Az „utazók hasmenése” tönkreteheti a nyaralást!

 

Mindenki szeretne szép emlékekkel hazatérni a nyaralásból. Az utazás alatt, vagy – szerencsés esetben – a hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire csak kellemetlen, gyermekeknél, időseknél azonban akár kiszáradással, kórházi kezeléssel is járhat. Megelőzésként már az utazás előtt kezdjünk probiotikum kúrába!

Külföldi tartózkodás során – elsősorban a fejlődő országokban – gyakori a hasmenés, de nem kell ezért kizárólag a higiéniás körülményeket okolnunk. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett, egy nem jól megmosott gyümölcs, zöldség, félig átsült hús, hal, vagy tejtermékek, esetleg pusztán a számunkra szokatlan ételek fogyasztása is okozhat. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet, például baktériumok, vírusok, élősködők.

 

Ha így jártunk, hagyjuk kiürülni a kóros béltartalmat, diétázzunk, fogyasszunk könnyű ételeket, pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A reszelt alma például – pektintartalmának köszönhetően – gyulladáscsökkentő hatású, és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Külföldön, ahol a csapvíz nem iható, fogyasszunk palackozott vizet, italunkba ne kérjünk jégkockát! Csak hámozható gyümölcsöt együnk, és kerüljük a salátákat, hiszen ezek megmosáshoz is fertőzött vizet használhatnak. Evés előtt feltétlenül mossunk kezet! Minden utazás alkalmával legyen nálunk hasmenés elleni és bélfertőtlenítő gyógyszer! Hasmenés után, illetve antibiotikus kezelések után, állítsuk helyre a bélflórát probiotikus készítményekkel.

Az utazók hasmenése már a nyaralás alatt is elkezdődhet, de előfordul, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz. A panaszok átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik, akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet.

A probiotikumok a szervezetbe jutva, a bélben segítik az egészséges bélflóra kialakítását, helyreállítását, ezáltal fontos szerepet játszanak többek között az utazási hasmenés megelőzésében is. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak: egyfelől gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű összetett fehérje termelését.

A probiotikumok kedvező hatásait már az 1989-es kutatások igazolták. Egy randomizált dupla vak, placebo kontrollált vizsgálatban megállapították, hogy az utazók hasmenésének gyakoriságát csökkentette: a probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40%-kal mérsékelte a hasmenés előfordulását. Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül.

 

A megfelelő védelem kialakításának érdekében a legjobb, ha kúraszerűen alkalmazzuk a készítményeket, átlagosan 3 hónapig. Táplálkozásunkkal is fokozhatjuk a hatást: a tejtermékek közül a joghurtok tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben probiotikumokat.

Mivel a probiotikumok természetes társai, kísérői életünknek, így folyamatos, mindennapos fogyasztásuk sem okoz semmiféle kárt a szervezetünkben.

Dr. Polgár Marianne
gyerekgasztorenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk