A szépség titka: a hidratált bőr!

Kevesen tudják, hogy a bőr szerkezete nemcsak a külső környezeti hatásoktól, hanem az életkorral együtt is változik. Gyermekkorban a bőr lágy, rugalmas és nagy mennyiségű hyaluronsavat tartalmaz. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá válik, később állapota normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik, ráncosodik. Hogyan lassíthatnánk e folyamatot?

Bőrünk a szervezet elsődleges védelmi vonala a kórokozókkal szemben. Felső rétege, az epidermisz a szaruréteg folytonos megújításáért felel, az irha (dermisz) a rugalmasságot biztosítja, a bőralja (hypodermisz) feladata a hőszigetelés, a fizikai hatások csillapítása.

Több fontos, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyamat zajlik a bőrben, ezek hozzájárulnak elöregedéséhez is: a napfény itt alakul át D-vitaminná, itt zajlik a szervezet méregtelenítési folyamatának jelentős része, illetve a külső sérülések nyomainak helyreállítása. Ezek tökéletes végrehajtásához nélkülözhetetlen az egészséges bőr, melyhez az első lépés a megfelelő hidratáltság biztosítása.

 

A bőr legnagyobb részét az irha alkotja, melynek közel 70%-a rostszerű anyag: kollagén. Hidratáltságát a hyaluronsav biztosítja, méghozzá oly mértékben, hogy az irha nagy részét ezáltal víz alkotja, mely a teljes testben elraktározott víztömeg 15-18%-át jelenti. A bőr megfelelő működéséhez tehát elengedhetetlen a nedvességet biztosító hyaluronsav pótlása.

A hyaluronsav molekulái nagy mennyiségű vizet képesek megkötni, de termelődésük az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A hyaluronsavról tudnunk kell, hogy természetes formában nagy molekulájú anyag, ami alapesetben nem jut át a bőr külső felszínén, felvitel után az epidermiszben reked, ahonnan – megfelelő felszívódás hiányában – rövid úton, a következő arcmosás alkalmával el is távolítjuk. A megfelelő hatás eléréséhez destrukturált hyaluronsavat érdemes alkalmaznunk. A lekicsinyített molekulák könnyebben eljutnak a kívánt területre, ott kitöltik a rendelkezésre álló helyet, kisimítják a ráncokat, vízmegkötő képességüknél fogva pedig gondoskodnak a hidratálásról is. A hosszan tartó hatás érdekében érdemes a hyaluronsavat rendszeresen pótolnunk.

Idővel az üdeséget, egészséges külsőt biztosító enzim termelődése csökken: a bőr elvékonyodik, egyre inkább jellemző lesz a bőrszárazság, ami gyorsítja a bőr öregedését. Ez hatékonyan lassítható a hyaluronsav pótlása mellett a bőrtípusnak megfelelő arcápoló készítmények, hidratáló krémek rendszeres használatával.

 

El kell fogadnunk, hogy a szárazzá váló bőr fokozott ápolást igényel! A készen beszerezhető krémek és maszkok mellett különösen eredményesnek találom a kreatív kozmetika eszközeit. A tiszta növényi olajok kiváló antioxidánsok, flavonoidokban és vitaminokban gazdag készítmények. Típustól függően fertőtlenítő, tápláló, sejtvédő, restrukturáló és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Könnyen felszívódnak, hatóanyagaik nemcsak a bőrt, de a körmöket is táplálják.

Illóolajok közül a geránium, jázmin, kamilla, levendula, szantálfa és az ylang-ylang is jótékony hatású lehet. A felhasználni kívánt illóolajokhoz virágvizeket, rügykivonatokat adva, tovább növelhetjük a kezelés eredményességét.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus
Dermatica Központ

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk