Melegem van, izzadok!

Nyári utazások, nyaralások során az emésztőrendszeri fertőzések mellett a meleg okozta kellemetlenségek, az izzadás és az ennek talaján kialakuló gombás, bakteriális fertőzések jelenthetnek problémát, főleg azoknál, akik plusz kilókkal is küzdenek.

A verejtékezésnek fontos funkciója van, párolgása hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés azonban nemcsak kellemetlen, de különféle betegségek jele is lehet, ráadásul táptalajt ad a bőrfertőzéseknek.

Kétféle verejtékmirigyünk van. Az ekkrin típusúak főként a tenyéren, talpon és a homlokon találhatók, nagy mennyiségű, sós verejtéket választanak ki. Az apokrin, azaz illatmirigyek a hónaljakban, a nemi szervek, a szemhéjak, a száj- és orrnyílások környékén helyezkednek el. A kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei, illetve az ekkrin mirigy termelte verejtéken elszaporodó baktériumok okozzák.

A dezodorok a baktériumok által keltett szagokat fedik el, nem csökkentik az izzadást. Az izzadásgátló termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, ezzel csökkentik a verejtékezést. Fokozott izzadás esetén használjunk enyhén savas pH-jú tisztálkodószereket!

Főként a túlsúlyos, erősen izzadó embereket érinti a vörös, viszkető, hámló gombásodás. Férfiakon jóval gyakoribb a lágyéki bőrgombásodás. A kiütéseknek hámló, vörös határuk van, viszketnek, de akár fájdalmasak is lehetnek.

Nyáron találkozhatunk a napgombával, ami a felsőtesten kerek, hámló foltokat okoz, de nem viszket. Napozáskor e területeken nem képződik pigment, így fehér foltok maradnak, melyek megfelelő gombaellenes készítményekkel nyom nélkül gyógyulnak.

A körömgombák a körmöt ért kisebb sérülés helyén fertőznek, vagy ahol romlik a keringés a körmöt nyomó, szoros cipő miatt, ami hölgyeknél gyakoribb.

A lábgombásodás közösen használt zuhanyzókban, egyéb nedves helyeken terjed, ahol a fertőzött ember mezítláb járkál. Főként melegben, zárt cipő viselése esetén gyakori az ún. atlétaláb, amely a lábujjközök gombás, repedező, viszkető fertőzése.

A gombás fertőzés a bőr berepedését okozhatja, ami bakte-riálisan felülfertőződhet. Ilyen esetekben az olyan készítményeket alkalmazhatjuk eredményesen, melyek gomba- és baktériumellenes hatással egyaránt rendelkeznek.

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenbeautyclinic.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk