Az „utazók hasmenése” tönkreteheti a nyaralást!

Érdemes már jó előre tennünk azért, hogy a közelgő nyaralásról lehetőleg csak szép emlékekkel térjünk haza. A nyaralás alatt, vagy – szerencsés esetben – a hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire csak kellemetlen, gyermekeknél, időseknél azonban akár kiszáradással, kórházi kezeléssel is járhat. Megelőzésként már az utazás előtt kezdjünk probiotikum kúrába!

Rossz higiéniás viszonyok

Külföldi tartózkodás során – elsősorban a fejlődő országokban – gyakori betegség, de a tünetek megjelenéséért nem kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett, egy nem jól megmosott gyümölcs, zöldség, félig átsült húsok, halak, vagy tejtermékek, esetleg pusztán a számunkra szokatlan ételek fogyasztása is okozhat. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget.

Ilyen esetben hagyjuk kiürülni a kóros béltartalmat, diétázzunk, fogyasszunk könnyű ételeket, pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A reszelt alma például – pektintartalmának köszönhetően – gyulladáscsökkentő hatású, és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Külföldön, ahol a csapvíz nem iható, fogyasszunk palackozott vizet – még fogmosáshoz is! Italunkba ne kérjünk jégkockát! Csak hámozható gyümölcsöt fogyasszunk, valamint kerüljük a salátákat, hiszen ezek megmosásakor is átjuthat a vízből fertőzés a zöldségre. Fontos, hogy minden utazás alkalmával legyen nálunk hasmenés elleni és bélfertőtlenítő gyógyszer! Hasmenés után, illetve antibiotikus kezelések után, állítsuk helyre a bélflórát probiotikus készítményekkel.

Jellegzetes tünetek

Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik, akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet a kiszáradás kezelésére.

Probiotikumok a megelőzésért

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek számos kedvező hatással bírnak. A szervezetbe jutva, a bélben segítik az egészséges bélflóra kialakítását, ezáltal játszanak fontos szerepet többek közt az utazási hasmenés megelőzésében is. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak: egyfelől gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű összetett fehérje termelését. A probiotikumok kedvező hatásait már egy 1989-es kutatás is igazolta. A randomizált dupla vak, placebo kontrollált vizsgálatban megállapították, hogy az utazók hasmenésének gyakoriságát csökkentette a négy különböző Lactobacillus törzs együttes alkalmazása: a probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40%-kal csökkentette a hasmenés előfordulását. Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül.

A megfelelő védelem kialakításának érdekében a legjobb, ha kúraszerűen alkalmazzuk a készítményeket, átlagosan 3 hónapig. A legjobb, ha ún. szimbiotikumot választunk, amely prebiotikumokat – a probiotikumok táplálékát – és probiotikumokat együttesen tartalmaz. Táplálkozásunkkal is fokozhatjuk a hatást: a tejtermékek közül a joghurtok tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben probiotikumokat. Mivel a probiotikumok természetes társai, kísérői életünknek, így a folyamatos, mindennapos fogyasztás sem okoz semmiféle kárt a szervezetünkben.

dr. Polgár Marianne
gyermek gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk