Hogyan kerülheti el a nyári sportsérüléseket?

Nyáron még azok is többet mozognak, akik az év többi részét nagyrészt a tévé előtt a fotelben vagy az irodában ülve töltik. Sokan a szabadság néhány napja alatt akarják behozni egész éves lemaradásukat a sport terén. A hamarjában elkezdett edzés azonban igen gyakran sérüléshez vezet. Vajon miért?

A leggyakoribb sportsérülések a nem megfelelő tréning miatt következnek be – ezt mutatja az amerikai National Institutes of Health intézet felmérése. A nem rendszeresen edzők gyakran tévesen ítélik meg erőnlétüket és túlterhelik magukat. Úgy vélik, néhány hét alatt ledobhatják a felesleges kilókat, megizmosodhatnak és lefuthatják a maratont. Ennek következménye a sportsérülés, a rándulás, húzódás, ficam, törés, esetleg az izom-, térd- és Achilles-ín sérülése.

A test egyensúlyának megtalálása fontos alapköve a megelőzésnek. Sokan például nagy hangsúlyt fektetnek a hasizmaik erősítésére, de elhanyagolják például a derék körüli és a lábizmok edzését. Hatalmas súlyokkal végeznek fekve nyomást, de elmarad a hát felső részének az edzése. Fontos, hogy csak megfontoltan vágjunk bele az edzésbe, mivel az erőn felüli terhelés komolyabb sérüléshez is vezethet.

Tippek a megelőzéshez:

  • Pihenés – Hetente legalább egy-két napos pihenőt érdemes hagyni, hogy az esetlegesen túlterhelt izmok és ízületek regenerálódjanak.
  • Szünetek az edzés során – Az egyes, különböző típusú gyakorlatok között fontos, hogy szünetet tartsunk, mert ezzel is csökkenthetjük a sérülés veszélyét.
  • Megfelelő felszerelés – A biztonság érdekében javasolt minden sportot az ahhoz szükséges öltözetben, esetleg védőfelszerelésben végezni! Ne feledjük azonban, hogy még a legjobb térdvédő sem véd meg például az összes eséstől, sérüléstől!
  • Folyadékfogyasztás – Az edzés előtt, alatt és után is óvakodni kell a kiszáradástól, a nem kielégítő mennyiségű folyadékfogyasztástól, ami összefügghet a szervezet túlmelegedésével is. Ajánlottak az izotóniás sportitalok, de a tiszta víz is tökéletesen megfelel.
  • Izomerő – Törekedjünk az izmok erejének fokozatos növelésére, mivel az erős izmok sok esetben tehermentesítik az ízületeket és sok sérülést képesek megakadályozni.
  • Hajlékonyság – A nyújtás elengedhetetlen része a sportnak, nem maradhat el sem edzés előtt, sem azt követően. Mindenkinek saját egyéni adottságait figyelembe véve javasolt testének hajlékonyságát fejleszteni.
  • Technika – Minden sportágban érdemes legalább kezdetben edző, személyi tréner segítségét kérni, amíg nem sajátítjuk el az egyes mozgáselemek helyes végrehajtását. Ezzel elkerülhetjük egyes testrészek túlzott, felesleges, helytelen vagy aránytalan terhelését, s az ezzel járó esetleges sérüléseket.
  • Nem a győzelem a fontos! – Akár versenysportot űzünk, akár valamilyen csapatjátékban veszünk részt, soha ne kockáztassuk testi épségünket a győzelem érdekében. Bár néha nehéz, mégis helyezzük inkább a hangsúlyt a testmozgás egészségmegőrző hatására, a közös sportolás vagy a játék örömére.

Dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk