Modern fogyókúrás megoldások

 

A túlsúly bizonyítottan az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma, mely a magyar lakosság 60%-át, vagyis 10 emberből 6-ot közvetlenül érint. Statisztikai adatok szerint, a civilizációs betegségek második legnagyobb rizikófaktora, a dohányzást követően. Következményei olyan betegségek lehetnek, mint az érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, érelzáródások vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Leggyakoribb okozója – egyes betegségek, genetikai és pszichés tényezők mellett – a helytelen életmód!

Felesleges kilóinktól úgy szabadulhatunk meg, ha odafigyelünk, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit elfogyasztunk.

Rendszeres testmozgással emelhetjük szervezetünk kalóriaszükségletét, de fontos a fokozatosság elve, mely szerint mindenkinek olyan erősségű aktivitás ajánlott, amit szervezete aktuálisan elbír.

Ne csak a fogyókúra miatt mozogjunk: a sport rendkívül jó stresszoldó és pezsdítő hatású. A japán Osaka Dental University Farmakológiai osztályán végzett humán megfigyelési programból kiderült: akár 20 perc erdei séta is hatékonyan oldhatja a stresszt.

Figyeljünk a rendszeres táplálkozásra, és arra hogy mit eszünk. Tarthatunk diétát (pl. elválasztó diéta), vagy böjtöt (szénhidrátböjtöt), de ne feledjük: szervezetünk éheztetése olyan traumát jelent, aminek hatására testünk „pánikszerű raktározásba” kezd.

Sokan keresnek könnyebb utat a kilók leadására fogyasztószerekkel. Nagy figyelmet kapott az ördögnyelvkivonat, ami csökkenti az éhségérzetet, mivel méretének kb. 100-szorosára duzzad, miközben a már előemésztett táplálékokat (cukor, szénhidrát, fehérje) magába szívja, felszívódásukat gátolja. Emellett méregtelenítő hatású: elnyeli a bélben kialakuló mérgező anyagokat és segíti azok kiürülését.

Másik sláger a zöldkávé, ami a feketekávé alapanyaga, de nem pörkölt, égetett formában kerül a fogyasztóhoz, így megőrzi értékes hatóanyagait. Egyik legfontosabb a klorogénsav, amely testzsírcsökkentő – érdemes a hatékonyság érdekében az egyes termékek klorogénsav tartalmát ellenőrizni.

A testmozgást végző embernek energiára van szüksége, így nem lehet alternatíva a fogyókúrára az energiamegvonás. Ha viszont rosszul állapítjuk meg a kalóriaszükségletünket, a többlet először az izomszövetek és a máj elsődleges energiaraktáraiba kerül, majd ezeket megtöltve, zsírrá kezd alakulni. E folyamat megelőzhető a garcinia cambogia növény kivonatának fogyasztásával, ami gátolja a feleslegesen elfogyasztott kalóriák zsírrá alakulását.

Egy másik lehetőség, az energiaraktárak mozgósítását szolgáló anyagok – például L-karnitin aminosav – fogyasztása, ami segíti a zsírsavak sejteken belül energiává alakulását. Ezáltal nemcsak fogyasztó, de vérzsír- és koleszterincsökkentő hatása is van. Ennek hatékonysága nagyban függ az edzés intenzitásától: minél intenzívebb edzést végzünk, annál több zsírtartalék fog energiává alakulni. (Karnitinhiány esetén csökken a szervezet energiatermelése, a zsírok oxidációja, melyet az izotóppal megjelölt zsírból származó, kilélegzett szén-dioxid mennyiségének mérésével igazoltak.)

Kutatások szerint a sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat, csak kívülről nem látható, mivel belül, a szervek között helyezkedik el. Emiatt ők is hasonló rizikónak vannak kitéve, mint túlsúlyos embertársaik. Fogyókúrás nézetek szerint, a külső zsírok fogyásának alapja a belső, zsigeri zsírok fogyásával kezdődik.

Több mint 8000 féle flavonoid közül tűnt ki az édesgyökérből kivont glabridin, mely az egyedüli testzsírcsökkentő flavonoid. A zsírok lebontásáért felelős gének működését segítve, serkenti a zsigeri zsírok, majd a bőralatti zsírok csökkenését. A flavonoidokról köztudott, hogy immunerősítő hatásuk van, emellett fontos szerepük lehet a szív- és érrendszer védelmében, karbantartásában, a daganatos folyamatok megelőzésében. A korszerű fogyókúrákkal tehát nem csupán esztétikai szempontokat szolgálunk, hanem egészségünket is védjük.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk