha lehet, mi vezessünk, akkor általában nem jelentkezik utazási betegség. Ha hátsó ülésen kell ülnünk, végig nézzünk ki az ablakon, lehetőleg előre.
  • Vonaton válasszuk az elöl lévő kocsik valamelyikét, s ott menetiránnyal szemben foglaljunk helyet.
  • Buszon is érdemes minél előbbre ülni, szemben a menetiránnyal.
  • Repülőn a szárny fölött, ablak melletti helyet válasszunk, vagy a szárny előtti ülőhelyek valamelyikét.
  • Hajón az utastér közepe a legjobb, ott kevésbé, míg a korlátoknál jóval erősebben érezhető a hullámzás. Szegezzük tekintetünket a horizontra, s lehetőleg ne mozgassuk a fejünket, hogy ezzel is csökkentsük a belső fül kiegyensúlyozó működésének ellentmondó vizuális ingereket.
  • Bármely járművön, utazás közben nézzünk kifelé távolabbra, a haladás irányába, vagy csukjuk be szemünket. Semmiképp ne olvassunk, ne nézzük a járműben található közeli tárgyakat! Ha lehet, dőljünk hátra és relaxáljunk. Ha tehetjük, kissé húzzuk le az ablakot, a friss levegő is sokat segít.
 

Szükség esetén a háziorvos ajánl antihisztaminos készítményt, melyet indulás előtt fél-egy órával vegyünk be. A magnézium nyugtatólag hat, míg a B6-vitamin csillapítja a hányingert. Segít a rosszullét ellen a gyömbér, igyunk utazás előtt és alatt gyömbéres teát, esetleg rágcsáljunk friss gyömbért. Nem véletlen, hogy régen a tengerészek is gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

Forrás: ParaMedica Magazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk