Gyógynövények szívpanaszokra

 

Hétköznapi életünk során a gyakori, vagy tűrőképességünket meghaladó stressz, a folyamatos lelki és testi igénybevétel neuro-vegetatív panaszokat idézhet elő. Ennek egyik tünete lehet a szív „elfáradása”, ami légszomjjal, általános gyengeséggel párosulva, idősebb korban gyakrabban jelentkezik.

Szívünk működését kedvezően befolyásolhatjuk megfelelő gyógynövényteákkal. Szervi elváltozások vagy diagnosztizált szívbetegség esetén pedig, a kezelőorvos tudtával, az orvosi kezelések kiegészítésként is jótékony hatásúak.

A galagonya, legismertebb „szívvédő” gyógynövény, melynek virágos ágvégét és bogyóját is használják. Hatóanyagai javítják a szívizom oxigénellátását, teljesítményét anélkül, hogy felhalmozódnának a szívben. Ezért a gyógynövény tartósan is fogyasztható.

A galagonyát a középkorban emésztési panaszok, vesekő, menstruációs görcsök kezelésére használták. Szívpanaszok, „vízkór”, azaz szívelégtelenség okozta vizenyő kezelésére először Angliában alkalmazták a 17. században. Később, a 19. században idegi nyugtatóként és „szívnyugtatóként” történő alkalmazása is el­terjedt Európában.

A galagonyával végzett kettős vak, placebókontrollos vizsgálatok során a kezelés eredményességét a fizikai terhelhetőség, a szív teljesítményének növekedése és a panaszok mérséklődése bizonyította. Egy másik vizsgálat szerint a galagonyakezelés csökkentette a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását. Bizonyított, hogy a galagonyakezelés csökkenti a szív-eredetű halálozást enyhébb fokú szívelégtelenségben szenvedőknél. Ebben a növény szívritmuszavar-ellenes hatása is közrejátszhat.

A galagonya hatásait jól kiegészíthetik az olyan nyugtató gyógynövények, mint a citromfű, mely ideges alvászavaroknál is kitűnő hatását az illóolajnak (citronella és citrál) köszönheti.

A népi gyógyászatban a citromfüvet teakeverékekben számos betegségre – többek között idegerősítőként, görcsoldóként, emésztésjavítóként, gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak esetén, illetve nyugtatóként, szívpanaszokra, megfázás, sőt herpesz kezelésére is alkalmazzák.

A gyógynövényekből készült teát langyosan, lassan kortyolgassuk, naponta legalább két alkalommal: legjobb reggeli után és délután, vacsora előtt.

Prof. Dr. Szabó László Gy.
ny. egyetemi tanszékvezető tanár

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk