Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2016 június – július
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Készülünk a nyárra. Majd ha eljön az a hosszú hétvége, amit terveztünk, majd ha eljön az az egy hét, amikor nyaralni megyünk, na, akkor lesz igazán jó, akkor fogunk igazán pihenni, kikapcsolódni!
a Paramedica
Itt a nyár! Úgy tűnik, miénk a világ! Ahhoz, hogy valóban felhőtlenül élvezzük a meleg hónapokat, nyaralást, utazást, kirándulást, érdemes előre gondolnunk néhány gyakori kellemetlenség megelőzésére. Ha ez mégsem sikerült, legalább kezeljük helyesen a kialakult problémát!
Kiránduljunk csípésmentesen!
A nyári időszak csúcsszezonnak számít a kirándulni, táborozni, nyaralni induló felnőttek, gyerekek, családok számát illetően, de szintén csúcsidőszak a belőlük táplálkozni készülő szúnyogok és kullancsok tömege számára. Mindez nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Védekezzünk! Ne váljunk szúnyog- vagy kullancseledellé!
Dr. Kapiller Zoltán
A nyári hőség közeledtével, különösen időszerű felhívnunk a figyelmet a megfelelő folyadékfogyasztásra, ám az sem mindegy, mit iszunk!
„Mindig is volt bennem küldetéstudat, hogy valami olyasmit szeretnék alkotni, ami az emberiség javát szolgálja. Fiatalon azt hittem, az emberek a pénztől lesznek boldogok, így közgazdásznak tanultam. Később egy haláleset ébresztett rá: a pénz a természet törvényeivel nem veheti fel a versenyt.”
Bőrgyógyászat
Sokaknak jelent problémát – különösen a nyári napsütésben – a száraz bőr okozta kellemetlenség, ami az életkor előrehaladásával tovább fokozódhat. A különféle kozmetikumok mellett természetes megoldást jelenthet a hidegen sajtolt olajokkal végzett otthoni bőrápolás.
Sokan nem tudják, hogy a bőr korai ráncosodása 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. A ráncok képződése már a húszas-harmincas években elkezdődik, de látványos fokozódása 50 év felett jellemző. Érdemes tehát gondot fordítani nemcsak az utólagos kezelésre, hanem a korai megelőzésre is.
Dr. Pellion Szilvia
Kevesen tudják, hogy a bőr szerkezete nemcsak a külső környezeti hatásoktól, hanem az életkorral együtt is változik. Gyermekkorban a bőr lágy, rugalmas és nagy mennyiségű hyaluronsavat tartalmaz. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá válik, később állapota normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával a bőr elvékonyodik, szárazabbá válik, ráncosodik. Hogyan lassíthatnánk e folyamatot?
Peterman Krisztina
Mozgásterápia
Az emberek általában természetesnek veszik, hogy az idősek csoszognak, hajlott háttal járnak, nem tudnak felegyenesedni, kezüket a magasba emelni, a földre lehajolni, vagy esetleg leguggolni. Valóban így kell ennek lennie?
Varga Terézia
Nyáron még azok is többet mozognak, akik az év többi részét nagyrészt a tévé előtt a fotelben vagy az irodában ülve töltik. Sokan a szabadság néhány napja alatt akarják behozni egész éves lemaradásukat a sport terén. A hamarjában elkezdett edzés azonban igen gyakran sérüléshez vezet. Vajon miért?
Dr. Dobos Márta
A fájdalom – akár akut, akár krónikus – még a legszebb vakációt is tönkreteheti. Bár a cél a fájdalmak kialakulásának megelőzése lenne, ám ismerünk olyan fájdalomcsillapító technikákat, melyek a kialakult állapotban is viszonylag gyors, jelentős enyhülést hozhatnak.
Dr. Pál Mónika
Kardiológia
Ma a legtöbb ember szinte folyton – még a nyári kánikulában is – rohan, s az egész napos stresszt kevesen vezetik le sporttal. Széles körben elterjedt az egészségtelen táplálkozás, a túlsúly, ráadásul a lakosság közel 30%-a még mindig dohányzik. E tényezők külön-külön is, de együttesen még hatványozottabban idézik elő a szív- és érrendszer betegségeit, mint elsőszámú halálokot.
Dr. Marton Anna
A nyári hőség mindenkit megvisel, különösen a szívbetegeket. Ilyenkor még többen észlelik, hogy erősebben, néha kissé szabálytalanul ver a szívük. A tünetet fokozhatja a stressz, a megerőltető edzés, egyes hormonális problémák, de súlyosabb betegségek jelző tünete is lehet.
Dr. Kapocsi Judit PhD
Anti-aging
Igen sokan érzik úgy: semmire nincs idő, meg, hogy az idő rohan. Tegnap még gratuláltunk barátunknak a kisbabájához, ma meg azt halljuk, hogy a „gyerek” már válik. Hova lett több évtized az életünkből? Hova lett az életünk?
Szendi Gábor
A nyári melegben a visszeres panaszok fokozódnak, mivel a meleg hatására az erek kitágulnak, már minimális billentyű-elégtelenség is panaszt okoz, ami vénás pangással, erősebb lábduzzanattal jár. A nyári hosszabb utazások, repülőutak alatt a keringés tovább lassul, ami hajlam esetén fokozza a trombózisveszélyt.
Dr. Babai László
Egy új vizsgálat bebizonyította, hogy az omega-3 zsírsav nem csupán a szív-és érrendszeri megbetegedések vagy az idegrendszeri, mentális zavarok ellen véd, hatása ennél szélesebb körű a telomér védelmén keresztül.
Dietetika
A túlsúly bizonyítottan az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma, mely a magyar lakosság 60%-át, vagyis 10 emberből 6-ot közvetlenül érint. Statisztikai adatok szerint, a civilizációs betegségek második legnagyobb rizikófaktora, a dohányzást követően. Következményei olyan betegségek lehetnek, mint az érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, érelzáródások vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Leggyakoribb okozója – egyes betegségek, genetikai és pszichés tényezők mellett – a helytelen életmód!
Szabó László
Dohányzik? Gyógyszert szed? Gyakran érintkezik háztartási tisztítószerekkel, vegyszerekkel, kipufogógázzal? Szokott-e tartósított, ízfokozott, színezett, adalékokkal dúsított ételeket enni? Ha igen, akkor szervezete zsírszövetei méreganyag-raktárként is funkcionálnak. Egy gyors fogyókúra esetén, a felszabaduló mérgek a vérkeringésbe kerülnének, ezért meg kell fordítanunk a sorrendet: előbb méregtelenítés, és csak aztán fogyókúra!
A jóga hagyománya szerint, az egészség egyik kulcsa a belek állapotában rejlik. Matuzsálem, a bibliai ősatya, Noé nagyapja, ki állítólag 969 évet élt, mondta: „Tartsd a fejedet hidegen, a lábaidat melegen, a beleidet pedig tisztán! Ez a hosszú élet titka!”.
Dr. Csóka Tibor
Szervezetünk harmonikus működését nemcsak a külső környezetből bejutó toxinok veszélyeztetik, hanem a saját bélflóránk részét képező – esetleg ott elszaporodott – káros baktériumok által termelt mérgező anyagok is. Az egészséges bélflóra az emberi szervezet egyik legfontosabb gátja a fertőzésekkel szemben. Ennek felborult egyensúlyára hívja fel a figyelmet a manapság egyre gyakoribb irritábilis bélszindróma is.
Az irritábilis bélszindróma a szervezet sérült energia- gazdálkodásának emésztőrendszeri „segélykiáltása”. Az irritációt lelki terhek, párkapcsolati zavarok, céltalanság, létbizonytalanság, természetellenes táplálkozás, tartós kialvatlanság, illetve minden olyan lelki és fizikális behatás okozhatja, amely tartósan meghaladja a szervezet kompenzáló-képességét.
Béky László
Fókuszban
Mindenki szeretne szép emlékekkel hazatérni a nyaralásból. Az utazás alatt, vagy – szerencsés esetben – a hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire csak kellemetlen, gyermekeknél, időseknél azonban akár kiszáradással, kórházi kezeléssel is járhat. Megelőzésként már az utazás előtt kezdjünk probiotikum kúrába!
Dr. Polgár Marianne
Nyári utazások, nyaralások során az emésztőrendszeri fertőzések mellett a meleg okozta kellemetlenségek, az izzadás és az ennek talaján kialakuló gombás, bakteriális fertőzések jelenthetnek problémát, főleg azoknál, akik plusz kilókkal is küzdenek.
Dr. Boros-Gyevi Márta
Manapság már repülőgéppel bármely országból a legtávolabbi kontinensre is eljuthatunk 36 óra alatt. Ez az idő rövidebb, mint a legtöbb betegség, fertőzés lappangási ideje, tehát a kórokozók, vírusok, baktériumok akár észrevétlenül is beutazhatják velünk a világot, mielőtt panaszt okoznának.
Prof. Dr. Ternák Gábor
Nagyobb utazás előtt legtöbben összecsomagolnak egy kisebb „elsősegély dobozt”, melybe fertőtlenítő- és kötszereket, esetleg vérzéscsillapítót tesznek. Fontos azonban, hogy csak a viszonylag kicsi, „mindennapos” sebek ellátására vállalkozzunk, komolyabb seb, esetleg extrém sérülés – például állatharapás, medúzacsípés, kígyómarás – esetén kérjünk orvosi segítséget.
Prof. Dr. Ternák Gábor
Aki korábbi útjai során már megtapasztalta az utazási betegség gyötrelmeit, az émelygést, hányingert, hideg verejtékezést, hasi problémákat vagy emésztési zavarokat, érdemes testileg és lelkileg is jó előre felkészülnie, hogy minimálisra csökkentse a kellemetlenséget.
Egy családi nyaralás annál komolyabb előkészületeket igényel, minél többen, minél távolabbra és minél hosszabb időre megyünk. Az sem mindegy, hogy a vízparton süttetjük majd a hasunkat, vagy túlélő túrára indulunk hegyen-völgyön át. Minél kevesebb fontos dolgot hagyunk otthon, annál zökkenő-mentesebb, felhőtlenebb lesz a pihenés, kikapcsolódás. Ehhez kívánunk mi is segítséget, nyújtani.
Dr. Balogh Katalin
Prevenció és terápia
A nyári vakáció elvileg a pihenés időszaka, ám a gyermekes szülőkre sok feladatot ró a gyerekek folytonos szemmel tartása, védelme. Sokan már gyakorlottak a gyerekekkel való utazás, nyaralás terén, de vannak, akik ezen a nyáron indulnak először útra kisgyerekekkel, így jól jön nekik néhány fontos tanács.
Dr. Vincze Ildikó
A nyári strandolások, fürdőzések kapcsán, a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók kellemetlen alhasi panaszokat okozhatnak, melyek a fertőzést követően napokkal, hetekkel később is jelentkezhetnek.
Dr. Szűcs László
A nyári időszakban gyakori panasz, hogy fáj a fülünk, a fülkagylónk, mintha beszűkült volna a hallójáratunk. Érdemes tudnunk, hogy a fülpanaszok jó részét az uszodákban, medencékben, a strandon „szedjük össze”.
Dr. Augusztinovicz Mónika
A meleg nyári idő, a strandszezon kezdete sokaknak nagy örömet jelent, ám nem mindenkinek. A nők egy része visszatérő fertőzésekkel, intim panaszokkal küzd, az is kérdéses számukra: be merjenek-e menni a medencébe, mert utána megint hetekig kezelhetik magukat. Sehogy sem értik: a többiek miért nem kapják el a fertőzéseket?
A nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is fertőzést okozhatnak. A megbetegedést egysejtű élőlények és gombák egyaránt előidézhetik. A tünetek kezelése viszonylag egyszerű, ám a gyakran visszatérő, krónikussá váló panaszok megszüntetése már kevésbé könnyű.
Dr. Demjén László
A béta-karotin az A-vitamin természetes elő-anyaga, mely szervezetünkben részben vitaminná alakul. A-vitaminra a sejtek növekedéséhez, fejlődéséhez, a jó látáshoz, valamint a növekedéshez és a termékenységhez is szükség van. A béta-karotin pedig erős antioxidáns, mely semlegesíti a káros szabadgyököket.
A napozás kapcsán gyakran egymásnak ellentmondó véleményeket hallunk, olvasunk. Íme, néhány tény és adat, melyet gondolatébresztőként szeretnénk megosztani épp idejében, a nyár kezdetén.
Dr. Kökény Zoltán, Dr. Vincze Ildikó
Életünk során a szemünket ért sugárzásmennyiség, azaz fénykárosodás halmozódik. Ne tekintsük ezért divatcikknek a napszemüveget, használatára a gyermekeknek és az időseknek éppúgy szüksége van! Bizonyos élelmiszerek gyakori fogyasztásával pedig belülről is erősíthetjük szemünk védelmét.
Allergológia
Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények antihisztaminként viselkednek, így képesek csökkenteni a pollenallergia tüneteit. Keresztallergia esetén viszont nem árt, ha óvatosan bánunk például az alma, meggy vagy a görögdinnye fogyasztásával.
Dr. Balogh Katalin
A pollenek a nátha és egyéb légúti tünetek mellett más allergiás panaszokat is okozhatnak, így például kötőhártya-gyulladást, szemhéj- és arcduzzanatot, de súlyosbodhat tőle akár az ekcéma is.
Dr. Pintér Judit, Dr. Garaczi Edina
Nyári Extra
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Nyári Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely a meleg, nyári időszakban, utazások, nyaralások során hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!