Természetes megoldás a bőr védelmében

 

Sokaknak jelent problémát – különösen a nyári napsütésben – a száraz bőr okozta kellemetlenség, ami az életkor előrehaladásával tovább fokozódhat. A különféle kozmetikumok mellett természetes megoldást jelenthet a hidegen sajtolt olajokkal végzett otthoni bőrápolás.

Minden hidegen sajtolt olaj természetes E-vitaminban gazdag, közülük is kiemelkedő a lenmagolaj, amely ß-karotin tartalmával is hozzájárul a szép és egészséges bőr fenntartásához. A bőr vitaminjaként ismert A-vitamin a ß-karotinból szintetizálódik a májban, amikor épp szükség van rá. Nyáron különösen fontos, hogy felkészítsük bőrünket az UV sugarakra. A ß-karotin csökkenti a leégés veszélyét és segíti az egyenletes barnulást. Antioxidáns révén eliminálja a szabadgyököket, így fokozva a bőr védekezőképességét.

A hidegen sajtolt lenmagolaj esszenciális zsírtartalma magas, így bőrünkön külsőleg alkalmazva is segíti a hidratálást. Ezek az esszenciális zsírok a linolsav és a linolénsav, amelyek a bőr sejtjeinek sejtfalát építik fel.

A linolsavat – amely nevét is a lenolajról kapta – omega-6 zsírsavként ismerjük. Hiányában a bőr kiszárad, elveszíti rugalmasságát, mélyebb rétegeinek vízvesztése folyamatosan nő, a bőrszárazság fokozódik. Az omega-6 zsírsavban gazdag lenmagolaj használatával e kellemetlen tünetek megszüntethetők, illetve megelőzhetők.

A linolénsav, azaz az omega-3 zsírsav szintén rendkívül jótékony a bőrre: simábbá, lágyabbá és fényesebbé teszi azt. Használata ezért javasolható a bőrt nem kímélő napsugarak károsító hatásainak mérséklésére.

Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak egészséges állapotának fenntartásában, a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. Mivel az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, természetes alapanyagokból készített, adalékanyagoktól mentes növényi olajként való fogyasztása hatékony felszívódást eredményezhet. Kozmetikai készítményekben „anti-aging”, azaz öregedésgátló vitaminként alkalmazzák. Emellett érzékeny bőrre és napégés esetén is jól használható.

Legbiztonságosabban azon hidegen sajtolt olajok alkalmazhatóak, amelyek nem tartalmaznak vegyszereket, adalékokat, színezéket, tartósítószert, és természetes eljárással készülnek. Ezen egyedi gyártástechnológia alkalmazásakor a magokat nem pörkölik, így a hőérzékeny vitaminok nem bomlanak le. Az olajgyártás során keletkező melléktermékeket szintén felhasználják: a magvak finom mikroszemcséi iszapként, krémként, kozmetikumként, szendvicskrémként kerülnek hasznosításra. További fontos melléktermék a növényi pellet, amely őrlés után liszt formájában érhető el. Ez az innováció a „zero waste” technológia, ami azt jelenti, hogy minden mellékterméket felhasználva a gyártási folyamat során egyáltalán nem keletkezik hulladék.

Fontos kiemelnünk, hogy a lenmagolaj-iszap rendkívül magas omega-3 zsírsav és E-vitamin tartalma miatt nemcsak a bélrendszeren keresztül felszívódva fejtheti ki jótékony hatásait, hanem közvetlenül a bőrön alkalmazva is enyhíti az irritációkat. Az iszapban található mikroszemcsék bőrradírozó hatása miatt használhatjuk bőrradírnak vagy masszázskrémnek is. Arcpakolásként bőrfeszesítő és regeneráló hatású, ß-karotin tartalma hozzájárul az egészséges barnuláshoz.

A lenmagolaj az otthoni szépségápolás egyszerű, természetes kiegészítője, de véralvadásgátlót szedők és hemofíliás betegek csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják!

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk