Vegyük komolyan a visszerek kezelését!

 
 

A nyári melegben a visszeres panaszok fokozódnak, mivel a meleg hatására az erek kitágulnak, már minimális billentyű-elégtelenség is panaszt okoz, ami vénás pangással, erősebb lábduzzanattal jár. A nyári hosszabb utazások, repülőutak alatt a keringés tovább lassul, ami hajlam esetén fokozza a trombózisveszélyt.

Hazánkban a lakosság 50-60%-a szenved visszérbetegségben, mely főként (60%-ban) a nőket érinti, ami leginkább a terhesség során bekövetkezett változásoknak tudható be.

Vénás keringési elégtelenség általában a lábakon alakul ki, mert a gravitáció miatt a szívnek innen a legnehezebb „felszívni” a vért. Itt gyűlik fel a folyadék, tágítva és kanyarulatossá téve a felületes vénákat, duzzanatot, ödémát okozva.

A visszér nemcsak esztétikai probléma, hiszen komoly szövődményekkel (fekély vagy mélyvénás trombózis) járhat. Törekedjünk ezért a megelőzésre, illetve a kialakult állapot javítására értornaként hideg/meleg lábzuhannyal, keringést javító testmozgással, kompressziós harisnya viselésével, s az orvosi terápia mellett gyógynövényekkel. Lássuk, melyek ezek!

 

Vadgesztenye – Az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. A benne található rutin – a flavonoidok egy típusa – fokozza az érfalak rugalmasságát, csökkenti folyadékáteresztő képességüket. Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, emellett javítja a vénás- és nyirokkeringést, csökkenti az ödémát.

 

Kumarin – a leggyakrabban alkalmazott véralvadásgátló gyógyszer hatóanyagával azonos, tartalma gátolja a vérrögök képződését.

Szúrós csodabogyó – Szájon át bevéve és kenőcs formájában is alkalmazható. Fokozza az érfalak rugalmasságát, ezzel segítve a véráramlást.

Varázsmogyoró – Az indiánok kedvelt gyógynövénye, mely magas tannin tartalmának köszönhetően adstringens, érösszehúzó hatású, de antioxidáns, kórokozó ellenes hatásokkal is bír.

Körömvirág – Hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír. Kenőcs formájában gyulladt, trombotizált felületes visszerek kezelésére is alkalmas.

Orvosi somkóró – Véralvadást, vérrögképződést gátló kumarin tartalma szájon át könnyen túladagolható, ezért inkább külsőleg használjuk. A szintén kumarint tartalmazó vadgesztenyével együtt csak indokolt esetben alkalmazzuk!

Dr. Babai László
orvos-természetgyógyász
Trombózisközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk