Cukorbetegség az életmódtól?

 

A 2-es típusú diabétesz a jó életkörülmények terjedésével párhuzamosan járványszerűen szaporodik – már gyermekek között is. A megbetegedésre számos életmódbeli tényező is hajlamosíthat. Lássuk, melyek ezek!

Elsődleges kockázati faktorok: az elhízás (hasi, ún. almatípusú), a mozgásszegény életmód, az emelkedett vérzsír- és húgysavszint, illetve a magas vérnyomás. Terhesség esetén a 30 év fölötti életkor, a túlsúly, a diabétesz családi halmozódása, míg babáknál a 4 kg feletti születési súly lehet a kiindulópont. Egyes gyógyszerek – szteroidok, fogamzásgátlók vagy vízhajtók –, illetve betegségek (pajzsmirigy vagy genetikai rendellenességek) is okként szerepelhetnek.

Több kutatás bizonyította, hogy a tartós és fokozottan stresszes állapot az inzulin-rezisztencia megjelenését és csökkent glükóz-toleranciát eredményezhet, amelyek pedig a diabétesz előszobái.

A stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre. A stressz – meglévő hajlam és több kockázati tényező jelenléte esetén – meggyorsítja a cukorbetegség kialakulását!

Minél több rizikófaktor van jelen az életünkben, annál gyakrabban érdemes szűrésen részt venni. Ha gyakori szomjúságot, megnövekedett vizeletmennyiséget, fáradékonyságot, és akár kisebb-nagyobb túlsúlyt, akár súlyvesztést tapasztalunk, forduljunk orvoshoz! A viszkető bőr, a gyors ütemű látásromlás, az éjszakai lábikragörcs, a kéz- és lábzsibbadás, a hajlatokban megjelenő bőrkimaródás ugyancsak figyelmeztető jelek lehetnek.

Gyanúra adhat okot az acetonszagú lehelet, a fogínybetegségek, a bőrfertőzések. A lassú sebgyógyulás, nőknél pedig az elhúzódó hüvelyi gombásodás, férfiaknák a hímvessző gyulladásos betegségei, korai potenciazavar mind nehezítik a helyzetet.

Megfelelő és idejében elkezdett kezeléssel mind az inzulin-rezisztencia, mind a csökkent glukóz-tolerancia, de még maga a cukorbetegség is visszafordítható lehet. A megoldás – az orvosi kezelés mellett – a kockázati tényezők minél teljesebb kiküszöbölése, egy megfelelő életmódprogram kialakításával.

Dr. Marton Anna
belgyógyász, kardiológus, diabetológus főorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk