Bioazonos hormonpótlás – 2. rész

Aging,
avagy a Nő tragédiája

Tudta-e, hogy a nők életében meghatározó ösztrogén hormon egyes típusai kifejezetten rákkeltők, míg mások rákellenes hatásúak, köztük az egyik a női egészség és szépség záloga is lehet.

Emlékeztetőül, cikkem előző részéből néhány gondolat tőmondatokban:
Hormonok, mint hírvivő vegyületek nélkül percek alatt meghalnánk! – Az orvostudomány új ága, az anti-aging medicina előtérbe helyezi a bioazonos hormonpótlást. – A hormonok egymásból alakulnak át egy újabb hormonná. Ha az egyik kényes egyensúlya felborul, az kihat a többi hormonra is. – A szteroid (nemi) hormonok koleszterolból alakulnak ki. A legújabb klinikai kutatások szerint károsak a koleszterincsökkentő tabletták (statinok). – A nők nagy része 35 éves kor felett egyre ritkábban ovulál (peteérés). Az ovuláció és tüszőrepedés elmaradásával, progeszteron hiányában a nő ösztrogén domináns lesz, egészségének védettsége megszűnik. Már nincs elég progeszteron, mely féken tartaná az ösztrogén sejtburjánzást fokozó aktivitását.

Vizsgájuk meg, valóban ilyen veszélyes-e az ösztrogén?! Ehhez fontos tudnunk, hogy az ösztrogén gyűjtőfogalom, melynek három fő típusát különböztetjük meg:

  • E1 ösztron – lebomlása során veszélyes metabolitok keletkezhetnek:
  • 2-hidroxy-ösztron (jótékony, rákellenes hatású);
  • 4-hidroxy-ösztron (veszélyes, proliferációt elősegítő);
  • 16-hidroxy-ösztron (veszélyes, proliferációt elősegítő).

Utóbbi kettő felelős a női nemi szervekben (miómák, fibrómák, ciszták, endometriózis) és mellekben keletkező daganatok kialakulásáért is.

Az ösztrogén metabolitok (anyagcseretermékek) gyors kiürülését a szervezetből segíteni lehet Calcium-D-glucarate-tal. A DIM (Diindolylmethane – a keresztes virágú növények koncentrált kivonata) enzimatikusan blokkolja azt az útvonalat, mely alapján az ösztron E1 a két veszélyes metabolittá bomlana le. Ez a két étrendkiegészítő az interneten is megtalálható. (A szteroid hormonok metabolizmusának ábráját részletesen tanulmányozhatják cikkem online változatában a paramedica.hu oldalon.)

Egy Estronex nevű vizsgálattal a 24 órás vizeletből megállapítható, hogy adott nő szervezetében az ösztrogén lebomlása során milyen típusú metabolitok keletkeznek. Aki hajlamos a sejtburjánzást fokozó 4- és 16-hidroxy-öszton szintézisére, s akinél alacsony az ezt ellensúlyozó 2-hidroxy-ösztron aránya, annak érdemes akár megelőzésként is DIM-et szednie.

Fentiekből kiderül tehát, hogy nem lehet általánosítani, és eddig tévesen ítélték meg az oly rettegett ösztrogént mondván, hogy önmagában segíti a rosszindulatú sejtburjánzást.

A továbbiakban ismertetett E2 ösztradiol egyik metabolitjának, a 2 methoxy-ösztradiolnak például, a legújabb klinikai kutatások szerint rákellenes hatása van.

Sokan nem tudják, hogy a hasi zsírok is részét képezik az endokrin rendszernek, és képesek E1, ösztront előállítani. Változó korban így kompenzálja a szervezet az alulműködő petefészkek hiányos hormon (ösztradiol) kibocsátását. A progeszteron hiányában túltengő ösztrogén viszont a pajzsmirigyet alulműködésre készteti, a lassuló anyagcsere pedig többek között elhízáshoz vezet. Így zárul az ördögi kör: minél több hasi zsír, annál lassúbb a pajzsmirigyműködés, és így tovább, az elhízás és vele az E1 ösztron termelése fokozódik. Ez zajlik változó korban, ezért csaknem ellehetetlenül ilyenkor a fogyókúra is.

De ne feledjük: nekünk nem E1 ösztronra, hanem E2 ösztradiolra lenne szükségünk!

  • E2 ösztradiol – a legfontosabb ösztrogén típus, a másodlagos női nemi jellegért felelős hormon, ami a nő egészségének, jó közérzetének, erőnlétének, termékenységének, egészséges szexualitásának az alapja és záloga. A szervezet a 17-béta-ösztradiolt termeli, melynek nincs káros metabolitja. Ez az, amit érdemes pótolni indokolt esetben (vérteszt alapján). Nyugat Európában, Amerikában már kapható bioazonos liposómás gél formájában. Az ösztrogént sohasem szabad szájon át, tabletta formájában pótolni, mert a máj másképp metabolizálja! A hormonpótlást bőrön keresztül, közvetlenül a véráramba felszívódva, azaz csak természetes útvonalán szabad a szervezetbe juttatni.

A legtöbb ösztrogén receptor a szívben és az agyban van. A szív- és vérkeringés egészséges működéséhez elengedhetetlen a normál ösztrogénszint. Nem véletlen, hogy a változó korú nők közül tízszer többen halnak meg infarktusban, mint mellrákban, mégis attól félünk jobban, amit a média többször propagál!

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az időskori demencia (előszele a feledékenység) és az Altzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszik az agy ösztrogén hiánya, hiszen a nemi szteroid hormonok az agyban neurotranszmitterként viselkednek. Nélkülük képtelen az agy normálisan működni!

  • E3 ösztriol – főleg terhesség idején, a magzat mellékveséje és a placenta révén termelődik jelentősebb mennyiségben. Sejtburjánzás elleni védőhatása is kimutatott, emellett a húgyutak egészséges működéséért és a hüvely falának kondicionálásáért felelős. Akinek túl kevés van belőle, inkontinenciával küzd egy bizonyos életkor után. A külföldi (német, francia, amerikai) endokrinológusok ezzel tisztában vannak, és az anti-aging (fiatalító) klinikákon megfelelő mennyiségben, hüvely zselé formájában ajánlják pácienseiknek. (folytatjuk)

Tihor-Herczeg Kyra
American Academy of Antiaging Medicine tagja

Irodalomjegyzék:
Thierry Hertoghe, M.D., Jules-Jacques Nabet, M.D., "Hormone Solution"
T.S. Wiley, Julie Taguchi, M.D. Bent Formby, Ph.D. "Sex, Lies and Menopause"

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk