Összevissza ver a szíve?

Szinte nincs is olyan ember, akinek hébe-hóba ne verne kissé szabálytalanul a szíve. Ezt kiválthatja stressz, megerőltető edzés, hormonálisbetegségek, ám súlyosabb betegségek fontos jelző tünete is lehet.

Szívritmuszavarról – arrhytmiaról – akkor beszélünk, amikor a szív dobogásának üteme megváltozik. Legjellemzőbb tünetei a túl gyorsan, vagy lassan verő szív, a nehézlégzés, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom. Sokan megijednek, ha szívritmuszavart észlelnek, azonban az sem ritka, hogy semmilyen panaszt nem okoz, és csak kivizsgálás alkalmával derül rá fény. Amennyiben nem pillanatnyi stressz, vagy fizikai megerőltetés okozza, hanem egy alap betegséghez társul, akkor annak megfelelő kezelésével, ez is normalizálódik

A magas vérnyomás jellemzően nem jár tünetekkel, sokszor csak a szövődmények okozta panaszok miatt észlelik. A ritmuszavar is lehet a kezeletlen hipertónia szövődménye. Előfordulhat ugyanis, hogy a tartósan magas vérnyomás hatására a bal szívkamra izomzata megvastagszik. Az izomtömeg növekedése oda vezet, hogy elégtelen lesz a terület vérellátása, ami ritmuszavart okoz. A másik lehetséges szövődmény a szív ereinek elmeszesedése, melynek következménye érszűkület, vérellátási zavar, illetve arrhytmia lehet.

A szívelégtelenség a magas vérnyomás kezelésében alkalmazott egyes gyógyszerek ismert mellékhatása, de okozhatja a pajzsmirigy túlműködése is, ami egyben hipertóniához is vezet.

Szabálytalan szívműködés, erős szívdobogás, illetve kihagyás esetén mindenképpen forduljon orvoshoz! Az idejében felfedezett és kezelt magas vérnyomás megelőzheti a súlyosabb ritmusproblémák kialakulását. Akinek hipertóniája van, az évente menjen el kontrollra (szemfenéki kontroll, EKG, laboratóriumi vizsgálatok).

Az átmeneti ritmuszavarok és vérnyomáskiugrások felismerésében segít a 24 órás, otthon hordható EKG és vérnyomásmérő, melyek felhelyezését és kiértékelését szakorvosi központok végzik.

Dr. Kapocsi Judit PhD
hab. egyetemi docens, magas vérnyomás, érkockázat specialista
trombózisközpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk